İnsanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülen yoganın başlangıç zamanına dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak Hindistan’da bulunan ve yogi pozlarını anımsatan erken arkeolojik kanıtlar M.Ö. 3000’e tarihleniyor. Yoga, eski ve değerli bir öğretidir. Kapsamında zihinsel, fiziksel ve manevi pratikler barındırır. Kavram, Sanskritçe bir isim olan “Yuj” kelimesinden gelir. Yuj kelime anlamı olarak bağlanma, birleşme ve boyunduruk kelimeleri ile benzerlik gösterir. Bunların arasında yoke yani boyunduruk kelimesi bu kavramın doğmasına neden olmuştur. Hayal edin! Evinizde, doğada ya da huzurlu bir deniz kıyısında, hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan kolaylıkla ruhunuza iyi gelecek pratikleri deneyimleyebiliyorsunuz. Bu pratikler bir nevi ruhun ve bedenin beraber çıktığı bir yolculuk olarak da ifade edilebilir. Kendi içinde farklı öğretilere ayrılan yoga, kişiye özel pratikler ve nefes teknikleri sunar. Peki yoga nasıl yapılmalıdır? Haftada kaç kez yoga pratiği uygulanmalı? Antrenman için gerekli ekipmanlar neler? Detaylara gelin birlikte göz atalım.
1. Yoga nedir?
Bu sözcük oldukça eski bir dil olan Sanskrit dilinde yuj kelimesinden türemiştir. Etimolojik açıdan bakıldığında birleştirmek, bağlamak, boyunduruk takmak anlamlarını taşır. Kelimenin köküne doğru biraz daha derine inersek, kavramı ifade eden tüm değerlerin asıl gayesinin ruhu bütün kılmak olduğunu görebiliriz. Diğer bir tanımlama ise yoganın zihindeki dalgaları kontrol etme yolu olduğuna işaret eder. Vivekananda bu zihni göle benzetir ve yüzeyindeki dalgalardan ötürü gölün tabanını net göremediğimizi ifade eder. Yalnızca dalgalar durulduğunda dip görünür hale gelir. Peki ya bu göl kirli ve çalkantılı ise o dibi görmemiz mümkün mü? Yoga işte tam bu noktada sihrini gösterir. Düşünce yoğunluğundan ve çamurdan arınmak kişiyi berrak bir zihne ulaştırır. Bunun nihayetinde de kendi benliğimiz olan gölün dibini rahatlıkla görebilir hale geliriz. Binlerce yıl önce yazılan metinlerde bu fikri destekler niteliktedir: “Yoga kontroldür.” (Brahmanda Purana 2.3.10.115) “İkiliklerin birleştirilmesidir.” (Yoga-Bija, 84) “Eylem yeteneğidir.” (Bhagavat Gita, 2.50).
2. Yoganın vücuda faydaları nelerdir?
Kadim bir öğreti olmasının yanı sıra sağlık için de oldukça faydalı bir pratiktir yoga. Üstelik, kalp rahatsızlıkları riskini azaltmaya büyük ölçüde yardımcı olur. Yoga bir yaşam tarzıdır ve kişiyi gerek ruhsal gerek fiziksel açıdan rahatlatır ve besler. Obezite, şeker hastalıkları, kalp rahatsızlıkları vb. birçok hastalığın ilerlemesine engel olmak için düzenli olarak yapılması tavsiye edilir. Yapılan araştırmalara göre yoga yapan insanların sağlık sorunlarında azalma görülmüştür. Düzenli yapılan aktivitelerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini de hatırlatalım. Birey kendini bazen yoğun bir duygusallığın içinde bulabilir. Yoga tam bu noktada devreye girer ve duygusal sorunların tedavisinde fayda sağlar. Toplumda pandeminin etkisiyle sık görülmeye başlanan depresyon ve kaygı bozukluğu için de olumlu sonuç alınabilir. Bazen iyileşmek için bedene ve zihne rahatlaması için biraz zaman tanınmalıdır. İşte bu öğreti vücuda iyileştirici bir etki sağlar. Buna ek olarak esnekliği, dengeyi ve gücü artırır. Kronik ağrıları azaltır. Uyku kalitesini yükseltir ve bireyin nefes alışını düzenler.
3. Haftada kaç kez yoga yapılmalı?
Pratik yapmanın belirli bir zamanı yoktur. İstediğiniz ve içinizden gelen her an pratik yapabilirsiniz. Çok fazla pratik yapmanın sağlığa bir zararı bulunmuyor. Aksine hem ruhen hem fiziken oldukça yararlı bir eylem olduğunun altını çizmeliyiz. Pratik esnasında vücut rahatlığı ve hareketliliği de oldukça önemlidir. Bu nedenle yemek sonrası yapılmaması tavsiye edilir. Sabah erken saatlerde yapılan pratik ise oldukça idealdir. “Peki ne sıklıkla yoga yapmalıyım?” diye soracak olursanız hemen yanıtlayalım. Pratikleri her gün yapmak en iyi seçenek olacaktır. Ancak günlük iş planınız yorucu bir trafikte ilerliyor ise haftada en az 2-3 kez pratik yapmak yeterli olacaktır.
4. Yoga yaparken ihtiyaç duyacağınız malzemeler neler?
Peki pratik yaparken hangi malzemelere ihtiyaç duyarız? Öncelikli olarak tabii ki de her yoginin sakin bir mekana ve iyi bir mata ihtiyacı olacaktır. Stüdyo seçimi tamamen size kalmış. Yoga yapacağınız yer evinizin bir odası olabilirken, yeşil bir park ya da dingin bir sahil kenarı da olabilir. Rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Peki kıyafet ve mekan dışında ileri derece pratikleri gerçekleştirmek için ihtiyacımız olan şeyler neler? Öncelikle rahat bir yoga minderi edinmenizi öneririz. Genel hatlarıyla 68 inç kalınlığında bir minder size yeterli olacaktır. Eğer eklem sorunu yaşıyorsanız daha kalın bir minder seçmelisiniz. Pratiğe başlamadan yanınızda mutlaka bir havlu bulundurun. Antrenman için yardımcı materyaller, yapılan pratiğin zorluk derecesine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı pratiklerde vücudun bazı kısımlarına ulaşmak zorluk yaratır. Bu noktada kullanabileceğiniz kayışlar size daha rahat bir ilerleme sağlayacaktır. Zor pozisyonlarda esneklik sağlayan birer kayış edinmenizi de öneririz. Yoga esneklik işidir. Düzenli pratik yaptıkça vücudun esnekliği artar. Bu nedenle antrenmana yardımcı olacak ekipmanların eksiksiz olması pratik sürecinizi daha elverişli hale getirecektir.
İlginizi çekebilir:
Tek ve İki Kişilik Yoga Hareketleri: Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilir?
Yoga Matı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Bilgi
Yoga Yapmanın Sağlığınızı Dönüştürecek Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 8 Faydası