Son yıllarda soya sütünü çok fazla duyar olduk. Bunun en büyük sebebi ise protein açısından zengin bir besin olması. Hal böyle olunca soya sütüne olan talep arttı. Fakat, tıpkı her şeyin olduğu gibi soya sütünün de faydaları ve zararları var. Peki soya sütü nedir? Faydaları ve zararları nelerdir?
Çin ve Vietnam gibi ülkelerden tüm dünyaya yayılan ve çokça tüketilen soya sütü, son yılların en popüler besinleri arasında yer alıyor. Özellikle spor yapanların gözdesi olan bu süt türü, zayıflatıcı özelliğe sahip. Zayıflatıcı özelliğinin yanı sıra birçok faydası ve zararı olan soya sütünü detaylıca anlattık.
Soya sütü nedir? Nasıl üretilir?
Soya sütü, baklagiller familyasında yer alan soya fasulyesi ile yapılır. Soya fasulyesinin emilmesi, kaynatılması ve öğütülmesi ile üretilen bu süt, inek sütüne kıyasla daha fazla protein içerir. Tam anlamıyla süt diyemeyeceğimiz soya sütü, aslında bitki bazlı bir içecektir. Soya sütünde laktoz bulunmadığı için bebekler, sporcular ve şeker hastaları için oldukça sağlıklıdır. Günümüzde fazlasıyla tüketildiği için yoğurt ve tofu gibi çeşitli şekillerde de üretimi yapılır. En popüler soya sütü çeşitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Soya sütünün besin değeri nedir?
1 su bardağı (200 gram) soya sütünde 108 kalori, 10 gr karbonhidrat, 2.8 gr lif, 9.4 gr protein, 4.1 gr yağ, 26 UI A vitamini, 264.2 mg potasyum, 106 mg kalsiyum ve 4 mg demir bulunmaktadır. Ayrıca kolesterol ve C vitamini içermez.
Soya sütü ile inek sütü arasındaki farklar nelerdir?
Soya sütünün ne olduğunu anladığımıza göre, inek sütüyle arasındaki farkları öğrenebiliriz. Soya sütünün üretimi ve tüketimi arttıkça inek sütü ile kıyaslanmaya başladı. Bazı kişiler, soya sütünün süt sektörünü baltalamak amacıyla üretildiğini düşünse de, bu olaya tamamen objektif bakıp iki süt arasındaki farkları incelemek lazım.
İnek sütüyle arasındaki en büyük fark; soya sütünün bitkisel, inek sütünün ise hayvansal bir gıda olmasıdır. 100 gram inek sütünde 61 kalori, 4.7 gr karbonhidrat, 3.3 gr protein ve 3.3 gr yağ bulunur. 100 gram soya sütünde ise 54 kalori, 5.2 gr karbonhidrat, 4.7 gr protein ve 2 gr yağ vardır. İnek sütü, soya sütüne göre 2 kat daha fazla kalsiyum içerir. Soya sütünde ise inek sütüne kıyasla 10 kat daha fazla A vitamini vardır.
Soya sütünün faydaları nelerdir?
Protein deposu olan soya sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Sahip olduğu faydalar sayesinde çokça tüketilen soya sütü, neredeyse dünyanın her yerine yayılmayı başardı. Hal böyle olunca “soya sütünün faydaları nelerdir” diye merak etmeniz oldukça normal. O zaman hemen soya sütünün faydaları nelerdir açıklayalım.
– Kötü kolesterolü düşürür, kalp krizine ve tip 2 diyabete karşı etkili bir rol oynar.
– Kansere karşı savaşır.
– Menopoz sonrasında oluşabilecek sorunları önler.
– Antioksidan özelliği sayesinde ağrıları iyileştirir.
– Kansızlığın önüne geçer.
– Vücudu gençleştirir.
– Kemik erimesine karşı çok etkilidir.
– Kilo vermeyi kolaylaştırır.
Sizler için seçtiğimiz en popüler soya sütü çeşitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Soya sütünün zararları nelerdir?
Hepimizin bildiği üzere faydası olan her şeyin zararı da var. Kendimizi korumak için bazı besinleri bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerekiyor. Bu yüzden soya sütünün zararları nedir sorusunu yanıtladık.
– Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
– Erkeklerde sperm yoğunluğunu azaltır.
– Tiroit ilaçlarının emilimini olumsuz etkiler.
– Bazı çalışmalara göre, prostat ve meme kanseri hücrelerinin büyümesine neden oluyor.
– Göğüs kanseri ilacının etkisini azaltabilir. Bu yüzden göğüs kanseri ile mücadele eden kişilerin soya sütünü tüketmemesi gerekir.
Günde ne kadar soya sütü tüketilmelidir?
Soya sütünü tüketenler için “bu kadarı zararlı” diye bir sınır verilmemiştir. Ancak, günde 400-500 gramdan fazla tüketmemekte fayda var. Çünkü 500 gram soya sütünü tükettiğinizde yaklaşık 25 gram protein alırsınız. Bu da günlük protein tüketimi için fazlasıyla yeterlidir.