Evde yemek yapmanın birçok avantajı var. Öncelikle midenize hangi besinin hangi koşullarda girdiğini bilebiliyorsunuz. Bu özellikle sağlık açısından oldukça faydalı. Ancak bazı pişirme alışkanlıkları yemeklerin besin değerini kaybetmesine neden olabiliyor. Pişirdiğiniz her gıdanın besin değerini ya da içerisindeki zararlı bakterileri bilmeniz mümkün değil. Bununla birlikte, bu tür bakterilerin az bir miktarı bile ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bundan kaçınmak içinse özellikle pişirme yöntemlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlığınız için tehlikeli olabilecek 10 mutfak alışkanlığını yazdık.
1. Donmuş etlerdeki buzun çözülmesini beklemek
Yiyecek depolamak için riskli kabul edilen sıcaklık aralığı, 5 ° C ila 60 ° C arasındadır. Bu sıcaklıkta, zararlı gıda bakterileri hızla üreyebilir. Bu yüzden eti her zaman sadece buzdolabında veya mikrodalgada çözmelisiniz.
2. Çiğ etleri yıkamak
Bir şeyi yıkadığımızda, temizlediğimizi zannederiz. Ancak söz konusu çiğ et ise yıkamak, temizlemek demek değildir. Çiğ tavuk, sığır eti, domuz eti, kuzu veya dana etini pişirmeden önce yıkamak uzmanlar tarafından önerilmez. Bunun nedeni ise et üzerindeki bakterilerin mutfak yüzeyine, ellerinize ve diğer alanlara kolayca yayılabilmesidir.
3. Yemeklerini buzdolabına koymadan önce dışarıda soğutma
Bazı yemekleri buzdolabına koymadan önce soğuturuz. Bunun nedeni sıcak yemek koyarsak buzdolabının bozulacağını düşünmemizdir. Ancak bozulabilir ürünleri buzdolabının dışında bir saat veya 2 saatten fazla bırakmak gerçekten tehlikeli olabilir. Bu nedenle özellikle etli yemekleri buzdolabına koymadan önce dışarıda bekletmeyin.
4. Gıdaların bozulup bozulmadığını kontrol etmek için yemek
Tehlikeli bakterileri yiyeceğin görünümü veya tadı ile tanımak imkansız. Bununla birlikte, bu tür bakterilerin az bir miktarı bile ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bundan kaçınmak için, bozulduğu konusunda herhangi bir şüphe duyduğunuz ürün varsa onları atın. Tadına bakmanıza ya da koklamanıza gerek yok.
5. Çiğ hamuru tatmak
Hiçbir zaman çiğ hamur yememelisiniz. Hamur işi yaparken bazen hazırladığımız kurabiye hamurunun ya da kek karışımının tadına bakmak isteyebiliriz. Ancak bu çiğ karışımların Salmonella olarak bilinen ve insanlar için oldukça tehlikeli olan bakterileri içermesi olasılığı yüksek. Dahası, un farklı enfeksiyonlara neden olabilecek E. coli bakterisini taşıyabilir.
6. Et veya balık ürünlerini marine etmek
Bu, gıda zehirlenmesine yol açabilecek daha tipik bir pişirme hatası. Bakterilerin üremesi için riskli olan sıcaklık aralığını unutmayın. Etleri buzdolabının dışında marine ettiğinizde, bu kuralı ihlal edersiniz.
7. Az pişmiş et ve balık ürünlerini tüketmek
Yiyecekler sadece belirli sıcaklıklara ısıtıldığında güvenli kabul edilir. Tüm bakterileri yok etmeyi sağlamanın en iyi yolu budur. Balık veya etin doğru şekilde pişirildiğinden emin olmak için bir mutfak termometresi kullanabilirsiniz.
8. Bir şeyleri pişirmeden önce elleri yıkamamak
Bakteriler tüm yüzeylerde, hatta ellerimizde yaşar. Gün boyunca kaç şeye dokunduğunuzu düşünün ve ellerinizi yıkamadan pişirmeye başladığınızda, tüm bu bakterileri yemeğinize aktarabilirsiniz. Bu nedenle yemek yapmadan önce ellerinizi yıkmayı kesinlikle ama kesinlikle unutmayın!
9. Tavuk alırken içeriğine dikkat etmemek
Birçok kümes hayvanı etinin içerisine, ağırlığını artırmak için etlerine tuzlu su veya su enjekte ediliyor. Her şeyden önce, bu tür ürünler güvenli değil. Bu yüzden bir tavuk alırken dikkat edin ve eklenen malzemeleri dikkatlice okuyun.
10. Balı sıcağa maruz bırakmak
Araştırmalara göre balın, yüksek sıcaklıklara maruz bırakılması kalitesini düşürebiliyor ve kanserojen bileşiklerin artışına neden olabiliyor. Bu nedenle, balı yüksek sıcaklıklarda saklamamaya; çay ya da sıcak yiyeceklere ekememeye özen göstermelisiniz. Bal, genellikle yanlış saklanan yiyeceklerden biri.
Kaynak: 1