Fiziksel yorgunluğun zaman içerisinde etkisi geçer. Fakat zihinsel yorgunluk farklıdır. Gerçekten üzerine yoğunlaşıp zihni rahatlatmak gerekir. Bazı zamanlar yaşadığımız günün yorgunluğu ve stresi zihni ve bedeni olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra yaşanan ekstrem durumlar, negatif ruh hali gibi faktörler bazen biz fark etmeden zihnimizi ele geçirir. Ardından zihinsel yorgunluk kaçınılmaz olur. Vücudumuzda oluşan fiziksel negatifliğin yanı sıra, zihnimizi esir alan negatif duygular da tüm yaşamımızı etkiler. Çünkü biz insanların sahip olduğu en önemli şeylerden biri zihnimizdir. Bu zihin işleyişi bozulduğunda beraberinde başka olumsuzluklar da gelir. Sağlıklı düşünemeyen, rutinlerini uygulayamayan, bitkin ve odaklanma problemi yaşayan bireylerin, yaşadıkları bu olumsuzluklara örnek olarak verilebilir. Dolayısıyla zihni yoran durumlara çözüm yaratmak için neler yapmamız gerektiğini bilmekte fayda var. İşte zihni arındıracak ve ruhunuza nefes aldıracak önerilerimiz.
Zihni arındırmaktan söz açılmışken aromaterapi mumları ile zihinsel ve bedensel sağlığınızı koruyabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Gerçek essansiyel yağlarla birlikte yapılmış olan en iyi aromaterapi mumları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Aromaterapi Mumları: Zihinsel ve Bedensel Sağlınızın Koruyucuları içeriğimize göz atabilirsiniz.
1. Sakinleştirici müzikler dinleyin
Zihni arındırmak için önereceğimiz maddelerin başında müzik geliyor. Özellikle bazı müzik türlerinin bir terapi yöntemi olarak uygulanabildiğini biliyor muydunuz? Siz de zihninizi rahatlatmaya ihtiyaç duyduğunuzda sakin notaları olan, enstrümental, klasik müzikler dinleyerek rahatlayabilirsiniz. ”Müzik ruhun gıdasıdır” sözü boşuna söylenmemiş demek ki… Hatta kendinize sakinleştirci notaları olan müziklerden oluşan bir çalma listesi hazırlayıp ihtiyaç duyduğunuzda açıp keyifle dinleyebilirsiniz.
Müzik ve insanlar üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz!
2. Meditasyon yapın
Meditasyonun zihin ve beden üzerindeki olumlu etkilerini hatırlatmak isteriz. Çoğu insan genelde rutin haline dönüştürmekte zorlandığı için meditasyonu birkaç kez deneyip bırakır. Fakat meditasyon düzenli yapıldığında stresin fiziksel ve duyusal etkileriyle savaşmaya destek olur. Zihni rahatlatır ve size alan açar. Meditasyon deneyimi zihni rahatlatırken, farkındalığınızı da artırır. Hafta içerisinde bir gün ayırıp düzenli meditasyon yaparsanız faydalarını görmeniz mümkündür.
3. Doğa ile iç içe olmayı deneyin
Doğa yürüyüşlerinin ve aktivitelerinin beyin üzerindeki fiziksel etkilerine dair yapılan araştırmalar bulunuyor. Yeni bir araştırmaya göre doğa ile çevrili bir parkta yapılan yürüyüşün zihni sakinleştirdiği saptanmıştır. Bunun yanı sıra beynin işleyişini olumlu yönde değiştirebileceği de öne sürülenler arasında. Doğada yapılan sakin bir gezintinin, zihni yatıştırdığı ve adımları hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Bir diğer bulgular; doğa ile iç içe ortamların zihinsel bakımdan iyileştirici olduğu destekliyor. Doğa aynı zamanda zihinsel tükenmişliği azaltıyor.
