Yataklar normalde pek dikkat etmediğimiz veya çok özenli seçmediğimiz şeylerden biridir. Yatak seçerken önceliğimiz çoğunlukla uygun fiyat ve konfordur. Ancak yapılan bir araştırmaya göre hayatımızın neredeyse yarısını yataklarımızda geçiriyoruz. Bu süreyi göz önünde bulundurarak, uyumak için seçtiğimiz yer konusunda özenli davranmalıyız. Nitekim yatak seçimi sağlığımızı büyük oranda etkiliyor. Öte yandan yatakların da bir kullanım ömrü var. Peki ama nasıl? Neden her 7 yılda bir yatağınızı değiştirmelisiniz?
Yatakların ömrü sınırlıdır
Yatak alırken pek çoğumuz onu çok uzun yıllar kullanacağımızı düşünürüz. Ancak uzmanlar tipik bir yatağın ortalama ömrünün 7- 8 yıl olduğunu söylüyor. Tabi bu süre yatağınızın ana malzemesi ve ürün kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. “Lateks” şilteler normalde 20 ile 25 yıl garantilidir. Öte yandan yüksek kaliteyle üretilen “memory foam” teknolojisine sahip yatakların ömrü ise uygun bakım ile 10-15 yıl arasında değişebilir. “Hibrit” şilteler daha düşük dayanıklılığa sahiptir ve genellikle 6 yıl sonra değiştirilmeleri gerekir.
Yıpranmış bir yatak, iyi bir gece uykusu çekmenize engel olabilir ve bu durum sağlığınızı etkileyebilir
Yatak formu zamanla değişir. Yatağınız aşınma ve yıpranma belirtileri gösterebilir. Örneğin eski bir şiltede merkezde veya ağırlığın yoğunlaştığı kısımda çökme olduğunu fark etmişsinizdir. Yataklar destekleyici özelliklerini kaybetmeye başladığında rahatsızlığa neden olabilir. Bu durum ise rahat bir gece uykusu çekmenize engel olur. Uyku eksikliği obezite ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Kötü bir yatak ayrıca kas sertliğine ve vücut ağrısına sebep olabilir. Uyandığınızda hiçbir sebep olmaksızın omuz ve boyun bölgenizde ağrı hissediyorsanız bunun sorumlusu yatağınız olabilir.
Yataklar alerjenler ve tahtakuruları için bir sığınaktır
Bir çalışma, yataklarda tüm ev eşyaları arasında en yüksek konsantrasyona sahip toz akarlarının olduğunu ve bu bakterilerin hızla çoğaldığını buldu. Bir yatağın içerisine sığınan küf ve böcekler alerjileri tetikleyebilir veya astım semptomlarını şiddetlendirebilir. Uzmanlar, alerjik reaksiyonlarınızın kötüleştiğini fark ederseniz, bunun yeni bir yatağa ihtiyacınız olduğunun bir işareti olabileceğini öne sürüyorlar.
Yatağınız çok ses çıkardığında, bunu yardım çağrısı olarak kabul edin
Basit bir dönüş, gıcırdamalara neden oluyorsa bu yatağınızın sağlam durumda olmadığı anlamına gelir. Gürültü, bobinlerin dayanıklılıklarını yitirdiğinin, basınca ve harekete tepki vermede o kadar verimli olmadıklarının bir işaretidir.
Yatağınızın ömrünü nasıl uzatacağınıza dair ipuçları:
- Yatağınızı her 3-6 ayda bir döndürün, böylece her iki tarafta eşit olarak aşınır.
- Üretici tarafından sağlanan temizleme talimatlarını izleyin.
- Daha iyi havalandırma için yatak odanızın pencerelerini açın ve yatağınızı düzenli olarak havalandırın.
- Bobine zarar vermemek için çocukların ve evcil hayvanların yatakta atlamasına engel olun.
- Yatak minderini vakumlamak alerjenleri ve toz akarlarını azaltmaya da yardımcı olabilir.
Kaynak: 1