İkinci Dünya Savaşı’ndan süper güç olarak çıkan ABD ve Sovyetler Birliği arasında bir Soğuk Savaş dönemi başladı. Pek çok konuda birbirleriyle yarış halinde olan iki ülke özellikle uzaya gitme konusunda rekabet halindeydi. İki ülke de uzay yarışında öne geçmek için sayısız çalışma yaptı. Ancak nihayetinde Sovyetler Birliği uzaya ilk nesneyi gönderen ülke oldu. Bunun yanı sıra 1957 yılında Sovyetler Birliği Sputnik 1 uydusunu uzaya gönderdi ve bu konuda bir ilki daha başardı. Bunun ardından ise uzaya pek çok şey gönderilmeye başlandı. Biz de sizler için dünyadan uzaya gönderilen en ilginç nesneleri yazdık.
1. Metin mesajları
“Hello from Space” adlı bir projeyle 2009 yılında Avustralyalılardan yaklaşık 26 bin kısa mesaj uzaya gönderildi.
2. Lego figürleri
NASA’nın Juno uzay aracı, 5 Ağustos 2011’de uzaya doğru yola çıktı. Ancak uzaya doğru hareket ederken, yanında 3 tane de lego figürü götürdü. Juno ile gönderilen Lego figürleri Antik Roma tanrısı Jüpiter, Jüpiter’in eşi olan Juno ve Jüpiter hakkında önemli keşifler yapan Galileo Galilei’nin figürüydü.
3. Craiglist ilanları
2005 yılında Craigslist’te iş ilanlarından kiralık alanlara kadar pek çok konuda 100 binden fazla ilan uzaya gönderildi. Kim bilir belki de uzaylılar dünyadan bir daire almak isteyebilir…
4. Gene Roddenberg’in külleri
Star Trek’in yaratıcısı Gene Roddenberg ilginç bir vasiyet bıraktı. Roddenberg, ölümünün ardından küllerinin uzaya gönderilmesini istedi. Gene Roddenberg’in vasiyeti gereği ise ölümünün ardından küllerinin bir kısmı Columbia isimli uzay aracı ile uzaya gönderildi. Gene Roddenberg’in benzeri bir vasiyet bırakan bir diğer isim de 1930’larda Plüton gezegenini keşfeden Amerikalı gökbilimci Clyde Tombaugh. Tombaugh’un külleri 2006 yılında Plüton’a gönderilen bir uzay aracı ile uzaya gönderildi.
5. Beatles grubundan bir şarkı
2008 yılında Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Beatles grubunun ‘Across the Universe’ (Kâinat Boyunca) adlı şarkısını, uzaylılara barış mesajı olarak gönderdi. Beatles grubu üyesi Paul McCartney’nin tepkisi ise, “Bravo NASA, uzaylılara benden de selam söyleyin’ oldu. Uzaya ünlülerin resimleri, çerez reklam spotları, rock yıldızlarına aşk mektupları bile gönderenler oldu.
6. Luke Skywalker’ın ışın kılıcı
Sinema klasiklerinden olan Star Wars serisi bugün hala popülerliğini koruyor. Filmdeli karakterlerin uzay maceraları ise pek çok çalışmaya ilham kaynağı oldu. 1983 yılında gösterime giren Episode VI: Return of the Jedi filminde Luke Skywalker’ın kullandığı ışın kılıcı da uzaya gönderilen ilginç nesneler arasında yer alıyor. Luke Skywalker’ın ışın kılıcı 2007 yılında yedi astronotla beraber uzaya gönderildi.
7. Pizza
Evet, yanlış okumadınız; Pizza. 2001 yılında Pizza Hut firması Rus uzay ajansı Roscosmos ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) pizza teslim etmek için bir anlaşma yaptı. Pizza Hut, 2001 yılında bunun için tam 1 milyon dolar harcadı. Ancak Pizza Hut bununla uzaya teslimat yapan ilk şirket oldu. Pizza, ISS’de bulunan Rus kozmonot Yuri Usachov’a teslim edildi.
8. Coca Cola ve Pepsi
Uzata gönderilenler arasında Coca Cola ve Pepsi de yer alıyor. İki marka da Challenger Uzay Mekiği ile 1985 yılında uzaya gönderildi.
9. Bozuk paralar
2007 yılında NASA, Amerika’da kurulan ilk İngiliz yerleşim merkezi olan Jamestown’da arkeologlar tarafından bulunan yapıları Atlantis Uzay Mekiği ile uzaya yolladı. Yapılar içerisinde 2 adet bozuk para seti de bulunuyor.
10. Starman
Elon Musk’ın uzayla ilgili çalışmalarını hepimiz biliyoruz. 6 Şubat 2018’de SpaceX, uzay giysisi giydirilmiş bir mankenin içinde olduğu Tesla Roadster’i uzaya gönderdi. Tesla Roadster’in direksiyonunda olan mankene de Starman adı verildi. Araçta ise David Bowie’nin “Life on Mars” şarkısı çalıyordu..
11. Enstrümanlar
Uzay yarışları başladığında astronotlar kişisel eşyalarını da yanlarına almak istediler. NASA’nın astronotları Walter M. Schirra Jr. ve Thomas P. Stafford, Gemini 6A uzay aracına bir mızıka ve çanlar götürerek uzaya ilk defa enstrüman götüren insanlar oldu. Schirra Jr. Ve Stafford’un mızıka ve çanları şu anda Washington’daki Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde sergileniyor.
12. Cips reklamı
2008 yılında Dünya’nın atmosferini incelemesi gereken radarlar Büyük Ayı Takımyıldızı’na bilgi gönderebilmek için 6 saatliğine yönlendirildi. Orada yaşanabilir bir güneş sistemi olduğuna inanıldığı için de 30 saniyelik bir cips reklamı yayınlandı.
13. Altın plaklar
1970’li yıllarda ünlü gökbilimci Carl Sagan, uzay araçlarının Dünya’dan geldiğinin anlaşılması için bir kayıt bırakılmasını önerdi. Sagan’ın önerisi ise Voyager 1 ve 2 araçlarındaki altın plaklarla sağlandı. NASA, Voyager 1 ve Voyager 2 araçlarını 1977 yılında 16 gün arayla uzaya gönderdi. İki uzay aracı gönderilmeden önce Carl Sagan ve ekibi, 12 inçlik altın plaklar hazırladılar. Altın plaklara, 115 resim, 55 dilde selamlama ve 90 dakikalık Dünya’nın her yerinden müzikler kaydedildi. Bir de kahkaha eklendi.
Kaynak: 1