Şiddet, Türkiye’nin değişmeyen gerçeği. Kadına şiddet ile mücadele ise her geçen gün ivme kazanan, önemli bir mücadele. Bu mücadelenin başrol oyuncularından biri de sivil toplum kuruluşları. Birçok kadın bu kuruluşlar sayesinde bilinçleniyor, dayanışma ruhunu ve yalnız olmadığını hissediyor, en önemlisi şiddetin karşısında güçlü bir şekilde durabiliyor.
Kadına şiddetle mücadele eden dernekler gerektiğinde kadınlara sığınacak yer, bilmeleri gereken hukuki süreçler ve birçok farklı konu hakkında rehberlik ediyor. Şiddete ya da cinsel tacize uğrayan, baskı ya da kendini tehlikede hisseden her kadının başvurabileceği bu platformlar gönüllü üyeleriyle tüm ülkeye yayılıyor. İşte şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri sivil toplum kuruluşları…
1. Mor Çatı
Yıllardır kadına yönelik şiddetin önlenmesi için savaşan ve bu konuda öncü isimlerden biri haline gelen Mor Çatı, aile içi şiddete uğrayan kadınlara psikolojik ve hukukî destek veren ve aynı zamanda barınak sağlayan bir sivil toplum örgütü. 1990’da kurulan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı kadınlara bir sığınağın dışında rehberlik ve hukuki yardım da sağlıyor.
Web Sitesi: www.morcati.org.tr
Tel:(212) 292 52 31-32
Adres: Katip Mustafa Çelebi Mah. Anadolu Sok. No:23 D:7-8 34433 Beyoğlu / İstanbul
2. Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)
Kurulduğu günden beri kadına yönelik şiddetle ortak mücadeleye katılan, şiddetten kurtulmak üzere başvuran kadınlara destek sağlayan ve kadın emeği ve istihdamı alanında farklı düzlemlerde faaliyetler yürüten KADAV, 1999 Marmara Depremi’nin ardından bölgedeki kadın ve çocuklarla dayanışmaya koşan kadınlar tarafından kuruldu. Dernek şiddete uğrayan kadınlara danışmanlık desteği, göçmen kadınlara destek, mahpus ve LGBTİ kadınlara dayanışma faaliyetleri gerçekleştiriyor.
KADAV Acil Destek Hattı: 0545 220 10 22
Web Sitesi: www.kadav.org.tr/
Adres: Tomtom Mh. Yeni Çarşı Cd. Galatasaray Apt., No:26 Daire:8-9 Kat:4, 34433 Beyoğlu/İstanbul
Ofis Tel: 0212-251 58 50
3. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu
2010 yılında kurulan ve Özgecan davası protestolarıyla bilinen platformun misyonu ise kadınların göz göre göre öldürülmesini durdurmak, hayatlarını kurtarmak, kadına şiddetin durdurulması için çalışmak, platforma başvuran kadınlarla beraber, 6284 sayılı koruma kanununun uygulanması için çalışmak.
Tel: 0505 004 11 98
e-Mail: kadincinayetlerinidurduracagiz@gmail.com
Web Sitesi: kadincinayetlerinidurduracagiz.net/
4. Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM)
Merkezi İstanbul’da buluna “Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği” kadınlara pek çok konuda destek sağlamakta. Derneğin amaçlarından bazıları ise şöyle; Kadına yönelik şiddet , aile hukuku ve kadının yasal statüsü ve gerekli diğer hallerde adalete erişimini kolaylaştırmak, adaletin tesisi için taraf olmak, hukuki destek ve danışma hizmeti vermek, kŞiddete uğrayan kadınların ulaşabileceği acil yardım hattı ve ekibi oluşturmak, niteliği ve işleyişi kadın bakış açsı ile uyumlu, ihtiyacı karşılayacak kadar ve ulaşılabilir sığınaklar açılmasını sağlamak, hizmete sunmak, sorun yaşayanları veya yaşama ihtimali olan kadınların her zaman ulaşabileceği iletişim ortamları oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak,adınlara sosyal, psikolojik danışmanlık hizmetleri sunmak…
Türk Hukuk Sitesi Kadın Hakları Çalışma Grubu tarafından kurulan ve yönetilen KAHDEM, aslında bir sanal kadın destek merkezi. Dernek, kadınlara, boşanma, nafaka, çocuklukta görülen şiddet, evlilikte şiddet, cinsel taciz, tecavüz gibi her türlü konuda gerek diğer kullanıcılar, gerekse kuruluş üyesi hukukçular vasıtasıyla ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Kadınlar internet ortamında kimliklerini gizli tutarak sorunlarını paylaşıyor ve gerekli desteğe ulaşabiliyorlar.
