1 yıl aşkın süredir hayatımızda yer alan koronavirüs, artık günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi. Hepimiz bu sürecin bir an önce bitmesini bekliyor ancak öte yandan pandemi, bitecek gibi de durmuyor?. Hatta bazı uzmanlar, koronavirüsün hayatımızda yeni bir dönem açtığını, bu sürece ve sürecin getirdiği değişimlere alışmamız gerektiğini söylüyor. Ancak yine de bir yandan eski, “normal” hayatımızı özlüyoruz. Haliyle bu durum çalışıyorsak iş yaşamında, öğrenciysek okul hayatında ya da genel olarak hayatımızda motivasyonumuzu aşağı çekiyor. Peki pandemi döneminde motivasyon artırmak için neler yapabiliriz? Bu sürece alışmayı nasıl daha sağlıklı bir süreç haline getirebiliriz? İşte size yardımcı olacağını düşündüğümüz bazı ipuçları✨
Koronavirüs, bir yılı aşkın süredir hayatımızda. Bazı uzmanlar, koronavirüsün hayatımızda yeni bir dönem başlattığını ve buna alışmamız gerektiğini söylüyor. Ancak ne olursa olsun, eski günlerimizi özlüyoruz?
Nerede o maskesiz gezdiğimiz, konserlerde birlikte çılgınlar gibi eğlendiğimiz, ter attığımız, birbirimize özgürce sarıldığımız günler…
Fakat olumsuz düşüncelere kendimizi fazlasıyla kaptırmak, motivasyonumuzu düşürebiliyor. Bu da günlük aktivitelerimizi sınırlayabiliyor ya da umudumuzu azaltabiliyor
Sonuç olarak hayatı kaçırmış oluyoruz.
Oysa motivasyonunu kaybetmeyip bu dönemi fırsata çevirenlerin sayısı hiç az değil! Dolayısıyla ne olursa olsun, hayat devam ediyor. Ve bunun farkına varmak, ataletten kurtulmak gerekiyor
Sonuç olarak pandemi döneminde motivasyon sağlamak, hepimiz için önemli bir konu haline geliyor. Peki pandemi döneminde motivasyon sağlamak için neler yapabiliriz?
Bu soruyu farklı ana başlıklarda ele almak daha iyi olabilir. Biz bu yazıda “pandemi döneminde çalışan motivasyon nasıl sağlar?“, “pandemi döneminde öğrenci motivasyon nasıl sağlar?” ve genel olarak “hayatta motivasyon nasıl sağlanır“, “motivasyon nasıl geri kazanılır” sorularının yanıtlarını bulmaya çalışacağız.
1. Pandemi döneminde çalışan kişiler motivasyon nasıl sağlar?
Pandemi döneminde birçok kişi evden çalışmaya başlasa da bazı kişiler hala fiziksel olarak iş yerlerinde çalışmaya devam ediyorlar. Bu yüzden vereceğimiz önerileri iki ana başlık altında inceleyebiliriz.
➡️ Pandemide evde çalışanlar motivasyonu nasıl sağlar?
Aslında bu sorunun cevabını daha önce bir yazımızda vermiştik. Ancak kısaca neler yapabileceğinizden bahsedelim:
- Kendinize ait temiz, düzenli bir çalışma alanı yaratın. İşinizi yapabilmek için gerekli araçlarınız (Wİ-Fİ, hızlı bilgisayar vb) yoksa yöneticilerinizden destek isteyebilirsiniz.
- Sanki iş yerinizde diğerleriyle çalışıyormuş gibi giyinebilirsiniz. Mesela üzerinizde gömlek varken altınızda pijamalarınız olmasın?
- Aralıksız çalışma hatasına düşmemek için saat kurabilirsiniz.
- İş arkadaşlarınızla iletişiminizi sürdürmeye özen gösterin. Örneğin mola verdiğinizde onlarla görüntülü görüşebilirsiniz. Hatta bu ufak molalarınıza kahve veya çay da eşlik edebilir.