4. Lavanta sizi rahatlatacaktır
Listemizde sırada yatıştırcı etkisiyle bilinen ve göz kamaştıran rengiyle adeta görsel bir şölen sunan lavanta bitkisi var. Lavanta fiziksel ve zihinsel sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etki uyandırır. Stres, kaygı, depresyon ve halsizlik gibi rahatsızlıkların en aza indirilmesinde yardımcı olur. Lavantanın kokusu kadar lavanta yağıyla yapılan masaj da fiziki ve zihinsel yorgunluğu gidermek adına oldukça faydalıdır. Şakaklarınıza ve boynunuza yapacağınız rahatlatıcı bir lavanta yağı masajıyla baş ağrılarını da hafifletebilirsiniz.
5. Yürüyüşe çıkın
Kısa ya da uzun süreli yürüyüşler yapmak hem zihninizi hem de bedeninizi rahatlatır. Uzmanlar da günde en az 45 dakika yürümeyi öneriyor. Bizim tavsiyemiz ise zihni arındırmak için bu yürüyüşleri tek başınıza yapmanız. Yürürken, kendinize ve etrafınızdaki şeylere odaklanın. Anda kalmayı deneyimleyin.
6. Rahatlatıcı bir banyo yapın
Listemizde yer alan bir diğer basit ama oldukça etkili yöntem ise sıcak ve keyifli bir duş! Gergin, huzursuz, halsiz veya tükenmiş hissettiğiniz zamanlarda ılık bir duş almak zihninize ve bedeninize çok iyi hissettirecektir. Duş alırken sadece kendinize; bedeninize ve zihninize odaklanmayı deneyin. Akıp giden suyun zihninizdeki tüm sorunları da birlikte götürdüğünü imgeleyin, hissedin ve rahatlayın.
7. Şarkı söyleyin
Zihni arındırmak ve rahatlatmak için yapılacak aktivitelerden biri de şarkı söylemek. Karaoke yapmak, şarkı söylemek gibi aktivitelerin kaygıyı azalttığı ve haz duygusu verdiği için zihnimizi ve ruhumuzu olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiş. Siz de gün içerisinde zihninize nefes aldırmak isterseniz aynanın karşısına geçip birkaç nota mırıldanabilirsiniz. İnanın iyi hissettirecek!
8. Yeni bir dil öğrenin
Yeni bir dil öğrenmek yeni bir kültürle tanışmak demektir. Bazen zihnimizi arındırmak için ona rutinin dışında yeni bir şeyler öğretmek iyi gelebilir. Üstelik herhangi bir yabancı dil öğrenmek, beyin üzerinde olumlu değişimleri de beraberinde getiriyor. Önceki zamanlarda insanların yeni bir dil öğrenmeleri yani ana dilleri dışında ikinci ya da üçüncü dil öğrenmek istemelerinin karışıklık yaratacığı düşünülürdü. Ancak bilim insanlarının araştırmalarına göre, insan ne kadar fazla yeni dil öğrenirse , beyin daha çok gelişiyor ve bu öğrenme süreci bireyin kişisel gelişimine katkı sağlıyor.
9. Dans edin! İçinizden geldiği gibi, özgürce
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, uzun zaman ve sıklıkla dans eden bireyler odak ve entelektüel yetenek sınavlarında rakiplerine göre daha başarılı sonuçlar alıyorlar. Üstelik dans etmek formda tutarken aynı esnada zihinsel gücü artırıyor ve kişiyi pozitif bir ruha haline büründürüyor. Kasları aktif tutan, stresi önleyen ve motivasyona olumlu etki eden dansın beyin için de önemli faydaları bulunuyor. Uzmanlara göre dans etmek zihni rahatlatmanın yanı sıra beynin hafıza noktasını olumlu yönde etkiliyor ve güçlendiriyor.
