Kategoriler
Yeme - İçme

Pratik ve Lezzetli: Kısa Sürede Hazırlayabileceğiniz Soğuk Baklava Tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan baklavanın en ferah haliyle tanıştıracağız sizleri. Soğuk baklava hazırlık aşaması ve servis edilme usulü ile diğer tatlılardan ayrılıyor. Şerbetli tatlıların keyfini yaz aylarında da çıkarmak isteyenler için enfes bir tarif değil mi sizce de! Şerbet yapımında geleneksel olandan farklı olarak su yerine süt kullanılan soğuk baklavanın hafif aromasının sırrı ise tam da buradan geliyor. İncecik yufkalarla hazırlanan ve her katında ayrı bir lezzet şöleni vadeden soğuk baklavaya dair tüm püf noktaları sizin için bir araya getirdik. Soğuk baklava malzemeleri nelerdir? Hazır yufka ile soğuk baklava nasıl yapılır? Soğuk baklava ile sütlü Nuriye aynı şey mi? Kağıt ve kalemler hazırsa soru işaretlerinizi yanıtlayalım ve bu enfes tatlının yapım aşamasına geçelim.

Soğuk baklava tarifi

soğuk baklava
  • 1 paket yufka
  • 250 gr tereyağı  
  • 1 bardak su
  • 4 bardak süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Antep fıstığı ve ceviz (çekilmiş)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 55 gr bitter ya da sütlü çikolata (rende)

Yapılışı

“Soğuk baklava malzemeleri nelerdir?” sorusunu yukarıda yanıtladığımıza göre tarifin yapım aşamasına geçebiliriz. Öncelikle şerbeti hazırlamak ile başlayalım. Soğuk baklava şerbeti nasıl olmalı? Hemen yanıtlıyoruz. Bir tencere içine süt, su ve şekeri alalım. Ocağı açalım. Karışım bir süre kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım ve şerbeti bir kenara alalım. Küçük bir tavada tereyağını eritelim. Bir kısmı ile baklavayı hazırlayacağımız tepsiyi ya da borcamı yağlayalım.  Baklavalık yufkaları dikkatli bir şekilde borcam boyutunda keselim. Yufka olarak baklavalık yufka tercih etmenizi öneriyoruz ancak hazır yufka da kullanılabilir. Kullanacağınız borcam 30 cm ebatında olabilir. Yufkaları iki eşit parçaya bölelim. Baklavanın alt katı için yarısını üst katı için ise diğer yarısını kullanacağız. Her ayrı katı bir fırça yardımı ile güzelce yağlayalım. Baklava katlarının arasına ince olan kenar parçaları da ilave edebilirsiniz. Her katı yağlamayı unutmuyoruz. Tüm katları yağlarken diğer yandan yufkaları üst üste dizelim. Hemen ardından baklavanın içine koyacağımız malzemeyi serpiştirmeyi sürdürelim. Antep fıstığı ya da cevizleri serpiştirirken her köşeye dağılmasına ve ulaşmasına özen gösterelim. 

Yufkaların arasına malzemeyi paylaştırdıktan sonra baklavanın üst katını da araları yağlanacak şekilde hazırlayalım. Son olarak baklavanın üst katını da yağlayalım. Baklavanızı fırınlamadan önce dilediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz. Bizim önerimiz kare şekilde dilimlemeniz. Evet, sıra geldi fırınlama aşamasına. Bu aşama da oldukça önemli çünkü iyi bir soğuk baklavanın lezzet sırlarından biri güzel kızarmış olmasıdır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında baklavanın altı ve üstü iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırın tipine göre ortalama 1 saat ile 1 saat 15 dakika arasında pişirebilirsiniz. Baklavalar piştikten sonra sıcaklığını azaltmak için 5-10 dakika beklemek önemli. 

