Binlerce yıldır uygulanan yoga pratiği, yalnızca stresimizi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda tepkilerimizden yemek yeme şeklimize, insanlarla ilişkimizden ruh halimize kadar pek çok farklı detayda hayatımızı dönüştürüyor. Yogayı hayatınızın bir parçası haline getirebilmek için ise düzenli yoga pratiği yapmak çok önemli. Belli bir seviyeye gelmek ve bir yoga stüdyosunda bir yoga eğitmeni gözetiminde pratik yapmak elbette önemli ancak yogayı hayatınızın her alanına yaymak ve her gün yapabilmek için evde düzenli olarak çalışmak önem taşıyor.
Evinizde stresinizi azaltacağınız ve huzur bulacağınız bir köşe yaratmak, her gün yoga yapmaya başlamak ve yoga yapmak için motivasyon bulmak için bu önerilere göz atabilirsiniz.
1. Evde yoga yapabilmek için huzurlu ve güvende hissedeceğiniz bir alan yaratın
Şehrin stresi ve kaosu bazen kendimizi güvensiz hissetmemize neden oluyor ve bu da bizi negatif olarak etkiliyor. Parasempatik sinir sistemini aktive etmek, kendinizi daha sakin, huzurlu ve güvende hissedebilmek için yoga yapmaya uygun, matınızın sığabileceği bir köşe seçin. Bu köşe dikkatinizi dağıtacak nesnelerden uzak olsun. Yoga alanınızı kendinize göre kişiselleştirdikten (mum, müzik vs.) sonra sizi davet edecek matınızı serin ve derin bir nefes alarak kollarınızı gökyüzüne doğru uzatın.
2. Her gün aynı saatte yoga alanınıza geçin
Yoganın faydalarından yararlanmak için düzenli yapmak çok önemli. Bazı günler hayatımızın yoğunluğu nedeniyle kendimize vakit ayıramıyor veya yoga yapacak enerjiyi bulamayabiliyoruz. Ancak yine de mümkün olduğunca, her gün yoga matınızın üzerine geçmeye ve her gün düzenli ders yapmaya özen gösterin.
3. Arkadaşlarınızla yoga buluşması yapın
Eğer tek başınıza motive olmakta ve matınızın üzerine geçmekte zorlanıyorsanız, yogayla ilgili yakın arkadaşlarınızla evde yoga buluşmaları organize edebilirsiniz. Bu hem birlikte güzel zaman geçirmenizi hem de yogaya hayatınızda daha fazla yer vermenizi sağlayacak.
4. Tadını çıkarın!
Evinizde düzenli yoga pratiği yaparken bunu keyifli bir rutine dönüştürmek için en zorlandığınız hareketlerde bile kendinizi incitmemek için farkında olun ve gülümseyin. Pratiğinizi yaparken hangi duygular içinizden geçerse geçsin hepsini kucaklayın ve bu süreci farklı bir deneyim haline getirin. Kendiniz için çok iyi bir şey yaptığınızın farkında olun ve gün içinde şehir hayatının yorucu ve kaotik hızı içerisinde kendinize zaman ayırabildiğiniz bu anın doyasıya tadını çıkarın.
5. Kendi sınırlarınızı zorlamayın
Evde tek başına pratik yaptığımızda sakatlıkların önüne geçmek için, farkındalığımızı en üst düzeyde tutmalı ve kendimizi incitmekten kaçınmalıyız. Bedenimizin hazır olmadığı anlarda kendimizi zorlayıp sakatlanmak ve pratikten uzak kalmak yerine, zaman içinde gelişeceğimizi, güçleneceğimizi ve esneyeceğimizi unutmadan kendi sınırlarımıza saygı duyarak adım adım ilerlemeliyiz. Özellikle boyun, bel ve diz gibi oldukça hassas ve kolay incinebilir noktalarımız için ekstra özenli olmakta fayda var.
6. Her zaman son dinlenme pozu ile bitirin
Eğer bir yoga stüdyosuna gittiyseniz, derslerin hep son dinlenme pozu olan Savasana ile bittiğini deneyimlemişsinizdir. Hareket etmeden, bedeni yer çekimine doğru bıraktığımız bu poz aslında hiçbir şey yapmadan yatıyormuş gibi görünsek de aslında çok önemli bir bırakma/bırakabilme pozudur. Evinizde de yoga yaptığınızda dersleri son dinlenme pozunda en az 5-10 dakika arası kalarak tamamlayın. Çünkü sinir sistemimizin yoganın faydalarını sindirebilmesi için kendimize bu zamana ayırmaya ihtiyacı var.
Evde yoga yaparak çok daha mutlu ve dengeli hissetmek için Doğanay ile Yoga isimli YouTube kanalıma abone olabilir, benimle pratiğinizi geliştirebilirsiniz.
Eğer yoga stüdyosuna gitmeye üşeniyor ve yogayı tek başına evinizde yapmak istiyorsanız, Doğanay ile Yoga isimli YouTube kanalımdan benimle birlikte yoga yaparak pratiğinizi geliştirebilirsiniz. Beni Instagram üzerinden ise doganay_konali kullanıcı adıyla takip edebilirsiniz. Sağlıklı, huzurlu ve yogalı günler!