Hem yoganın hayatında pek çok faydasını görmüş hem de sadece kendi yapmakla yetinmeyip üzerine bir de yoga eğitmeni olmuş biri olarak, zaman zaman insanların yoga hakkında şaşırtıcı ve ön yargılarla dolu görüşlerine rastlayabiliyorum. Bu ön yargılı görüşler genellikle ne yazık ki kulaktan dolma söylemler veya kötü deneyimler nedeniyle yaşanabiliyor. Yoga hayatınıza pek çok yönden pozitif katkı sağlayabilir ancak bunlardan yararlanabilmek için öncelikle bu asılsız fikirleri yıkmalı ve denemeye hevesli olmalısınız.
İşte en çok karşılaşılan yoga mitleri…
“Yoga yapacak kadar esnek değilim”
Yoga, sosyal medya üzerinde gördüğümüz pozlardan yani asanalardan ibaret değil. Bazen karşınıza karmaşık ve imkansız görünen, çok fazla esneklik isteyen pozisyonlar çıkabilir. Ancak yoga, kendi bedeninizi keşfedeceğiniz ve adım adım ilerleyeceğiniz keyifli bir yol. Bu yüzden esnek olmak değil, sadece hevesli ve istekli olmanız gerekiyor. Düzenli yoga pratiği yaparak ilerleyen zamanlarda bedeninizde gözle görülür şaşırtıcı değişimler olduğunu fark ediyor olacaksınız.
“Erkekler yoga yapamaz”
Bir diğer ön yargılı görüş de erkeklerin yoga yapmadığı, yapamayacağı görüşü. Evet, yoga stüdyolarında genellikle kadın öğrencilerin sayısı daha fazla olabiliyor ancak bu erkeklerin yoga derslerine katılmadığı veya yapmadığı anlamına gelmiyor. Unutmayın ki yoga binlerce yıl önce ilk olarak erkekler tarafından pratik ediliyordu ve günümüzde kadın – erkek ayırt etmeksizin her insanın yogaya ihtiyacı olduğu aşikar.
“Yoga çok pahalı”
Yoganın pahalı bir uğraş olduğunu düşünüyorsanız güzel bir haberim var. Pek çok yoga stüdyosu yeni başlayan öğrenciler için indirimli tanışma paketi sunuyor. Hiç bütçe ayıramıyorsanız YouTube üzerinden yoga videolarına ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Ayrıca yoga yapmak için hiçbir pahalı araç gerece ihtiyacınız yok. Evdeki en rahat kıyafetleri üzerinize geçirin ve kendinize zaman ayırmanın keyfini çıkarın.
“Yoga bir dindir”
Bir başka yaygın ve yanlış yoga efsanesi de yoganın bir din olduğu görüşü. Yoga spiritüel temeller üzerine inşa edilmiştir, kendine ve başkalarına karşı nazik ve şefkatli olma öğretisidir ancak bir din değildir.
“Yoga kronik ağrıları veya engelleri olanlar için uygun değildir”
Yine sosyal medya nedeniyle yanlış görüşlere kapıldığımız bir diğer konu da yoganın sadece aşırı sağlıklı, formda ve dinç insanlar için olduğu yanılgısı. Evet, sosyal medya üzerinde böyle örneklerle karşılaşıyoruz ancak bu durum yoganın, ilerleyen yaşı, ağrıları, farklı türde rahatsızlıkları veya engelleri olan insanlar tarafından yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Önemli olan kendinize uygun olan yoga türünü seçmek ve bu doğrultuda hareketleri kendi limitlerinize saygı göstererek uygulamak.
“Tüm yoga yapanlar vegandır”
Yoga yapmaya başladığınızda bedeninize neyin iyi geldiğini, neyin iyi gelmediğini daha net fark edebilir duruma gelirsiniz. Bu sebeple bazı yogiler, hem bedenlerine zarar vermemek hem de ekolojik hassasiyetleri sebebiyle vegan besleniyor olabilirler. Ancak bu tüm yoga yapanların vegan beslendiği ya da böyle bir zorunluluk olduğu anlamına gelmiyor. Önemli olan her bir lokmanızı farkındalıkla tüketmek, üretildiği yerden tabağınıza gelene kadar hangi süreçlerden geçtiğini fark etmek. Elbette bu süreç şiddet veya etik olmayan durumları taşıyorsa, seçimlerinizi ona göre yapmanız ruhsal aydınlanmanız açısından en iyisi olacaktır.
Kaynaklar: mindbodygreen, Yoga Journal