Bebekliğimizden beri hepimizin vücut hijyeni konusunda uyguladığı bazı rutini vardır. Ama bazen bu temizlik rutinlerini yanlış şekillerde uygularız ve yanlış yaptığımızın farkında olmayız. Basit bir diş fırçalama işleminde dahi dikkat etmemiz gereken birçok detay bulunur. Bu detayları atladığımızda ise istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bu listemizde vücut hijyeni konusunda muhtemelen yanlış yaptığınız şeyleri listeledik. Hazırsanız başlayalım?
1. Gün boyu aynı pedi kullanmak
Regl döneminde hijyenik pedler en fazla 4 saatte bir değiştirilmelidir. Kanamanın fazla olduğu günlerde bu süre iki saate düşürülmelidir. Unutmadan tıpkı pedler gibi iç çamaşırları da uzun süre giyilmemelidir. Uzmanlar gün içinde 2 ya da 3 kez iç çamaşırının değiştirilmesini öneriyor.
2. Kulak temizliğinde tel toka ya da çubuk kullanmak
Uzmanlar kulak temizliği yaparken çubuk ya da toka gibi şeyler kullanmamanızı tavsiye ediyor. Bunlar kulak temizliğinde etkili olmadıkları gibi yaralanmalara da sebep olabiliyor. Dış kulağınızı temizlerken peçetelerden yardım alabilirsiniz. Daha detaylı bir temizlik isterseniz bir kulak-burun-boğaz polikliniğine giderek profesyonel yardım alabilirsiniz.
3. Her gün keselenmek
Cilt, her 6 haftada bir yenilenir. Bu dönemde deride pul pul dökülmeler ve kuruluk görülebilir. Her duşa girdiğinizde vücudu keselemek cildinizin tahriş olmasına neden olabilir. Bunun yerine haftada iki kere kese kullanabilirsiniz. Ayrıca duştan sonra vücudunuzu nemlendirmeniz gerektiğini hatırlatalım.
4. Ayakkabı tabanlıklarını değiştirmemek
Ayakkabı tabanlıkları 6-12 ayda bir değiştirilmelidir. Her şeyden önce tabanlıklar bir süre sonra ayaklarınızı destekleyemez. Ek olarak, bakteriler nedeniyle kökü koku oluşmaya başlar.
5. Koltuk altlarını ovmamak
Uzmanlar koltuk altındaki derinin de zamanla dökülmesi ve cildin yenilenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ancak vücudumuza kese yaparken koltuk altları çoğu zaman ihmal ediliyor. Eğer bu bölgenin hassas olduğunu düşünüyorsanız sadece elinizle ovabilirsiniz.
6. Yüzde antibakteriyel sabun kullanmak
Sabun ya da jellerin daha güçlü içeriklere sahip olması onların daha iyi oldukları anlamına gelmiyor. Cilt sağlığınız için yüzünüzü kurutan ve tahriş eden temizleyicilerden kaçınmalısınız. Çünkü antibakteriyel ürünler cildin doğal dengesini bozabilir. Bu da erken yaşlanma belirtilerinin kendini göstermesiyle sonuçlanabilir.
7. Elleri sürekli dezenfekte etmek
Biliyoruz koronavirüs pandemisi başladığından beri kolonyasız ya da dezenfektansız gezmiyorsunuz. Fakat bu ürünleri çok sık kullanmak ellerinizi tahriş edebilir. Hatta uzun dönemde açık kesikler şeklinde yaralar oluşabilir. Bu ürünleri çok sık kullanmak yerine ellerinizi doğal sabunlarla yıkayabilirsiniz. Ardından günlük nemlendirici kreminizi kullanmayı unutmayın.
8. Diş fırçalarken baskı uygulamak
Birçok araştırma, 2 dakikada boyunca baskı yapmadan fırçalamanın dişleri temizlediğini gösteriyor. Ancak çoğu insan dişlerini fırçalarken baskı uyguluyor. Bu dişlerinizin daha fazla temiz olmasını sağlamaz. Aksine ağız sağlığı sorunlarını artırabilir. Ağız içi hijyen konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak: 1