- Sürekli evde olmaktan bir süre sonra bunalabilirsiniz. Bu yüzden ara sıra odanızı havalandırmanızda ve pencereden dışarı bakıp hava almanızda fayda var. Ayrıca çalışma aralarında veya işe başlamadan önce ufak egzersizler yapabilirsiniz.
- Çalışırken başka şeylerin dikkatinizi bozmasına izin vermeyin. Bunu sağlamak için kendinize bazı sınırlar koyabilirsiniz. Örneğin işlerinizi parçalara bölebilir ve bunları belli zaman aralıklarına ayırarak bir plan çıkarabilirsiniz. Bu plana uymakta başarılı olduğunuzda, kendinizi sevdiğiniz bir şey ile (yiyecek, güzel bir film izlemek vb) ödüllendirebilirsiniz.
- İş ortamını özlediğiniz zamanlarda kendi kendinizi telkin edebilirsiniz. Bir süre sonra kendinize verdiğiniz telkinlerin gerçekleşeceğini siz de göreceksiniz.
- Evde çalıştığınız için iş-özel yaşam dengeniz arasındaki mesafe silikleşmeye başlamış olabilir. Bu noktada yöneticilerinize de iş düşmektedir. Ancak onların yapacağı hamleler dışında siz de bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin, imkanınız varsa iş saatinizde başka işlerle meşgul olmamak için kendinize belli çalışma aralıkları koyabilirsiniz. Bu plana uymak, fazladan çalışıp yıpranmayı da önleyecektir.
- Ayrıca iş bitiminde -sokağa çıkma yasaklarını delmemek şartıyla- dışarıda fazla kalabalık olmayan yerlerde ufak yürüyüşler yapabilirsiniz. Bu, sanki işten çıkıp eve geliyormuşsunuz gibi bir duygu hissetmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda bütün gün evde olmanın verdiği sıkıntıyı da atmanızı sağlar.
- İletişim ve dayanışma her şeydir! Evde çalıştığınız süreçte kendinizi daha fazla yalnızlık hissedebilirsiniz. Hatta duygusal olarak yıpranabilirsiniz. Bu yüzden iş arkadaşlarınızla ortak atölyelere, görüntülü görüşme uygulamaları üzerinden yapılan etkinliklere katılabilirsiniz. Örneğin bunu toplu olarak yapmak için yöneticilerinizle de görüşebilirsiniz.
➡️ Pandemide fiziksel ortamda çalışmaya devam edenler motivasyonlarını nasıl koruyabilir?
Koronavirüs sürecinde fiziksel ortamda sosyal mesafe ve maske kurallarına uyarak çalışmak zorunda olmak birçok kişi için zordur. Ancak bu süreci daha az sancılı geçirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var:
- Bu süreçte sağlığınız açısından, iş arkadaşlarınızla sık sık fiziksel temasa girmeniz pek doğru olmayacaktır. Aynı zamanda iş çıkışı birlikte yaptığınız fiziksel aktiviteler de artık eskisi gibi mümkün değildir. Dolayısıyla onlarla daha çok vakit geçirmeyi özlemeniz muhtemel. Bu durumda, birlikte online etkinliklere katılabilirsiniz. Örneğin birlikte Netflix’te film/dizi izleme partileri yapabilir, çoklu online oyunlar oynayabilirsiniz. Ya da kendi aranızda kitap okuma yarışmaları yapabilirsiniz.
- Gün boyunca maske takmak daha yorgun hissetmenize sebep olabilir. Ancak eve geldiğinizde yüzünüze yapacağınız ufak bir cilt maskesi bile size iyi gelecektir. Öz şefkati ve öz bakımı elden bırakmamakta fayda var✨
- İş yerinde maske ile çalışmaktan bıktıysanız, varsa iş yerinin terasına/balkonuna çıkabilir, biraz temiz hava alabilirsiniz. Yine de bu sırada insanlarla maskesiz temas kurmamaya ve terasta maskesizken tek başınıza olmaya dikkat edin.
- Eve geldiğinizde meditasyon veya yoga ile günün stresini atabilirsiniz.
