Ramazan ayı boyunca en çok konuşulanlardan biri de sahurda ne yenmesi ve ne yenmemesi gerektiği. Havaların da ısınmasıyla susuz ve aç geçen saatleri daha kolay bir hale getirmek için sahurda doğru şeyler yemek çok önemli. Bu noktada devreye doğru bilinen yanlışlar ve sağlıklı beslenmeyle ilgili birçok konu giriyor. Asıl mesele ise tuzlu, çabuk acıktıran ve yağlı yiyeceklerin uzak durmak…
Sahurda tüketilmesi gereken yiyeceklerle ilgili listemize buradan göz atabilirsiniz. Bakalım neleri tüketmememiz gerekiyormuş…
1. Sahurda tüketilmemesi gerekenlerin başında; tüm kızartmalar, yağ oranı yüksek yiyecekler ve hamur işleri
Yağlı yiyecekler, gün içinde susuzluğunuzu arttıracaktır. Ayrıca mide rahatsızlıklarına ve kilo problemine yol açarlar. Bu nedenle tüm kızartmalar, pizza, börek, açma ve pilav gibi yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.
2. Doğru bilinen yanlışlardan; çay ve kahve
Birçok insan susuzluğa iyi geleceğini düşünerek çay tüketse de aslında çay sık sık tuvalete gitmenize, yani vücudunuzdaki suyun hızlı bir şekilde atılmasına neden olur. Bu da doğal olarak gün içinde daha çabuk susatır. Tüm bu nedenlerle sahurda çay ve kahve içmek yanlış bir tercih olacaktır.
3. Bal, çikolata, reçel gibi şeker içeren yiyecekler ve tüm tatlılar
Şeker içeren yiyecekler kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmesine neden olur. Bu da daha hızlı acıkacağınız anlamına gelir. Kek, kurabiye, reçel, bal, tatlı gibi tüm yiyeceklerden sahurda uzak durmalısınız.
4. Zeytin, salam, sucuk ve tuzlu peynirler
Bu tür yiyecekler çok fazla protein içerirler ve vücut proteinin sindirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Yani ne kadar bu yiyeceklerden tüketirsiniz sabah o kadar susamış uyanırsınız.
5. Ramazan pidesi
Ramazan pidesi her ne kadar iftarların vazgeçilmezi olsa da sahur için yanlış bir tercih. Ramazan pidesi glisemik indeksi yani şeker yükü yüksek yiyeceklerden biri. Bu da çabuk acıkmanıza neden oluyor demek. Bu yüzden sahurda ramazan pidesi yerine tam tahıllı bir ekmek tercih etmelisiniz.
6. Patates
Patates de aslında tok tuttuğu düşünülen ama tam tersi etkiye sahip bir yiyecek. Patates, çabucak acıktıran yiyeceklerden biri, bu nedenle sahurda tüketilmemesi gerekiyor.
7. Kavun, karpuz, üzüm gibi meyveler
Bu meyveler de yine yüksek oranda şeker içerdiğinden çabuk acıkmanıza neden olur. Her ne kadar yaz aylarında karpuz-peynir vazgeçilmez sahur menülerinden olsa da aslında yanlış bir tercih.