Bazı sabahlar yataktan çıkmak istemeyebiliriz. Bunun nedeni bizi endişelendiren bir sınav, o gün yapılacak işlerin yoğunluğu ya da o gün yapılacak olan önemli bir toplantı olabilir. Kendinizi tüm bunlara hazır hissetmeyebilirsiniz, bu nedenle de yataktan çıkmak istemezsiniz. Ancak yoğun bir günün öncesinde motivasyonunuzu artırmanızı sağlayacak birkaç önerimiz var. Öte yandan, zihinsel değil de fiziksel yorgunluktan şikayetçiyseniz “Sabah Yaptığınızda Tüm Gün Yorgun Hissetmenizi Önleyecek 15 Öneri” başlıklı listemize de göz atabilirsiniz. İşte yoğun bir günün öncesinde motivasyonunuzu artırmanızı sağlayacak 6 öneri.
1. ‘Hipnopompik’ durumu yönetmeye çalışın
Uyku bozukluğu, karabasanla ilgili olarak uyku sonrası felce verilen isimdir. Çoğu zaman, uyku felcine uğrayan kişi tarafından bunun bir rüya sebebiyle oluştuğuna inanılır. Bu yüzden, insanların hareket etmek istese de hareket edemediği rüya sayısı bu kadar fazladır. Uyku felcinin sebep olduğu sanrılar bazen durumun normal bir rüya olarak algılanmasına, bazen de oda içerisinde hayali şeyler görülmesine sebep olur. Bu duruma ise hipnopompik sanrı adı verilir.
Klinik hipnoterapist Leah Larwood bunu; “Uyanmadan hemen önce deneyimlediğiniz doğal bir hipnoz hali” olarak açıklıyor. Hipnopompik sanrı sırasında beyniniz alfa dalgaları oluşturarak zihni rahat bir duruma getirir ve bu da algıları açar. Larwood; “Uyandığınızda, bulunduğunuz pozisyona geri dönün ve içinde bulunduğunuz rahat uyku durumuna yeniden dönmeye çalışın. Böylelikle o gün içerisinde daha rahat odaklanabilirsiniz.”
2. Perdeleri hemen açın
Psikolog ve sinirbilimci Lindsay Browning; “Uyanır uyanmaz perdeleri açın, böylece ışığın yatak odanıza girmesini sağlayın. Parlak güneş ışığı, sirkadiyen ritminizin sabah olduğunu anlamanıza yardımcı olacak ve sizi güne daha uyanık ve hazır hissettirecek” diyor.
3. Endişe duyduğunuz şeyi yazın ve gün içerisinde yapacaklarınızı listeleyin
Bazı günler yataktan çıkmak istemeyebilirsiniz. Bunun nedeni o gün yapılacak işlerin zihninizde büyümesi olabilir. Büyük bir toplantı, zor bir görev veya zor bir konuşma gibi o günle ilgili belirli şeylerden korkuyor musunuz? Larwood, uyandıktan sonraki ilk 20 dakikanın bir fırsat penceresi olduğunu söylüyor; “Hala alfa dalgalarının rahatlatıcı dünyasını yaşıyorsunuz ve bilinçaltınızla güçlü bir bağlantınız var. ”
Bu nedenle en dişe duyduğunuz şeyleri yazarak kendinizi rahatlatmaya çalışın. Bunların kolayca hallolacağına dair kendinizi ikna edin. Öte yandan zaman açısından kritik, önemli veya yapılması iyi olan şeylere göre öncelik verip gününüzü planlamak da sizi sakinleştirebilir.
4. Sabah insanı mısınız yoksa gece insanı mı? Günü verimli olduğunuz zaman dilimine göre şekillendirin
Erken uyuyan biriyseniz sizin için günün en verimli zaman dilimi sabah saatleridir. Bu nedenle günün en zor görevlerini, en üst düzeyde işlevsellikte olacağınız sabahları halledin, Daha sıradan işleri ise yorgun hissetmeye başlayacağınız günün ilerleyen saatlerine bırakın.
Daha geç yatıp daha geç kalkmaya meyilli iseniz, en verimli çalışma saatiniz muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde olacaktır. Çok fazla beyin gücü gerektirmeyen (e-posta kontrolü gibi) görevlerle uğraşarak iş gününüze başlayın ve zor işleri daha uyanık olacağınız günün ilerleyen saatlerine bırakın.
5. Çalışmaya başlamadan önce nefes egzersizi yapın
Bir yaşam koçu ve pratisyen hekim olan Alkta Patel, bilgisayarını açmadan önce nefesini yavaşlatmasının 60 saniye sürdüğünü söylüyor. “Nefes hızınızı dakikada altı veya daha az nefese düşürmek, parasempatik sinir sisteminizi harekete geçirerek, günlerin geri kalanında karar verme konusunda size rahatlık ve kontrol sağlar” diyor.
“En basit yol, dörde sayarak nefes alıp altıya kadar sayarak nefes vermek ve bunu altı kez tekrarlamaktır. Bu teknik, stresin arttığını fark ettiğinizde kullanabileceğiniz harika bir yöntem.”
6. Yürüyüş yapmaya çalışın
Sabahın erken saatlerinde dışarı çıkıp etrafta tempolu bir yürüyüş yapmak, güne başlamak için son derece iyi bir fikirdir. Bu motivasyonunuzu ve enerjinizi artırarak daha rahat odaklanmanızı sağlar.
Kaynak: 1