Mükemmel ilişki tanımı genellikle iki partnerin her konuda aynı fikirde olması, her şeyi birlikte yapması, hatta birbirleri olmadan bir hayat düşünememeleri gibi tanımlansa da aslında bu ilişki türü mükemmel de sağlıklı da değil. İlişkilere güç ve karakter veren şey çiftlerin birbirlerine duydukları saygıdır. İlişkiler de tartışmalar olur, çiftler yalnız kalmak isteyebilir. Hatta ilk tartışmanızdan sonra incinmiş hissedebilir ve eşinizden şüphe duymaya başlayabilirsiniz, ancak psikologlar bu deneyimlerin bize, çiftlerin birbirlerini daha iyi tanımalarını ve nihayetinde daha güçlü çıkmalarını sağladığını söylüyor. İşte partnerinizle sağlıklı bir ilişkiniz olduğunu gösteren 6 işaret.
1. “Ben” yerine “biz” kullanıyorsunuz
“Biz aşığız.” “Biz hamileyiz.” gibi söylemlere yakınınızdaki çiftlerden ya da kendi ilişkilerinizden aşinasınızdır. Kendinizden sürekli çoğul olarak bahsetmek, başkalarına biraz garip gelebilir. Ancak bir ilişki içinde olmak için en az 2 kişi gerekir ve psikoloji bize “biz”i kullanmanın, sizin ve eşinizin şu anda sahip olduğunuz ilişkiyi somutlaştırdığını söylüyor. İlişkide birbirinizini benimsemişsiniz ve birbirinizin arkasındasınız. Tabii ki bu durum ilişkinizden bağımsız bi birey olmadığınız anlamına gelmiyor.
Bir araştırmada, konuşmalarda sıklıkla “ben” veya “o” zamirlerini kullanan çiftlerin, mesafeli ve sorunlu bir ilişki içinde olduğu gözlemlendi.
2. Kişisel alanlarınıza saygı duyarsınız
“Biz” duygusuyla gelişen bir ilişkide çiftler birbirlerinin konforuna önem verirler. Bu da aslında ilişkilerini geliştirir. Sağlıklı bir ilişki içerisindeyken çiftler birbirlerinin sınırlarına saygı duyar ve bireysel benlikleri için kendi kimliklerini korurlar. Yalnız deneyimler, kişisel yaşamınızı büyütmenize ve yansıtmanıza olanak tanır. Bu, durum da ilişkinize ve partnerinizle olan bağlantınıza fayda sağlar.
Hayatınızda üstlendiğiniz yeni ve farklı rollerden bağımsız olarak, hala bir bireysiniz. Siz ve partnerinizin kimliklerinize bağlı kalmaya devam edebilmeniz için birbirinizin sınırlarına saygı duymalı, sabırlı olmalı ve sürekli iletişim halinde olmalısınız.
3. Birbirinizin hayatını merak edersiniz
Merak etmek ve kişiye hesap sormak arasında ince bir çizgi bulunur. Bu konuda üslup çok önemlidir. Karşınızdaki kişi geç kaldığınızda siizn için endişeleniyorsa sizi merak ediyordur, ancak neden geç kaldığınız hakkında size hesap soruyorsa bu sağlıksız bir tavırdır. Sevdiklerinize nasıl olduklarını, nereye gittiklerini veya kimlerle takıldığını sorabilirsiniz, tabii merak ediyorsanız. İlişkinizi ve sevginizi güçlendirmeye yardımcı olan şey ilginizi, romantizmi ve samimiyeti canlı tutmaktır.
4. Aynı fikirde olmamak sizin için sorun değildir
Tartışmalar ve küçük atışmalar sağlıklı bir ilişkide doğal kabul edilir. Hatta bunlar ilişkiyi sürdürmek için önemlidir. Bazı konularda anlaşmazlığa düşmek, farklı bakış açılarına sahip 2 farklı birey olduğunuzu gösterir. Bu da son derece değerlidir.
Ayrı insanlar olarak kendi görüşleriniz olabilir ancak bir çift olduğunuzu da unutmamalısınız. Bir uzmana göre buradaki anahtar, birbirinizi yargılamadan dinlemek ve uzlaşmaya varmaktır.
5. Kötü ilişki deneyimleri hakkında açıkça konuşabilirsiniz
Partnerinizle olan geçmiş ilişkileriniz ve ayrılıklarınız hakkında konuşmalı mısınız? Psikologlara göre, evet bunu yapmalısınız. Ancak yalnızca olumsuz deneyimlerden öğrendiğiniz olumlu şeyler hakkında… Araştırmalar, tüm ayrılıklardan bir şeyler öğrenebileceğinizi gösteriyor. Bu sizi daha iyi bir insan yapabilir.
Daha önceki yıllarda geçmiş travmalarınız varsa, bunlar partnerinizin sizi daha iyi anlamasına destek olmak için gündeme getirebileceğiniz konulardır. Geçmiş hakkında konuşmak ve sırlarınızı paylaşmak partnerinize güvendiğinizi gösterir. Güven ise sağlıklı bir ilişkinin temel faktörlerinden biridir.
6. Birbirinizin sınırlarına saygı duyarsınız
Partneriniz ile birbirlerinizin sınırlarını bilmek ve buna saygı duymak son derece önemlidir. Uzmanlara göre, duygusal yakınlığın temeli sınırlardır. Sınırlar olmadan sağlıklı bir ilişki olmaz. Sizin ve eşinizin göz önünde bulundurabileceği bazı sınırlar şunlar:
- Birbirinize taktığınız isimler
- Samimiyet ve halka açık sevgi gösterilerinde konfor seviyeleriniz
- Mahremiyetiniz ve alanınız (Hangi eşyalarınıza dokunmalarına izin verilmiyor? Yalnız zaman geçirmeniz onun için uygun mu?)
- Sosyal medyada nasıl davranıyorsunuz (Fotoğraflarını yayınlamanızda sorun yok mu? İlişki durumunuzu değiştirecek misiniz?)
Sağlıklı bir ilişki kavramı kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de, sağlıklı bir ilişkide olmaması gereken şeyler net; ghosting, fiziksel ve duygusal istismar, gaslighting. Eğer partneriniz sizin üzerinizde duygusal baskı kuruyor, size fiziksel şiddet uyguluyor, manipüle ediyor ve saygı göstermiyorsa o ilişkiyi bitirmelisiniz, unutmayın asla yalnız değilsiniz!
Kaynak: 1