20’li ve 30’lu yaşlar en dinç ve sağlıklı hissettiğimiz yaşlar olsa da aslında 40 yaşımız ve sonrasını belirleyen kritik zamanlar. Enerjimize güvenerek her zaman sağlıklı kalacağımızı düşünsek de aslında sağlığımıza dikkat etmemiz ve sağlımız için zararlı birçok şeyden uzak durmamız gerekiyor. Biz de 40’lı yaşlarımıza gelmeden hayatımızdan çıkararak sağlımızı koruyabileceğimiz şeyleri listeledik.
1. Telefona bağımlı olmak
Yapılan araştırmalarda tablet, televizyon ve telefon gibi cihazların karşısında uzun süre kalan kişilerde diyabet ve kalp ve damar hastalıklarının arttığı bunun da ölüm oranını yükselttiği gözlenmiştir. Ayrıca bu cihazların yaydığı mavi ışık vücudun doğal ritmini bozarak gece gerçekleşen vücudun dinlenme aralığını zor bir hale getiriyor. Bu yüzden telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazları kullandığınız her bir saatin ardından 10 dakika ara vermeniz öneriliyor.
2. Düzensiz uyku
Vücudun ve beynin gerçek anlamda dinlenebilmesi ve şarj olabilmesi için bir zamana ihtiyacı vardır. 18-64 yaş aralığındaki kişilerin günde en az 7-9 saat uyuması gerekir. Düzenli uyumak hipertansiyon, inme ve obezite riskini azaltır. Ayrıca depresyonda da uyku düzeninin etkisinin büyük olduğu bilinmektedir. Uykunun ayrıca yaşlanma üzerinde de etkisi vardır. Sağlıksız uyku düzenine sahip bireylerin olduğu yaştan daha yaşlı ve çökmüş olduğu görülür.
3. Öğün atlamak
Bilinenin aksine aç kalmak zayıflamanıza neden olmaz. Aksine daha sonra yemekten kaçındığınız yiyecekleri yemek için çok daha büyük bir istek duyarsınız ve bu da daha çok miktarda yemenize neden olur. Ayrıca aç kalmak diyabet hastalığına da davetiye çıkarır. Diyabet ise genellikle 40-64 yaş arasında teşhis edilir. Tüm bu sebeplerle hiçbir öğününüzü atlamamalı zayıflamak için sadece sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.
4. Sağlık sorunlarını görmezden gelmek
Vücudumuz bize sürekli sinyaller gönderir. Çeşitli hafif, ağrılar, kasılmalar, kitleler vb şeklindeki bu sinyalleri görmezden gelmek yerine mutlaka doktorumuzla paylaşmalıyız. Eğer erkenden önlem alınırsa tedavi edilebilecek bir çok şeyi ertelemek sadece işleri zorlaştırır ve dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilir.
5. Fark edilmeyen sigara bağımlılığı
Sigara içmenin zaten vücudumuz için oldukça zararlı olduğunun farkındayız. Bir de sigara içmiyorum deyip sigara aşıranlar var. Her ne kadar sigara kullanmıyorum deseler de aslında sürekli sigara içenler kadar bağımlılar. Bu da doğal olarak kalp hastalıkları, akciğer kanseri, inme gibi hastalıklar konusunda risk altında olduklarını gösterir. Sigara içmeyi 40 yaşından önce bırakmak ise erken ölüm oranını yüzde 90 azaltır.
6. Fazla tuz kullanmak
Ekmek, işlem görmüş etler, çorbalar, peynir çeşitleri, soslar ve daha birçok şeyde yeterince sodyum bulunmakta. Günlük olarak tükettiğimiz tüm bu besinlerden aldığımız sodyum dışında almamız gereken sodyum sadece 1 çay kaşığı. Ama ne yazık ki ülkemizde bu miktar çok daha fazladır. Fazla tuz tüketimi kalp krizi ve felce kadar birçok ciddi hastalığa neden oluyor.
7. Az su tüketmek
Su vücudunuzu ve cildinizi besler. Bu yüzden yaşlandıkça vücudumuzdaki nem oranının önemi artar. Vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi ve genç görünebilmek için yeterli miktarda su tüketmek çok önemlidir.
8. Süt ürünlerini az tüketmek
Süt ürünleri özellikle kemik sağlığı için oldukça önemli. Çoğu insan ise şişkinlik ve gaz problemi nedeniyle süt ürünlerini kullanmaktan kaçınıyor. Doruk kemik kütlesi ise 30’lu yaşlarda elde edilir ve daha sonra azalmaya başlar. Eğer çeşitli gıdalarla günde 1000 mg kalsiyum almıyorsanız mutlaka doktorunuza ek takviyeler için danışmalısınız.
9. Doktora yalan söyleme
Araştırmalar her 4 kişiden birinin doktoruna yalan söylediğini gösteriyor. Bunun birçok sebebi var ancak bu minik yalanlar ciddi hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyebilir.
10. Seks yapmamak
Genellikle 30 yaş sonrasında özellikle evli kişilerde çocuklar ve hayat zorluklarıyla birlikte cinsel yaşam ikinci plana atılır. Ama araştırmalar cinsel yaşamı korumanın sağlıklı bir bedene birçok katkısı olduğunu gösteriyor.
11. Fazla güneşlenmek
Her ne kadar cildimizin güneşe ihtiyacı olsa da saatlerce güneşlenmek ve bronzlaştırıcı ürünler kullanmak birçok cilt hastalıpına ve cilt kanserine yol açıyor. Bu yüzden düzenli olarak güneş koruyucu kullanmak oldukça önemli
12. Tatlı içecekler tüketmek
Yapay olarak şekerlendirilmiş birçok içeceğin zararlı olduğunu bilmeyen yoktur. Son araştırmalarda diyet sodanın insülin direncini etkilediği ve diyabeti tetiklediği görülmüştür. Bu yüzden diyet kola vb içecekler de oldukça zararlı.
13. Çok fazla işlenmiş gıda tüketmek
Mikro dalgada pişirilen hazır yemekler, donmuş gıdalar, paketlenmiş tüm ürünler, fast foodlar ve abur cubur sayılabilecek tüm yiyecekler… Hepsi sağlığınızı tehdit ediyor.
14. Aşırı alkol
Çoğumuz aşırı alkol tüketiminin zararlarını bilsek de vazgeçemiyoruz. Tüm vücudu kurutan alkol tüketimini azaltmak sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli
15. Rutin kontrolleri aksatmak
Belli dönemlerde yapılması gereken kontrolleri aksatmak birçok hastalığın ilerlemesine ve dönülmez bir yola girmesine neden olur.
Bonus: Okumak istemeyenler için video içeriğimiz:
Kaynak: 1