Değişime, özellikle bugünlerde hepimizin ihtiyacı var. Her ne kadar teknoloji gelişip imkanlar artıyor gibi görünse de aslında toplumsal sorunları görme oranımız da azalıyor. Hepimiz, gözümüzün önünde olan birçok sorunu yadsımış durumdayız. Buna son verme ve bir adım atarak değişimi başlatma niyetinde olan sosyal girişimler ise tam da bu sebeple hayati öneme sahip. Yozlaşan dünyada hala iyi bir şeyler yapılabileceğinin, toplumsal birliğin sağlanabileceğinin ve sorunlara en dayanışmacı çözümlerin kolayca bulunabileceğinin en büyük kanıtları. Gelin ülkemizde değişim yaratmak için yola çıkan sosyal girişimlere göz atalım…
1. Bumerangla
Bumerangla, belli bir süre kullanılan ve sonrasında ihtiyaç duyulmayan ürünlerin kiralanmasını ve tek sefer kullanacağı ürünlere yüksek ücretler ödemek istemeyenlerinde de bu ürünleri kiralamasını sağlayan bir uygulama. Kullanıcılara bir nevi Airbnb hizmetini eşyalar için sunuyor. Platform genellikle macera, spor, fotoğraf ve eğlence kategorisindeki ürünlere odaklanıyor.
2. Evreka
İsmini Arşimet’in ünlü nidasından alan Evreka, atık konteynerlerine (çöp kutularına) yerleştirdikleri sensörlerle konteynerlerin doluluk oranını, sıcaklıklarını ve konumlarını anlık olarak takip ediyorlar. Geliştirdikleri algoritma ise konteynerlerin doluluk oranı, sıcaklık, konum gibi verilerini anlık olarak takip etmelerini sağlıyor. Bu sayede hangi konteynerların toplanması gerektiği ve bu toplama işlemi için en verimli rotalar belirleniyor. Sonuç olarak atık toplama maliyetlerinde ve karbon emisyonunda %55’e varan iyileştirmeler sağlanıyor.
3. Fazla Gıda
Fazla Gıda, insan tüketimi için üretilen gıdaların insan tüketimi ile sonuçlanmamasıyla ortaya çıka gıda atığını önleme amacıyla kurulan bir girişim. Gıda atığı süreçlerine çeşitli çözümler sunan platform aynı zamanda yenebilir durumdaki fazla gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlıyor. Otel, restoran, yemekhaneler, market zincirleri, gıda üreticileri ve dağıtıcıları, sivil toplum kuruluşları ve geri dönüşüm firmaları Fazla Gıda’nın kullanıcıları arasında yer alıyor.
4. Givin – alışverişin en iyi hali
İTÜ Çekirdek girişimi olan Givin, kullanıcıların kullanmadıkları eşyalarını satarak sivil toplum kuruluşları için desteğe dönüştürmesini sağlıyor. Kullanıcılar aynı zamanda sevdikleri şeyleri satın alarak sivil toplum kuruluşlarına destek sağlayabiliyor.
5. Good4Trust
Good4Trust, adil ve doğaya dost üretim yapan kişilerle; aldığı ürünün nereden geldiğini inceleyen, kullandığı ürünün çevreye zarar verip vermediği takip eden, yerli ürünler kullanmaya çalışan kişileri yani türeticileri bir araya getiren bir sosyal paylaşım platformu. Üretici ve türeticiler Good4Trust sitesindeki çarşı bölümünde buluşarak daha adil ve daha yaşanabilir dünya için alışveriş yapıyor.
6. HelpSteps
Ücretsiz olarak akıllı telefonunuza indirebileceğiniz HelpSteps, günlük olarak atılan adımları biriktiriyor ve saat 00.00’dan önce HS adımına çeviriyor. Reklamlardan elde edilen gelirler kullanıcılara adımlarına göre aktarılıyor. Reklam gelirleri değiştiği için günlük olarak adımaların TL karşılığı da değişiyor. Kullanıcı biriken HS’leri ile ister bağış ister harcama yapabiliyor.
7. HepiPet
Çevrimiçi koruyucu veteriner uygulaması olan HepiPet, kullanıcıların veteriner hekimlere ücretsiz bir şekilde soru sormasını sağlıyor. HepiPet Prime uygulaması ise belli bir ücret karşılığında beslenme düzeninden tedavi ve sağlık sorunlarına çeşitli hizmetler sunuyor.
8. iyikod – Alışverişlerinizden iyilik toplayan eklenti.
Türkiye’nin ilk indirim kodu sitesi KuponKodlari.com tarafından ücretsiz olarak sunulan bir indirim kodu eklentisi olan İyikod, paylaştığınız indirim kodlarına direkt erişip alışverişlerinizden indirim kazanırken aynı zamanda yardım kuruluşlarına da bağışta bulunmanıza olanak sağlıyor.
9. Kodluyoruz
Türkiye’de, dünya çapında başarılı olabilecek yazılımcılar yetiştirmeyi hedefleyen bir girişim. Kodlama öğrenmek isteyen gençlere gerekli alt yapıyı sunan, iş arayan gençlere ise bağlantı sağlayan Kodluyoruz, teknoloji dünyasında kariyer yapmak isteyen ama buna fırsat bulamamış yetenekli gençleri destekliyor.
10. Otsimo
Zafer Elcik’in otizmli kardeşinin yaşadığı problemlerden yola çıkarak yarattığı Otsimo; otizm spektrum bozukluğu, down sendromu ve öğrenme zorlukları yaşayan çocukların eğitimine evde destek vermek ortaya çıkan bir program. Otsimo’nun içeriğinde çocuk psikologları ve eğitmenler gözetiminde geliştirilmiş, uluslararası sertifikalı ve ödüllü bir özel eğitim oyunu bulunuyor.
11. Tarlamvar
Tarlamvar, çiftçilerin üretim sürecine destek olurken tüketicilerin sağlıklı gıdalara erişmesini sağlayan bir platform. Tarlamvar, köylülerin kullanmadığı tarım arazilerini kiralayor ve bu arazilerde yine köylüleri istihdam ederek tarım yapıyor. Tüketiciler ise satın aldıkları ağacın mahsüllerini tüketiyor.
12. Yuvarla
Günümüzde birçok kişi internet bankacılığı hizmetlerinden yararlanıyor ve internetten alışveriş yapıyor. Bu alışverişlerin birçoğu ise küsuratlı fiyatlardan oluşuyor. İşte Yuvarla adlı girişim, bu küsuratları fırsata dönüştürüyor. Yuvarla, banka ve kredi kartlarıyla yaptığınız harcamaların küsuratını bir sonraki TL’ye yuvarlayarak aradaki kuruşları seçtiğiniz dernek veya vakıflara bağışlamanızı sağlıyor.