Antik çağlardan beri altıgen yıldız olarak bilinen Davud’un Yıldızı, hakkında fazlasıyla araştırma yapılan semboller arasında bulunmaktadır. Davud’un Yıldızı’nın anlamı, farklı coğrafyalarda yaşayan ve farklı kültürlere sahip olan insanlar tarafından çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Dinlerin ortaya çıkması ile bu sembole çok farklı anlamlar yüklenmiştir. Bu, hem Yahudilikte hem Hristiyanlıkta hem de İslam dininde kabul görmüş bir semboldür. Bu nedenle hakkında pek çok soru işareti vardır. Sizler için Davud’un Yıldızı ne anlama gelmektedir, İsrail’in bayrağında neden Davud’un Yıldızı var ve camilerde neden Davud’un Yıldızı var gibi merak edilen soruların yanıtlarını bu listede derledik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Yahudilerin “Işık Bayramı” Hanuka Hakkında Bilmeniz Gerekenler”
Davud’un Yıldızı nedir?
Davud’un Kalkanı olarak da bilinen bu sembol, MÖ 1000’li yıllardan beri Yahudilerin milli sembolü olmuştur. İbranicede magen kelimesi, savunma manasına gelen “hagana” ya da “lehagen” kelimeleriyle aynı köke sahiptir ve “koruyucu” ve “savunucu” anlamını gelir. 1948 yılında İsrail devletinin kurulması ile birlikte Davud’un Kalkanı İsrail bayrağında kullanılmaya başlanmıştır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Sabataycılık: 17. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda Ortaya Çıkan İnanç Sistemi”
Bu sembolün adı nereden geliyor?
Efsaneye göre, İsrail kralı Kral Davud düşmanı Nemrut ile savaşmadan önce hazırlık yapar. Bu hazırlık arkasına iki üçgenin bağlı olduğu bir kalkan takmaktır. Savaşın en kritik zamanında üçgenler birleşip bir yıldız sembolü oluşturur. Böylece Kral Davud savaşı kazanır. O savaştan sonra Kral Davud’u koruyan kalkan ve sembol, Davud’un Kalkanı (Magen David) veya Davud Yıldızı olarak isimlendirilir.
Orta Çağ döneminde ise altı köşeli yıldız kötülüklerden koruyan bir tılsım olarak görülmüştür. Yahudilerde ve Hristiyanlardan Davud Yıldızı adı verilen bu sembole Müslümanlar Süleyman Mührü demiştir. Bu sembol bir tılsım olarak kullanılmaya devam edilmiş, şeytandan ve çeşitli badirelerden koruyacağına inanılmıştır. Osmanlı döneminde Davut Yıldızı’nı takan kişinin korunacağına dair bir inanış vardı. 15. yüzyıldan kalma bir saat defterinde altı köşeli bir yıldız bulunmaktadır ve şunlar yazmaktadır: “Süleyman Mührü’nü üzerinde taşıyan yakalanmaz.”
Dünyanın farklı coğrafyalarında ve kültürlerinde de bulunan bu sembol, farklı şekillerde yorumlanmaktadır. Özellikle dini açıdan farklı anlamlar yüklenmektedir.
Davud’un Yıldızı’nın farklı dinlerde yorumlanması
Davud’un Yıldızı, İsrail’in yani Yahudiliğin sembolü olarak bilinse de, bu sembolün Hristiyanlıkta ve Müslümanlıkta da yeri vardır. Gelin bu sembolün farklı dinlerdeki yerine bakalım.
Yahudilikte
Davud Yıldızı’nın birçok hikayesi olduğundan bahsetmiştik. Bir diğer anlatıda; İbranice’de “gelenek” anlamını taşıyan Kabala’nın bu sembole yüklediği anlam oldukça önemlidir. Kabala, Davud Yıldızı’nı yıldızın merkezini de dahil ederek yedi duygusal nokta olarak tanımlamaktadır. Bu altı nokta; uyumu, nezaketi, azmi, asaleti, ciddiyeti ve büyüklüğü temsil ederken, yıldızın merkezi ise sağlamlığı temsil eder.
Yahudiliğin kabul ettiği ikinci versiyon ise Kral Davud ile ilgilidir. Davud sadece Yahudilikte değil, Müslümanlıkta ve Hristiyanlıkta da yeri olan biridir. Bununla birlikte koruyucu bir güç olarak görülür. Bu nedenle Kral Davud’u ve halkını koruyan altı köşeli yıldız sembolüne Davud’un Yıldızı adı verilmiştir.
Hristiyanlıkta
Ortodoks Hıristiyanlıkta bu sembolün Tanrı’nın dünyayı yarattığı altı günü temsil ettiğine inanılır. Bazı Ortodokslar ise sembolün Eski ve Yeni Ahit’in birliğini simgelediğini düşünürler. Bazı Hristiyan kiliselerinin içinde bulunan haçların en üst kısmında Davud Yıldızı bulunur. Pek çok Hristiyan ilahiyatçı, haçların en üst kısmında bulunan bu sembolü Sabah Yıldızı ile ilişkilendirir. Sabah Yıldızı, günahları, kötü niyetleri ve ölümü ortadan kaldırılması ile bilinir.
Müslümanlıkta
Müslümanlıkta bu sembol Süleyman Mührü olarak bilinir. Kur’an-ı Kerim’deki Neml suresinin 15. Ayetinden 44. Ayetine kadar Hz. Davud ve oğlu Hz. Süleyman’ın adı geçer. Bu ayetlerde Hz. Süleyman’ın hayatının bir bölümü anlatılır. Hz. Süleyman’ın yüzüğünde bulunan altıgen yıldız mührüyle rüzgarı, cinleri ve hayvanları yönettiği bilinir. Bu sembol Osmanlı’da saraylarda, camilerde, kitaplarda ve pek çok farklı şeyde kullanılmıştır.
Camilerde neden Davud’un Yıldızı var?
Örnek vermek gerekirse; bu sembol, Üsküdar’daki Valide Sultan Camii’nin kuzey kapısında ve Selimiye Camii ve Bursa Ulu Camii’nin kapılarında bulunmaktadır. İslam inancına göre, Hz. Adem cennetten üç şey getirmiştir. Bunlardan biri Mührü Süleyman’dır. Mührü Süleyman, semavi inanca sahip olan tüm dinler tarafından kabul görmüştür. Bu sembol hikmet, bereket, güç ve her türlü şerden koruyan bir tılsım olarak görülmüştür. Hz. Süleyman’ın pek çok şeye hükmetmesini sağlayan bu mühür cennette Hz. Adem’e aitmiş. Daha sonra Cebrail’in mührü Hz. Süleyman’a verdiğine inanılmaktadır. Bu sembol, Yahudiler sembolü benimsemeden önce pek çok fazla kültür ve din tarafından kullanılmaktaydı.