Surya Namaskar Sanskrit dilinde “güneşe selam” anlamına geliyor. Güneşe selam, sağlığa yararlı olduğu düşünülen 12 farklı yoga hareketinden oluşuyor. Bu hareketler özellikle bedenin ön ve arka kısmını esneterek güçlendirmeyi hedefliyor. Hindistan’da insanların günlük rutini haline gelmiş olan bu egzersiz, yeni bir günü karşılarken vücudu ve zihni canlandırmak için uygulanıyor. Güneşe selam egzersizi herhangi bir ekipman gerektirmiyor ve her yaştan insanın kolayca uygulayabileceği hareketleri içeriyor. Peki son dönemlerde oldukça popüler olan bu egzersizin vücuda ne gibi faydaları bulunuyor? Detaylara birlikte bakalım.
1. Sadece 30 dakikada 400 kalori yakmanızı sağlar
Güneşe selam, 12 ayrı yoga pozundan oluşuyor. Bu 12 pozu tamamlamak tek bir tur olarak kabul ediliyor. Güneşi selamlama turu hızlı yapıldığı takdirde yaklaşık bir dakikada sona eriyor. Yapılan araştırmalara göre bir tur egzersiz 13.90 kalori yakılmasını sağlıyor. Bu da 30 tur egzersiz yaparsanız, 30 dakikada 417 kalori yakacağınız anlamına geliyor.
2. Vücudun tüm kas gruplarını harekete geçirir
Güneşi selamlama egzersizi hızlı ya da yavaş tempoda yapılabilir. Hızlı yapılırsa, tempolu koşuya benzer bir kardiyo egzersizine dönüşür. Bu nedenle vücudun bütün kas gruplarını kullanmanıza ve kilo vermenize yardımcı olur.
3. Sindirim sistemini düzenler
Güneşi selamlama uygulamasının bazı pozları, vücudun sindirim organlarının sıkışmasına neden olur. Eğer sabah aç karnına bu egzersizi yaparsanız sindiriminizi düzenleyebilir ve vücuttaki toksinleri dışarı atabilirsiniz.
4. Tiroid fonksiyonlarını düzenler
Uzmanlar, güneşe selam pozlarından birinin tiroid bezlerine uzandığını söylüyor. Bu egzersiz düzenli olarak yapılırsa tiroid fonksiyonlarını iyileştirme ve insülin seviyelerini düzenleme gibi olumlu etkiler gösteriyor.
5. Kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur
Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, güneşe selam egzersizinin kötü kolesterolü düşürdüğünü ortaya koyuyor. Aynı zamanda bu araştırmalar, orta hızda yapılan egzersizin kardiyovasküler fonksiyonu iyileştirdiğini gösteriyor. Sadece yoga değil diğer tüm egzersizler kalp sağlığını desteklemeye yardımcı oluyor. Bu nedenle her zaman yaşam tarzının izin verdiği ölçüde hareket halinde olmak gerekiyor.
6. Yoganın formatı yaşa ve sağlık durumuna göre düzenlenebilir
Güneşi selamlama egzersizi orijinal haliyle orta zorluktaki hareketleri içeriyor. Ancak bu hareketler oldukça esnek. Yaşlı kişiler ya da yaralanma riski olanlar egzersizi daha kolay hale getirebilir. Egzersizin formatı değiştiğinde kalori kaybı azalsa da her sabah egzersiz yapmak vücudu dinç tutmak için yeterlidir.
7. Bağışıklığı güçlendirir
Günümüzde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen herkese yoga yapmaları öneriliyor. 12 adet yoga pozunu içeren güneşe selam egzersizi de bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle biliniyor. Her sabah düzenli egzersiz yapmak vücut fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı oluyor.
8. Uyku düzeni oluşturmaya yardımcı olur
Geçtiğimiz yıllarda, yoga ve aerobik yapan kadınların incelendiği bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre, her gün yoga yapan kadınların daha kolay uyuduğu sonucuna ulaşıldı. Güneşe selam egzersiz hareketlerinden biri, başın omurgadan aşağıda tutulduğu bir poz içeriyor. Bu poz kan akışını beyne doğru yönlendiriyor. Beyne daha fazla kan gittiği zaman uyku kalitesi iyileşiyor ve uyku sorunları ortadan kayboluyor.
9. Genel sağlığı iyileştirir
Güneşe selam egzersizi, her anlamda beden ve zihin sağlığını destekliyor. Araştırmalar düzenli uygulama sonucunda stres seviyesinin azaldığını gösteriyor. Bu durum ise bireylerin daha mutlu, enerjik ve dengeli bir yaşam sürmesini sağlıyor.
Güneşe selam egzersizi nasıl yapılır?
Güneşe selam, 12 temel yoga hareketinden oluşuyor. Bu 12 hareketin en az iki kere tekrar edilmesi gerekiyor. Hareketlerin her biri yılın tek bir ayını temsil ediyor. Güneşe selam pozlarını her yaştan insan kolaylıkla yapabilir. Ancak hamile kadınlar, boyun ya da bel bölgesinde fıtığı olanlar ve yüksek tansiyona sahip olan kişilerin bu hareketleri yapmadan bir uzmana danışması gerekiyor.
İlginizi çekebilir:
Yin Yoga 101: Yin Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kaynak: 1