Toksik ilişkiler, size zarar veren, yıpratan ve tarafları karşılıklı olarak tüketen ilişkilerdir. Böyle bir ilişkiden çıkmak, yalnızca acı vermekle kalmaz aynı zamanda duygusal anlamda iyileşebilmeniz için belirli bir süre gerektirir. Toksik ilişkinizi bitirip yeni bir ilişkiye başladığınızda eski alışkanlıklarınızla ve düşüncelerinizle mücadele etmeniz gerekebilir. Bununla birlikte kimi zaman umutsuzluğa kapılıp gerçek aşkın olmadığını düşünseniz de gerçek aşk ve sağlıklı ilişki var! ? Toksik ilişkinizi bitirip yeni bir ilişkiye başladığınızda yüzleşmeniz gerekenleri yazdık…
1. Partneriniz size nasıl hissettiğini söylediğinde ona inanmamak
Toksik bir ilişkinin ardından yeni biriyle bir şeyler yaşamak, elbette sizi zorlayabilir. Örneğin partneriniz size hislerinden bahsettiğinde ona inanmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Toksik bir ilişkinin ardından şeffaf bir ilişkiye adım atmak zor ancak bir o kadar da tatmin edici bir adım!
2. Daima en kötüsünü varsaymak
Kendinizi bu yeni ilişkiye bırakmak isteseniz de içinizden bir ses daima en kötüsünü düşünmenizi mi söylüyor? Elbette bu oldukça kafa karıştırıcı bir durum. Ancak toksik bir ilişkide sahip olduğunuz olumsuz alışkanlıkları yeni ilişkinize taşımak hem size hem de partnerinize zarar verecektir.
3. Her şeyi çok fazla düşünmek
Mesaj atması uzun mu sürüyor? Ya da normalden farklı cevaplar mı veriyor? En ufak şey bile sizi bu fazla düşünme zincirine sokabilir. Bu noktada korkularınızı ona yansıtmak yerine sizi anlaması için çaba sarf etmelisiniz. Neler yaşadığınızı anladığında partneriniz de daha anlayışlı olacaktır.
4. Partnerinizin “gerçek olamayacak kadar iyi” olduğunu düşünmek
Partnerinizin harika olduğunu düşünmeye başlamak sizin için korkutucu bir deneyim olabilir. Zira toksik bir ilişkiden çıktınız ve sağlıklı bir ilişkinin dinamiklerini bilmiyorsunuz. Bu noktada yapmanız gereken şey elbette kendinize alan ve zaman tanımak.
5. Partnerinizi uzaklaştırmaya çalışmak
Toksik bir ilişkinin ardından yeni birine güvenmek, tahmin ettiğinizden çok daha zor olabilir. Bu güvensizlik duygusunu hissettiğinizde kapılarınızı kapatarak partnerinizi uzaklaştırmaya çalışabilirsiniz. Oysa onu içeri aldığınızda size zarar vermediğini görmek pek çok şeyle ilgili fikrinizin değişmesine yardımcı olacak.
6. Sürekli özür dilemek
Yanlış bir şey yapmadığınızda bile özür mü diliyorsunuz? Toksik ilişkilerden kalan bir başka can sıkıcı alışkanlık daha… Sürekli doğrulanmak zorunda olmadığınızı hatırlamaya çalışın.
7. Partnerinizi hak edip etmediğinizi düşünmek
Pek çok insan, toksik ilişkilerin ardından kendini değersiz hisseder. Bu gibi durumlarda partnerinizi hak edip etmediğinizi düşünmeye başlamanız da kaçınılmazdır. İyi haber şu ki siz de mutluluğu ve sevgiyi diğer her insan kadar hak ediyorsunuz!
8. Yeniden güvenmeyi öğrenmek
Güven, elbette zamanla inşa edilir. Sağlıklı ve gerçek bir ilişkide güvenin ne anlama geldiğini de anlamaya başlarsınız. Sağlıklı bir ilişkinin size kazandıracağı en önemli şeylerden biri de budur.
9. Sağlıklı bir ilişkinin dinamiklerini deneyimlemek
Sonunda gerçek aşkın ve sağlıklı bir ilişkinin dinamiğini deneyimleyebilirsiniz! Artık aşkınız için savaşmanıza ve mücadelelere atılmanıza gerek yok. Bir sorun olduğunda ekip olarak mücadele etmeyi öğreneceksiniz.
Kaynak: 1