2. Pandemi döneminde öğrenci motivasyon nasıl sağlar?
Koronavirüs pandemisinin getirdiği belirsizlik, öğrencilerin daha fazla kaygı yaşamasına sebep olabiliyor. Özellikle sınav stresi yaşayan öğrenciler, bu süreci daha zor yaşayabilir. Tüm bunlar, öğrencilerin motivasyonunu düşürebilir. Ancak unutmayın ki, her şeyin bir çözümü var?
Ders çalışma sebebinizin ne olduğunu bulun ve kendinize bu sebebi hatırlatın. Çünkü amacınızı bilirseniz, yapacağınız aktivite size daha anlamlı gelecektir. Dolayısıyla motive olmanız daha kolay olacaktır
Kimileri sadece o bilgileri öğrenmek için, kimileri ise sırf zorunda olduğu için ders çalışır. Ancak amacın farkında olmak, yolun sonunda neler olacağını kendinize hatırlatmak, motive olmanızı sağlayacaktır.
Örneğin amacınızın farkına vardıktan sonra hedefinizi belirleyip bunu somut hale getirebilirsiniz. Diyelim ki, üniversite sınavına gireceksiniz ancak bir türlü motive olamıyorsunuz. Hangi üniversiteye gitmek istediğinizi düşünün. Diyelim ki X Üniversitesi’ni seçtiniz. Oranın fotoğrafını çıkarın ve odanızda görebileceğiniz bir yere asın. O fotoğrafa bakmak, motive olmanız için size yardım edecektir.
İşe en ilginç ödevlerle başlayın. Böylece yapabildiğinizi ve ödevi tamamlarken eğlendiğinizi görmek, sıkıcı olanları daha kolay bitirmenizi sağlayacaktır
Sırf motivasyon sağlamak için etkinliklere katılmayın. İç sesinizi takip edin
Ancak iç sesinize fazla kulak vermemeye dikkat edin. Unutmayın, bu dengeyi sağlamak sizin elinizde.
Birden fazla göreviniz varsa bunları sıralayın. En kolay olandan en zora doğru gidin. Ardından küçük adımların büyük sonuçlar getireceğini siz de fark edeceksiniz?
Tek başınıza elde ettiğiniz başarı sizi daha fazla tatmin edebilir. Ancak iş birliğinin gücünü de göz ardı etmemek lazım. Bütün yükü taşımaktansa, diğerlerinden destek almayı ihmal etmeyin
Test soruları, konu özetleri, bölümlerin sözlü sunumları gibi şeyleri birlikte oluşturmak için başkalarıyla iş birliği yapın. Veya diğer arkadaşlarınızdan geri bildirim isteyin. Bu esnada kendi işiniz ile onlarınkini kıyaslayarak da gözlem yapabilirsiniz.
Kendinize fazla yüklenmeyin. İşlerinizi sırayla ve düzenli yapmak için kendinize bir çalışma çizelgesi ya da takvimi yapabilirsiniz
Bunun için sevdiğiniz tasarıma sahip kırtasiye ürünlerini kullanabilirsiniz. Böylece düzenli ders çalışmak daha eğlenceli olabilir. Öte yandan, bu çizelgenin yapılandırılmış olmasına dikkat edin. Örneğin 30 dakika ders, 5 dakika mola gibi net rakamlar ile ilerleyin.
Her gün kendinize ulaşabileceğiniz, gerçekçi ve net hedefler koyun
Örneğin, “kitap oku” yerine “X kitabından x kadar sayfa oku” şeklinde bir hedef belirlemek daha iyi olacaktır. Ayrıca, bir güne çok fazla hedef koymak, hayal kırıklığı yaşamanıza sebep olabilir. Bu yüzden hedefleriniz, kapasiteniz ve potansiyelinize uygun olmalı.
Hedefinize ulaştığınızda kendinize ödül verebilirsiniz?
