Plaj sezonunun açılması ile birlikte çoğu insan fazla kilolarından kurtulmak ve daha fit bir vücuda sahip olmak için çeşitli yöntemler arıyor ve karın egzersizleri üzerine araştırma yapıyor. Hem fit hem de sağlıklı bir beden için yapmanız gereken şey oldukça basit: Düzenli spor! Bunun için illa ki bir spor salonuna gitmenize ya da bir hoca ile çalışmanıza gerek yok. Evinizin konforunda bir yoga matı üzerinde spor yapabilir ve fit bir vücuda sahip olabilirsiniz. Önceliğimiz elbette ki karın bölgesi için yapacağınız karın egzersizleri. İşte evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz 7 karın kası egzersizi!
1. Plank
Karın kası egzersizleri arasından en etkili olan plank hareketidir. Çapraz karın kasları, rektus kasları, yan karın kasları ve kalça kasları dahil olmak üzere tüm kasları çalıştırır. Plank hareketinin; metabolizmayı hızlandırdığı, duruşu düzenlediği gibi karın kaslarını güçlendiren zorlu bir harekettir. Dirsekler 90 derece olacak şekilde yerde vücut yere paralel ve eller yumruk olacak şekilde en az 30 saniye boyunca bu pozisyonda kalarak yapılır. Zamanla bu pozisyonda duruş süreniz arttıkça; evde keyifle yapabileceğiniz bir egzersiz haline gelecek.
2. Mekik
Mekik hareketi; karın kası hareketleri içerisinde ilk akla gelen egzersizlerdendir. Sırt üstü yat, dizlerin kırılı ve ayak tabanların yerde olsun. Dizlerin kalça hizasında açık olmalı. Ellerini başının arkasına yerleştir ama parmaklarını birbirine geçirme. Başparmakların kulaklarının arkasına gelsin. Dirseklerini dışa doğru açık tut, hafifçe içe dönük olsunlar. Çeneni hafif yukarı kaldır, göğsün ve çenen arasında boşluk olsun. Karnını içeri çek. Başın, boynun ve kürek kemiklerin aynı anda yerden kalksın. Tepe noktadayken 1–2 saniye bekle. Sonrasında aşağı yavaşça inerek hareketi sonlandırın.
3. Leg raise
Karın bölgesinin alt tarafını güçlendirmek oldukça zorludur. leg raise karın egzersizleri içerisinde kaslarınızın alt kısımlarını yoğun biçimde çalıştıran en etkili harekettir. Halı ya da egzersiz matı üzerine sırt üstü yatın. Ellerinizle sabit bir objeye tutunun ve bacaklarınızı bitiştirerek aynı anda yukarı doğru kaldırın, biraz daha yavaş bir şekilde aşağı indirin. Hareketi üç set ve on tekrar olarak yapın.
4. Flutter kicks
Alt karın kaslarınızı aktive eden bir diğer etkili hareket ise; flutter kicks. Bu hareket için; sırt üstü yatın ve her iki elinizi, dirseklerinize kadar kalçalarınızın altına alın. Düz duran bacaklarınızı sırayla yerden bir karışlık mesafe boyunca tekme atar gibi kaldırın ve indirin. Hareketi üç set ve yirmi tekrar olarak uygulayın.
5. Swiss ball crunch
Swiss ball crunch mekik hareketine oranla daha güvenilir olan karın kası hareketleri arasında dır. Egzersiz veya pilates topuyla gerçekleştirilen ve karın kaslarının büyük kısmını çalıştıran bu hareket için kalçanıza kadar olan üst gövdenizle topun üzerine uzanın. Dizlerinizi sandalyede oturuyormuşsunuz gibi kırın ve yere sağlam şekilde basın. Ellerinizi, omuzlarınızın üzerine çapraz olacak şekilde yerleştirin ve uzandığınız yerden kalkın. Üç set ve on beş tekrar şeklinde yapın.
6. Mountain climbers
Mountain climbers; üst gövdenizi ve karın kaslarınızı çalıştıran etkili bir egzersizdir. Bu pozisyon için şınav pozisyonuna geçin. Bir dağa tırmanıyormuşçasına ayaklarınızı sırasıyla öne çekin ve arkaya itin. Egzersizi bir dakika boyunca yapmaya çalışın. Düzenli yaparak bu süreyi arttırmaya özen gösterin.
7. Arms-high partial sit up
Mekik hareketinin benzeri olan arms-high partial sit up, yapması daha kolay ve belinize zarar vermeyecek bir egzersiz olduğundan dolayı evde güvenle yapabilirsiniz. Bu hareket; üst kaslarınızı çalıştırmada oldukça etkilidir. Sırt üstü yere yatın ve bacaklarınızı 90 derece açıyla kırın. Kollarınızı yukarı kaldırın ve kollarınızdan aldığınız güçle yerden biraz kalkmaya çalışın. Ardından yine yere uzanın. Bu egzersizi, üç set ve on beş tekrar şeklinde uygulamaya gayret edin.
Bonus: Evde karın kaslarınızı çalıştırmanıza yardımcı olacak aletler
Yukarıda bahsettiklerimiz genelde bir mat eşliğinde kendi vücut ağırlığınızla yapabileceğiniz egzersizlerdir. Vücudunuzu ve belinizi zamanla kuvvetlendirdikçe evde kullanım açısından doğru spor aletlerine geçiş yapabilirsiniz. Bunlar içerisinden en çok kullanılanları sizler için seçtik. Bu linke tıklayarak görebilirsiniz.