Yazın gelmesiyle yazlık kıyafetler de çıkıyor ortaya. Bu noktada özellikle beyaz tenli olanlar bir an önce bronzlaşmak istiyor. Bronzlaşmak isteyenler yaz boyu güneşleniyor ya da güneşlenmeye vakti olmadığı için solaryuma gitmeyi tercih ediyor. Ancak ne yazık ki iki yöntemin de pek çok zararı var. Peki sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak mümkün mü? Bronzlaşırken sağlığınızdan olmamanız için yapmanız gerekenleri derledik…
1. Uzun saatler boyunca güneşlenmek işe yaramaz, önemli olan birkaç saat verimli bir şekilde güneşlenebilmektir
Eğer gün boyu güneşlenip sağıklı bir şekilde bronzlaşmayı bekliyorsanız bunun tamamen hata olduğunu söyleyebiliriz. Vücudumuz bronzlaşmamızı sağlayan pigmenti yani melanini yalnızca birkaç saat üretir. Daha sonra bu durur ve sizin güneşin altında olmanız yalnızca UV ışınlarının verdiği hasarı arttırır. Melanin üretim süresi herkeste farklıdır, açık tenlilerde 2-3 saatten daha az olabilir.
2. Doğru güneş kremini seçmek oldukça önemli
Birçok kişi güneş kremi seçerken yalnızca SPF’in yüksek olmasına dikkat ediyor. Ancak güneş kreminin güvenli bir koruma sağlamasının tek kriteri bu değil. SPF yalnızca UVB ışınlarına karşı koruma sağlıyor. Güneş koruyucusunun deri yaşlanmasında, güneş yanıklarında ve kanser oluşumunda etkili olan UVA ışınlarına karşı da etkili olması yani geniş spektrumlu bir ürün olması oldukça önemli. Bu yüzden içeriğinde oxybenzophenone, avobenzone, Mexoryl SX, Mexoryl XL, Tinasorb M, Tinasorb S, titanium dioksid ve zinc oksid aktif maddelerinden bir ya da birkaçının bulunup bulunmadığına mutlaka bakmalısınız.
3. Güneşlenirken belli aralıklarla gölgede durun
Saatlerce güneşlenmenin cilt için oldukça zararlı olduğunu söylememize gerek yok. Ancak 1 saat bile güneşlenecekseniz belli aralıklarla gölgede beklemeniz hem UV yoğunluğunu hem de güneş yanığı riskini azaltır. Ayrıca bronzluğunuzu daha uzun ömürlü hale getirir.
4. Denize ya da havuza girdikten sonra mutlaka duş alıp yeniden güneş kremi uygulayın
Güneş koruyucu kremlerin etkisi deniz ya da havuz sonrası azalır. Özellikle denizde tuzlu suyla güneşlenmek cildinizin yanma oranını arttırır. Bu yüzden mümkünse denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra duş alın ve ardından yüksek koruyuculu güneş kreminizi uygulayın.
5. Mümkünse 11:00-14:00 saatleri arasında güneşlenmeyin
Özellikle öğle saatlerinde dik vuran güneş DNA’mıza ve cildimize büyük zararlar veriyor. Gün içinde özellikle saat 14:00’dan sonra tamir edici enzimler çok güçlü bir şekilde işliyorlar. Bu da güneş ışınlarını zarar verici etkileriyle mücadele etmemizi sağlıyor.
6. Solaryumdan uzak durun
Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi’nin sunduğu rapora göre solaryumun etkilerinin kanserojen olduğu kesinleşti. Yani solaryum cildinize çok ciddi zararlar veriyor. Bu yüzden bronzlaşmak için asla ve asla tercih etmemeniz gereken bir yöntem. Eğer 30 yaşınızdan önce solaryuma giriyorsanız cilt kanseri olma riskiniz de yüzde 75 oranında artıyor. Tatil sonrası bronzluğunuzu koruman için girdiğiniz solaryum ise çok daha zararlı.
7. Sadece yatmak yerine hareket edin
Güneşlenirken yapılan en büyük hatalardan biri aynı pozisyonda saatlerce yatmak. Bunun yerine sahilde çeşitli aktiviteler yapmayı, yürüyüşe çıkmayı yani hareket etmeyi deneyin. Bu yöntemle hem her yeriniz aynı oranda bronzlaşır hem de çok daha sağlıklı bir yöntem tercih etmiş olursunuz.
8. Güneş sonrası kremi kullanmayı unutmayın
Güneş sonrası kremleri hem bronzluğunuzun daha kalıcı olmasını hem de cildinizin yatışmasını sağlıyor. Ayrıca cildin soyulmasını ve alacalı bir görüntü oluşmasını engelliyor.