Bu ödülün dengesini iyi ayarlamalısınız. Örneğin küçük bir hedefe ulaştığınızda (30 soruluk Matematik testini çözmek gibi) 5 dakika mola verebilirsiniz. Ama daha büyük bir hedefe ulaştığınızda (hiç anlamadığınız bir konuyu anlamak gibi) kendinize çikolata, daha uzun mola (20 dk vb) verebilirsiniz. Bu ödülleri kendi isteklerinize göre seçebilirsiniz. Ancak bu sırada fazla cömert davranmak motivasyonunuzun düşmesine yol açabilir. Bu yüzden ayarı iyi sağlamak gerek.
Çalışırken ya da Zoom’da ders dinlerken ortamda telefon, tablet gibi dikkat dağıtıcı eşyaların olmamasına dikkat edin
Ayrıca bu sırada bilgisayardan gelen bildirimleri de sessize alabilirsiniz.
Düzenli aralıklarla mola verin. Bu molalarda eğlenceli videolar izleyebilir, sevdiğiniz şarkılarla dans edebilirsiniz. Hareket etmek, daha enerjik olmanıza yardımcı olacaktır
Bütün gün evde olmanız, hiç dışarı çıkmayacağınız anlamına gelmiyor. Sokağa çıkma yasaklarını ve sosyal mesafe ile maske kurallarını dikkate alarak kısa yürüyüşler yapabilirsiniz
15 dakika yürümek bile size iyi gelecek, emin olun?
Sosyal hayatınızı ihmal etmeyin. Öğrenci olmanız, sosyal yaşamınızın olmaması demek değil. Ancak bu noktada yine ölçülü olmak lazım
Örneğin arkadaşlarınızla online partiler, karaokeler yapabilir, görüntülü görüşmeler düzenleyebilirsiniz. Veya sık olmasa da sosyal mesafe ve maske kurallarına dikkat ederek fiziksel görüşmeler de ayarlayabilirsiniz. Öğrenciler genelde ders çalışmayı, sosyal hayattan mahrum kaldıkları için sevmezler. Özellikle pandemi dönemi, bu süreci daha da zor bir hale sokuyor. Ancak tüm bunları iyi bir zaman planlaması ile teknolojik imkanlar eşliğinde yapabilirsiniz.
3. Peki pandemide genel olarak hayatla ilgili motivasyon nasıl sağlanır?
Bunun için birçok yöntem var. Genel olarak hayatla ilgili motivasyon sağlamak için gerekenler, yukarıda saydıklarımıza mantık olarak benzese de bazıları onlardan farklı olabilir?
Pandemide motivasyonunuzun düşmesinde birçok etken vardır. Sürekli evde hareketsiz kalmak bile bir etken olabilir. Dolayısıyla spor yapmak, enerjinizi ve motivasyonunuzu artırabilir
Sanıyoruz ki, artık spor yapmanın sağlığa faydalarını tek tek sıralamamıza gerek yok.? Üstelik artık spor yapmak lüks değil. Örneğin akıllı telefonunuz ile evde spor yapmak, sizin için çok konforlu olacaktır. Örneğin buraya tıklayarak tavsiye ettiğimiz ücretsiz egzersiz uygulamalarını deneyebilirsiniz.
İç sesinizi dinleyin. Kendinizi bir şeyler yapmak için zorlamayın. Yaşadığınız anı hissedin
Bunun en iyi yollarından biri yoga ve meditasyondur. Öte yandan sadece gözlerinizi kapatıp sakin bir klasik müzik dinlemek ve anda kalmaya çalışmak bile size iyi gelecektir. İşten ve çalışmaktan kalan vakitte kendinize yatırım yapmak, her zaman olduğu gibi pandemide de büyük öneme sahip.
Yeni başlangıçlar, yeni heyecanlar demektir! Evde kalmaktan bıktığımız şu günlerde motivasyon artırmak için yeni hobilere de başlayabilirsiniz
Mum yapmak, örgü örmek, çiçek aranjmanı yapmak gibi farklı hobi önerilerimiz için buraya tıklayın. Ayrıca evde biraz daha yaratıcı ve sıra dışı aktiviteler yapmak isteyenleri şuraya alalım?
