Pastrami yani diğer adıyla pastırma yöntemi, çağdaş soğutma yöntemlerinden önce etin bozulmaması ve uzun süre muhafaza edilebilmesi için kullanılıyordu. Bu yöntemin tarihi geçmişi, Türk halkının sığır etini tuzlayıp kuruttuğu ve bu eti “basdırma” olarak adlandırdığı Osmanlı İmparatorluğu zamanına dek uzanıyor. Pastırma, genellikle konserve sığır etinden yapılan, oldukça tecrübeli bir kesim tütsülenmiş veya buğulanmış etten imal edilen bir şarküteri eti olarak adlandırılır. Bu işlemde birkaç varyasyon bulunur. Ancak neredeyse bütün varyasyonlar etin salamura edilmesini, kaynatılmasını veya buharda pişirilmesini kapsar. Dünyanın dört bir yanında tüketilen ve özellikle sandviç tariflerinde kullanılan pastrami en eski korunmuş et türlerinden biridir. Tarihi oldukça eskilere dayanan pastrami hakkında bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik. Pastrami ne demek? Hangi ülkeye ait? Pastrami hangi etten yapılır? Detaylar aşağıda sizi bekliyor.
1. Pastrami ne demek?
Kelime anlamı tütsülenmiş et olarak tarif edilen pastrami, genellikle dana etinden hazırlanan bir et türüdür. Alternatif olarak kuzu veya hindi etinden de yapılır. Çiğ et salamura edilir ve kısmen kurutulur. Kurutulan et envaiçeşit baharatla tatlandırılır ve hemen ardından tütsülenir. Son olarak buharda pişirilir ve hazır hale gelir. Bu yöntem soğutmanın icadından önce eti korumanın pratik yollarından biri olarak görülüyordu.
2. Pastrami hangi ülkenin?
En eski tarihi Osmanlı İmparatorluğu’na dek uzanan pastrami; Amerikan Yahudi mutfağı, New York City mutfağının yanı sıra Romanya mutfağının da ikonik tütsülenmiş lezzetlerinden biri olarak kabul edilir. Öte yandan pastrami, popüler şarküteri restoranlarında çavdarlı pastırma vb. birbirinden lezzetli sandviçler üzerinde servis edilir.
3. Pastrami hangi etten yapılır?
Pastrami, sığır etinden yapılan bir şarküteri eti veya soğuk kesim olarak tanımlanır. Farklı sığır kesimlerinden de hazırlanabilir. Sığır etinin göbek ucu, tabak kesimi olarak bilinir ve en yaygın olan kısmıdır. Ancak pastırma bir ineğin yuvarlak ve kısa kaburgasından da yapılabilir. Öncelikle çiğ et salamura edilir, tuz, sarımsak, şeker ve çeşitli baharatlarla ovulur, kurutulur, tütsülenir ve son olarak kaynatılarak veya buharda pişirilerek tarif süreci tamamlanır.
4. Kalori oranı ne?
Pastrami hakkında en merak edilenlerden biri ise kalori oranı! Bir dilim pastırma (28 gr), yaklaşık %65’i proteinden ve yaklaşık %35’i yağlardan gelen ortalama 40 kaloriye tekabül eder. Genel olarak yarısı doymuş olan yaklaşık 2 g yağ ve oldukça yüksek olan yaklaşık 19 mg kolesterol içermektedir. Ek olarak, bir dilim pastırma, 2000 kalorilik bir diyette bir kişinin günlük sodyum ihtiyacının yaklaşık %10’unu oluşturabilir. Buna rağmen kaliteli bir pastırma, iyi bir protein, B12 vitamini ve çinko kaynağıdır.
5. Nasıl hazırlanır?
Pastırma yapmak için ilk olarak et önce konserve edilir, bu da birkaç gün salamura solüsyonunda bekletilmesi demektir. Salamura edildikten sonra et kaynatılır ve isteğe göre baharatlar eklenir. Karabiber, tuz, sarımsak, fesleğen ve yenibahar gibi otlar ve baharatlarla et kaplanır. Son adım olarak; lezzet katmak, yumuşatmak ve korumak için et saatlerce füme edilmeli veya buharda pişirilmelidir. Izgara yöntemi ete koyu bir kabuk ve dumanlı bir tat verirken, buharda pişirmek ete daha temiz bir tat sunacaktır.
6. Pastrami sandviç tarifi
Malzemeler:
- 4 dilim kepekli ya da normal tost ekmeği
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 6 dilim pastırma
- Marul
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
- 4 yemek kaşığı mayonez
- 1 diş sarımsak
- 1 buçuk çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Hazırlanışı:
Öncelikle tost ekmeklerini gevrek bir hal alması için kızdırılmış yağsız tavada 1-2 dakika civarı ısıtın ve bir kenarda bekletin. Ardından aynı tavada tereyağını eritin ve pastırma dilimlerini arkalı önlü ters çevirerek güzel bir renk alana kadar pişirin. Öte yandan domatesleri güzelce yıkayın ve halka halka dilimleyin. Sarımsağı soyun ve rendeleyin. Malzemelerimiz bir kenarda beklerken mayonez sosu hazırlayalım. Öncelikle toz parmesan peyniri, mayonez, rendelenmiş sarımsak ve taze çekilmiş tane karabiberi küçük bir kapta karıştıralım. Isıttığınız ekmek dilimlerinin iç kısmına hazırladığınız mayonezden her kısma ulaşacak şekilde sürün. Sandviçin alt ve üst kısımlarına birer adet marul yaprağını yerleştirin. Domates ve pişirilmiş pastırma dilimlerini de sandviçe ekledikten sonra tost ekmeklerini kapatabilirsiniz. Pastırmaların donmaması için bekletmeden ılık olarak servis etmenizi öneriyoruz. Yanına da taze demlenmiş bir çay iyi gidecektir. Şimdiden afiyet olsun.
Lezzetli pastrami tarifimiz hoşunuza gittiyse bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;
Lokum Kıvamında Bonfile: Dana Bonfile Nasıl Yumuşak Pişirilir?
Birayla Beslenip Masajlar Yapılan Sığırlardan Elde Edilen Kobe Eti
Dünyanın En Sevilen Yiyeceklerinden Biri Olan Hamburgerin Binlerce Yıllık Tarihi