10. Rutinler oluşturun ve uygulayın
Zihin rahatlamak için bazen bazı şeyleri rutin haline getirmekten hoşlanır. Siz de gün içerisinde yapacaklarınızı her gün aynı saatte yapmaya özen gösterip rutin haline getirirseniz bir süre sonra uygulama aşamanızın daha rahat ve hızlı olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
11. Bir listeniz olsun! Gün içerisinde yapılacakları not alın
Planlı yaşamanın arınmış ve rahat bir zihin için oldukça önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Gün içerisinde yapmanız gerekenleri bir liste haline getirip uygulamaya geçtikçe listenize bir tik atarsanız, nasıl rahatladığınızı fark edeceksiniz. Planlı ilerlemek rahat bir zihnin ilk adımı bile olabilir. Üstelik gün içerisinde yapacağınız şeyleri tek bir kağıt üzerinde görmek ve zamanlamak sizi çok daha üretken ve aktif hissettirecektir.
12. Spor yapın
Nörobilimci Wendy Suzuki spor ve zihin üzerine bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre spor süresince yapılan aktivitelerde beynimizdeki dopamin, seratonin ve adrenalin hormonları salgılanıyor. Buna ek olarak da dikkat seviyemizin, ruh halimizin ve hafızamızın iyileşme gösterdiği ve güçlendiği gözlemleniyor. Bu noktada sağlıklı ve arınmış zihin ile sürdürülebilecek bir yaşam için düzenli spor yapmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
Karantina günlerinde evde spor rehberi için buraya tıklayın!
13. Minnet duyduğunuz şeyleri hatırlayın
Gün içerisinde minnet duyduğunuz şeyleri hatırlamak size huzurlu hissettirecek ve zihninizi rahatlatacaktır. Güzel bir sabaha uyanmak, içilen bir bardak su, sevdiklerinizin yanınızda olması ya da pırıl pırıl bir deniz kenarında akşam serinliğinde yürümek… Minnet duyacak bu kadar çok şey varken hatırlamak ve şükretmek daha mutlu ve huzurlu biri olmanızı sağlayacaktır. Hatta minnet duymanızı sağlayacak şeyleri not alıp görebileceğiniz bir yere asabilirsiniz. Her gördüğünüzde tekrar şükretmek ve yüzünüzde tatlı bir tebessüm oluşturmak için iyi bir başlangıç olabilir.
14. Seyahat edin
Yeni bir ülke, şehir hatta yeni bir kasaba görmek bile insana ne iyi gelir… Seyahat etmek çoğu insan için bir terapi şeklidir. Gün doğmadan yola çıkmak, deniz aşırı yollar gitmek, yeni müzikler dinleyip yeni insanlar ile tanışmak hepsi seyahatin büyüsü denebilir. Zihninizi arındırmak ve ufak bi kaçamak yapmak için siz de deniz aşırı bir seyahate şans verebilirsiniz. Unutmayın yol her zaman iyileştirir.
15. Bitki çayı tüketin
Listemizi tamamlarken bitki çaylarını es geçmek istemedik. Gündelik telaşlar arasında fazlasıyla strese maruz kalabiliyoruz. Zihni bazı anlarda rahatlatmak ve iyileştirmek bazen kolay olmayabiliyor. Vücudu ve zihni rahatlatmak için bitki çayları oldukça yardımcı bir görev üstleniyor. Stres azaltıcı ve uykuya yardımcı olan bitki çaylarını gün içerisinde rahatlamak için tercih edebilirsiniz. Eğer bir rahatsızlığınız ve alerjiniz var ise doktor kontrolünde tüketmenizi öneririz. Melisa çayı, adaçayı, lavanta ve papatya çayları strese iyi gelen çaylar olarak biliniyor. Stresli anlarınızda tüketeceğiniz bir bardak bitki çayı sizi rahatlatabilir ve stresinizi azaltabilir. Üstelik hazırlama aşamasıda oldukça basit. Tüm bitki çaylarının demleme yöntemi hemen hemen aynıdır. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki çayı ve üzerine bir su bardağı sıcak su dökmeniz yeterli olacaktır. Ağzını kapatarak 8 dakika demlenmeye bırakabilirsiniz, ardından bitki çayınız hazır. Afiyet olsun…
Rahatlatıcı çaylar için buraya tıklayabilirsiniz.