Vücudunuza giren gıdalar da ruh halinize etki edebilir. Dolayısıyla düzenli beslenmeye özen göstermeniz şart
Ayrıca pandemide birçok insan, ne yazık ki, düzensiz uykudan ya da uyuyamamaktan muzdarip. Siz de bu sınıfta yer alıyorsanız, şunları yapabilirsiniz:
- Uyumadan önceki düzeninizi değiştirin. Örneğin uykudan önce telefona bakma alışkanlığını derhal terk edin. Bunun yerine kitap okumak hem uykunuzu getirecek hem de vaktinizi verimli kılacaktır.
- Gün içinde yapacağınız egzersiz ya da yürüyüşler, uykunuzun daha kaliteli olmasını sağlayacaktır.
- Vücudunuza öğleden sonra kafein girmemesine dikkat edin. Uyku kalitesi açısından, kafeini öğleden önce almakta fayda var.
- Yatak odanız ile çalışma ortamınızı ayırmaya çalışın.
Bu süreçte kaygılı olmak da motivasyonunuzun düşmesine yol açabilir. Neyse ki, bu ruh halinden çıkmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var:
- Kaygınızı size güven veren ve sevdiğiniz insanlarla paylaşın. Sizi dinlemeyeceklerini düşünüyorsanız günlük tutun.
- Sosyal medyayı daha az kullanın.
- Gördüğünüz haberlerin doğruluğundan emin olun. Güvenli olmayan kaynakları takip etmemeye çalışın.
- Size iyi gelen şeyleri yapın.
- Derin nefes egzersizleri yapın. Yoga ve meditasyon gibi rahatlık veren aktiviteleri de yapabilirsiniz.
- Etrafınızda doğruluğu şüpheli ve kaygınızı artıracak bilgiler veren insanlara karşı temkinli olun. Bu insanlara sizde daha fazla kaygı uyandırdıklarını uygun dille anlatın.
- Kaygılarınızla baş edebilmek için bir terapistten destek alabilirsiniz.
Yapmak istediklerinizi ertelemeyin. Onları hayata geçirmek için çaba gösterin
Çünkü her ertelediğinizde yenilgiye bir adım daha yaklaşmış olursunuz.
Motivasyonunuzu artıracak, modunuzu yükseltecek filmler, diziler ya da belgeseller izleyin
Filmlerin, belgesellerin ve dizilerin iç dünyamızdaki etkisini inkar edemeyiz. Onlar sayesinde kimi zaman içinde bulunduğumuz durumu daha iyi anlarız. Kimi zaman ise ekranda gördüğümüz kişilerde kendimizle ilgili çözemediğimiz şeyleri fark ederiz. Karantinada size eşlik edebilecek, neşeli diziler için buraya tıklayın ?️
Kimi zaman motivasyonumuzu aşağı çeken şey, yetersizlik hisleridir. Bununla baş edebilmenin bir yolu, zamanı kontrollü kullanmaktan geçer
O gün içinde kendinize çok fazla iş yüklemek, tabii ki yetersiz hissetmenize yol açacaktır. Bu yüzden yapacağınız işleri sıraya koyarak, kendinize o gün içinde yapabileceğiniz gerçekçi hedefler koyarak yetersizlik hislerinizi aşağı çekebilirsiniz. Bu hislerin düşmesi, daha fazla motive olmanızı sağlayabilir.
Unutmayın ki, her şey sizin elinizde.✨ Kendi kendinize bu zor günlerin geçeceğini telkin edebilirsiniz. Bu telkinlerin kalıcı olması için farkındalığınızı yüksek tutmaya çalışmalısınız
Diyelim ki, sıradan bir olay yaşadınız. Ve bu olay sizin motivasyonunuzu zedeledi. Bunu fark ettiğiniz anda kendinize her olayın öyle olmayacağını, bundan sonra başınıza hep kötü şeyler gelmeyeceğini söyleyebilirsiniz. Her düşüşe geçtiğiniz anda kendinize bu tip mantıklı ve pozitif hatırlatmalar yaparak hayatınızda olumlu bir etki yakalayabilirsiniz.