Şerbet kısmına gelince, bu adımda sıcak baklavaya soğuk şerbet şeklinde ilerleyeceğiz. Tatlımızı şerbetledikten sonra şerbeti çekmesi ve soğuması için oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletmemiz gerekiyor. Baklava yeterince soğuduktan sonra ise üst kısmı için,( bu aşamada elek kullanabiliriz) üzerine kakao ve ince rendelenmiş çikolata ilave ediyoruz. Bu aşamada dilerseniz süt tozu ile karıştırdığınız kakaoyu tercih edebilir ya da toz halinde olan çikolatayı kullanabilirsiniz. Son aşamada servis ederken üzerine çekilmiş antep fıstığı serpiştirerek lezzet katsayısını artırmanız mümkün. Şimdiden afiyet olsun.

Püf noktaları

soğuk baklava

Her tarifte gelenek haline gelen püf noktaları paylaşmayı tabii ki unutmuyoruz. Yaz sofralarına keyif katan soğuk baklavanın püf noktalarını öğrenmek için herkes hazırsa başlıyoruz. Öncelikle kakaonun acı aromasını sevmeyenler için vereceğimiz püf nokta, kakaoya süt tozu eklemek olacaktır ya da kakaolu süt tozu tercih edebilirsiniz. Böylece daha yumuşak bir aroma yakalayabilirsiniz. Farklı bir alternatif olarak da rendelenmiş bitter ya da sütlü çikolata işinizi kolaylaştıracaktır. İkinci püf noktamız tatlı için kullanılan tereyağını eritirken üzerindeki köpükleri almanız olacak. Bu aşama tatlının üzerindeki tereyağının yanmasını önleyecektir. Baklava yufkasının oldukça ince ve nişastalı olduğunu bilirsiniz. Bu nedenle kurumayı önlemek için üzerini bir bez yardımı ile kapatabilirsiniz. Böylece yufkalarınız hava almayacak ve bu lezzetli tarife kaldığınız yerden devam edebileceksiniz. Pişirme aşamasında da birkaç lezzet sırrı paylaşmak istiyoruz. Süt içeren tatlılarda fırını önceden ısıtmak önemli, buna özen gösterin. Baklava yufkalarının iyice kızardığından emin olun.

Şerbet aşamasına gelince, hazırlanan şerbetin baklava yufkalarının her yanına temas ettiğinden emin olmalısınız. Baklava şerbetini çektikten sonra üzerini bir bez ile örtebilir ve dinlenmeye bırakabilirsiniz. Adı üstünde soğuk baklava yani biraz buzdolabında vakit geçirmeyi hak ediyor değil mi? Baklavanızı bir süre buzdolabında bekletirseniz lezzetine lezzet katabilirsiniz. Baklavayı buzdolabında beklettikten sonra servise hazır hale gelecektir. Son olarak baklava hazırlanırken her katı yağlamanız baklavanızın kabarmasını sağlayacak ve kıvamı daha çıtır bir hal alacaktır. Soğuk baklava ve sütlü Nuriye’nin aynı tatlılar olmadığını da hatırlatmak isteriz, zira yapım aşamaları tamamen farklı. Peki “Soğuk baklava mı daha kalorili normal baklava mı?” diye merak edenler için hemen yanıtlamak isteriz. İki tatlının da kalorileri arasında pek fark yok. Her ikisini de kontrollü tüketmekte fayda olduğunu hatırlatalım.

İlginizi çekebilir;

Kalburabastı Tarifi: Tam Kıvamında Kalburabastı Nasıl Yapılır?

Baklavadan Burma Kadayıfa: Bayramınıza Lezzet Katacak Birbirinden Lezzetli 22 Tatlı Tarifi

Hem Hafif Hem Lezzetli: Yedikçe Yemek İsteyeceğiniz En Pratik Sütlü Tatlı Tarifleri

Hem Pratik Hem Lezzetli: Pişirmeden Hazırlayabileceğiniz 16 Kolay Tatlı

Kaynak: 1 2

Bir yanıt yazın