Web Sitesi: www.kahdem.org.tr/
Hukuçulara soru sormak için; www.turkhukuksitesi.com/kadin_haklari.php
5. Kadın Meclisleri
“Kıyafetime Karışma” diyen, kadınların hak ve özgürlüklerine yönelik baskı ve saldırılar karşısında sürekli mücadele eden, hayatlarına dair kararları kendileri almak isteyen kadınlar tarafından kurulan Kadın Meclisleri, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve bu konularla ilgili davaların sıkı takipçisi. Düzenli olarak toplanan ve kadınların davalarında destekçi olan Kadın Meclisleri, aynı zamanda kamuoyu yaratarak kadın cinayetlerine ve kadına şiddete dikkat çekiyor, düzenli olarak bilgilendirici ve rehber niteliğinde şemalar hazırlıyor. Ayrıca “Şiddet karşısında hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek.” diyerek bu konudaki destekçi tavrını ortaya koyuyor.
Twitter: twitter.com/kadinmeclisleri
Whatsapp Destek: 0505 004 11 98
6. Kadın Dayanışma Vakfı
Ankara merkezli dernek, Mayıs 1993’te kurulan bir sivil toplum örgütü. Kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele etmeyi amaçlayan bağımsız bir kuruluş olan vakıf, kamuoyuna ve medyaya yönelik çalışmaları ile kadının insan hakları konusunda baskı oluşturarak, kadına yönelik şiddetin meşruiyetini sona erdirme yönünde toplumsal değişime katkıda bulunuyor. Ayrıca çeşitli eğitim programlarıyla kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda, Kadın Danışma Merkezine gelen kadınlara, Vakıf gönüllülerine ve meslek elemanlarına yönelik bilinç yükseltme çalışmaları yapıyor.
Kadın Danışma Merkezine maruz kaldığınız şiddet nedeniyle sosyal, hukuki ve psikolojik destek almak için çalışma saatleri içerisinde telefonla, merkeze gelerek yüz yüze veya e-mail ile ulaşabilirsiniz. Merkez Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma günleri saat 11.00-17.00 arasında; Perşembe günleri ise saat 13.00-17.00 arasında açıktır. Başvurularda kimlik vb. herhangi bir belge aranmaz ve sağlanan destek karşılığında ücret talep edilmez.
Adres: Mithatpaşa Caddesi No: 10/11 Sıhhiye- Ankara
Tel: (0312) 432 07 82 – 430 40 05
E-posta: bilgi@kadindayanismavakfi.org.tr
Web Sitesi: kadindayanismavakfi.org.tr/
7. KAMER
1997 yılında kurulan KAMER, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki 23 ilde ve ilçelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışmalar yürütüyor. Her türlü ayrımcılığı ve şiddeti reddederek, kadınlara şiddet karşısında destek vermeyi amaçlıyorlar. Bu kapsamda oluşturdukları Acil Destek Programı ile kadınların ilk ve acil ihtiyaçlarına cevap vererek talep ettikleri psikolojik, hukuksal desteklere ulaşmalarını sağlıyorlar.
24 Saat Destek Hattı: 0530 664 44 10
Web Sitesi: /www.kamer.org.tr/
8. İMDAT – Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği
Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği; suça itilen, sokakta ya da güç koşullarda yaşayan çocuklara ve şiddet mağduru kadınlara yönelik durum saptama, rehabilitasyon, araştırma, önleyici ve koruyucu hizmetlerde çözüm odaklı bir yaklaşım sunuyor. İMDAT isminde ise İ harfi istismarı , M harfi mağduru , D harfi dayağı , A harfi aşağılamayı ve T harfi de tecavüzün baş harfleri olarak bir araya getirildi. Dernek üyeleri ise aktif olarak görev yaptığı 16 komisyonla; eğitim, araştırma, etkinlikler, alo-imdat hatları ve diğer alanlarda aktif çalışmalar yapıyor.
Adres : Osmanağa Mah. Rıhtım Cad. Yoğurtçu Şükrü Sok. No.19/1 Kadıköy / İstanbul
Telefon : (0216) 337 00 51
E-posta: info@imdat.org
Web Sitesi: imdat.org/