Bir şeyleri sürekli ertelemek, harekete geçmek konusunda kronik bir isteksizlik, üşengeçlik, tembellik… Tüm bunlar milyonlarca insanın “hayatı ıskalamasına” sebep oluyor. Kısacası tembellik, her insanın üstesinden gelmesi gereken ciddi bir sorun. Peki, yaşamımızı sandığımızdan çok daha büyük bir şekilde etkileyen tembellik hastalığı ile nasıl mücadele edilir, tembellikten kurtulma yolları nelerdir? Tembellikten kurtulma yöntemleri söz konusu olduğunda, tüm dünyada çalışkanlıkları ve bu konuda sahip oldukları ilginç düşünce biçimleri ile bilinen Japonlar, yol gösterici olabilir. İşte ikigaiden shoshine, Japonların tembellikten kurtulmak için uyguladığı 8 yöntem.
1. İkigai
Temelde Japonya’daki kıymetli yaşam felsefelerinden biri olan ikigai, çoğunlukla kişinin yaşamını değerli kılan şeyi tarif etmek için kullanılıyor. Uğruna yaşanılan şey veya sabahları uyanma sebebi gibi anlamlara da gelen ikigai Japonların yaşama anlam katmak ve yaşamı değerli kılmak hususlarında yaygın olarak benimsediği bir öğreti. Elbette aynı zamanda Uzak Doğu’nun çalışkan insanları tarafından tembellikten uzaklaşmak için uyguladığı bir yöntem!
Çünkü ikiagi felsefesi, insanlara yaşamlarını anlamlı kılacak bir şeyler bulmalarını, yaşamı kıymetli hale getirecek bir hedefe sahip olmalarını söylüyor. Tüm bunların yaşamdaki güçlü birer motivasyon kaynağı haline geleceği bu sayede kişinin tembellik hastalığından kurtulabileceğine inanılıyor.
2. Kaizen
Kaizen Japoncadaki kai (değişim) ve zen (daha iyi) sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor. Yani bu kadim felsefe, sürekli ve daha iyiye doğru bir değişimi ifade ediyor. Aynı zamdan Japonya’daki yaygın tembellikten kurtulma yolları arasında yer alan felsefe, küçük adımlar için bile olsa harekete geçmek gerektiğini savunuyor. Çünkü kaizen felsefesine göre sürekli daha iyiye doğru atılan küçük adımlar, yolculuğun sonunda büyük değişimlerin meydana gelmesine neden olabilir!
3. Pomodoro tekniği
Japonlara göre tembellikten kurtulmak isteyen bir kişinin düşünce biçimini ve yaşama bakışını değiştirmesi hayli önemli. Ancak tembellikten kurtulmak için zihin dünyasının dışına da çıkmak gerekiyor. Yani Japonların, tembellikten kurtulmak için uyguladığı bazı somut yöntemler de var. İşte bunlardan biri de Pomodoro isimli bir teknik.
Pomodoro basitçe, herhangi bir iş sırasında 25 dakika çalışıp 5 dakika ara vermeyi ifade eden bir teknik. Japonlara göre pomodoro tekniği uygulayan kişinin zamanı doğru ve verimli kullanma alışkanlığı kazanmasına, bu sayede tembellikten kurtulmasına yardımcı oluyor.
4. Shoshin
Shoshin, herhangi bir şeyi araştırırken veya yeni bir şeyler öğrenirken, zihninizi “başlangıç durumuna” getirmeniz anlamı taşıyor. Yani shoshin, bir konu hakkındaki bilgileriniz ne düzeyde olursa olsun sanki o konuyla ilk defa karşılaşıyormuşçasına açık, hevesli ve yargılardan arınmış bir zihinle işe koyulmanız gerektiğini ifade eden bir yaklaşım. Yalnızca yeni şeyler öğrenmeye odaklanan hevesli bir zihnin, tembellikten kurtulma sürecinde en etkili yardımcınız olacağından şüphe yok.
5. Wabi-sabi
Wabi-sabi, küçük kusurları önemsemek yerine büyük olanın ihtişamını ve güzelliğini görmeyi önceleyen sıra dışı bir yaklaşım. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz, düşüncesinden kök alan bu yaklaşım, kusurları ile birlikte bütünün güzelliğine ve önemine odaklanmayı tavsiye ediyor. Böylece herhangi bir konuda harekete geçmek yani tembellikten kurtulmak da çok daha kolay hale geliyor.
6. Hara hachi bu
Hara hachi bu, aslında insanlar tam olarak doymadan sofradan kalkmalarını salık veren bir Konfüçyüs öğretisi. Bu öğretinin insanları aşırı tokluk hissinin sebep olduğu uyuşukluktan uzaklaştırdığı ve uzun vadede tembellik sorunun ortadan kaldırdığı ifade ediliyor.
7. Kakeibo
Kakeibo, temelde Japonlara özgü bir tasarruf veya para biriktirme yöntemi. İlk olarak 1904 yılında ev kadınlarının mali durumlarını kontrol etmelerine yardımcı olmak amacıyla Japonya’nın ilk kadın gazetecisi Hani Motoko tarafından icat edilen yöntem, zamanla tüm dünyada popüler hale geldi.
Bütçenize bağlı kalın, mottosu ile bilinen tasarruf yöntemini hayata geçirmek ise hayli basit. Buna göre her ayın başında bir deftere giderlerinizi ve biriktirmek istediğiniz para miktarını yazıyorsunuz ve plana sadık kalıyorsunuz! Bu sayede maddi sıkıntıların sebep olduğu stresten ve motivasyon düşüklüğünden uzaklaşarak tembellik hastalığından kurtulma yolunda bir adım daha atmış oluyorsunuz.
8. Shinrin yoku
Shinrin yoku, Japonca orman banyosu anlamına geliyor. Yöntem, doğada vakit geçirmenin insana sağladığı dingin ruh haline gönderme yapıyor. Shinrin yoku yönteminde, doğada geçirilen vaktin daha verimli düşünmeye ve hedefe odaklanmaya yardımcı olduğu kabul ediliyor.
Kaynak: 1