Yalnızlık çoğu insanın uğraştığı savaştığı bir şey. Büyük küçük fark etmeden herkes huzur bozan bu duyguyu hissedebilir. Bazen etrafımızda kimse olmadığı için yalnızızıdır, bazen de kalabalık içerisinde bile kendimizi yalnız hissederiz. Ancak yalnız hissetmek ve yalnızlık aynı şeyler değil. Yalnızlığın çok ciddi bir sorun olduğu biliniyor. Hatta öyle ki bu his bir insanın ölümüne bile neden olabilir. Bilime göre, yalnızlık günde 15 sigara içmek kadar ölümcül bir durum. Peki yalnızlık neden zararlı? Detaylar içeriğimizde.
Yalnızlık hakkında pek çok kişinin bilmediği gerçekler bulunuyor. Bu hissin beyinde fiziksel bir acı gibi algılanabileceği de bilinmeyenlerden biriAraştırmalar, yalnızlığın kalp krizi, Alzheimer hastalığı ve yüksek tansiyon riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor
Peki bu nasıl oluyor? Bu konuda yapılan bazı çalışmalar, vücudumuzun yalnızlığa verdiği fizyolojik tepkinin evrime dayandığını belirtiyor
Geçmiş yaşamları düşündüğümüzde, insanların hayatta kalmak için gruplar halinde yaşadığını biliyoruz.
Tabii ki bu noktada, yalnızlık ile yalnız kalmak arasında bazı farklar olduğunu bilmemiz gerekiyor;
Yalnızlık, yalnız olmakla aynı şey değil. Biraz yalnızlık kişi için iyidir. Ancak sağlıklı olması için bu bir seçim olmalıdır. Örneğin, arkadaşlık isteyen ancak ziyaretçisi olmayan yaşlı insanların, yalnız olmanın fiziksel ve duygusal etkilerini deneyimleme olasılıkları daha yüksektir. İnsanların yanında olsanız bile kendinizi yalnız hissetmeniz de oldukça olası. Sizi anlamadıklarını düşündüğünüzde yalnız hissedersiniz. Gerçekten yalnız kalan herkes aslında bu durumun ne kadar acı verici olacağını bilir. Çünkü insanlar olarak sosyal varlıklarız ve sosyalleşme ihtiyacı duyuyoruz. Nitekim çevremizde konuşacak kimse olmadığında yalnız kalıyoruz. Bu durum ise fiziksel problemleri beraberinde getiriyor.
Yalnızlık kişi için neden ölümcül olabilir?
Araştırmacılar yalnızlığın günde 15 sigara içmek kadar ölümcül olduğunu buldular. Yalnız insanların sağlıklı sosyal ilişkileri olanlara göre erken ölme olasılığı yüzde 50 daha yüksek. Bu oldukça ciddi bir oran. 2015 yılında yayınlanan bir araştırma, 65 yaşın altında olan ve aşırı derecede yalnız olan insanların genel olarak yalnız olmayanlara göre çok daha erken ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.
Yalnızlığın ölümcül olmasının birkaç nedeni var. Öncelikle bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Bu da hastalıklara karşı sizi savunmasız hale getirir. Öte yandan birileriyle konuşup duygularınızı paylaşamadığınızda aslında stresli hissedersiniz. Çünkü her şeyle kendiniz başa çıkmaz zorundasınızdır, yükünüz hafiflemez. Stresin ise özellikle kalp hastalıkları için büyük bir risk oluşturduğunu biliyoruz.
Kaynak: 1