Tüm duygularımız hem ruhsal hem de fizikse sağlığımızı etkiliyor. Çünkü bedenimiz ve ruh halimiz bir bütün olarak çalışıyor. Üzgün olduğunuzda yemek yemek istememeniz ya da çok sinirlendiğinizde tansiyonunuzun çıkması bu nedenle oluyor. Fiziksel sağlığın iyi olabilmesi için, ruh halimiz de iyi olmalı. Eğer uzun süre depresyonda hissedersek, tüm organlarımız zayıflamaya bile başlayabilir. Şu bir gerçek ki üzüntü insan sağlığını derinden etkiler. Öfke, nefret, kırgınlık, stres gibi olumsuz hislerin beden sağlığı üzerinde de olumsuz bir etkisi var. Bu nedenle uzmanlar olumsuz hislerden uzaklaşmamızı, kendimizi rahatlatmamızı öneriyor. Özellikle uyumadan önce, uyurken salgılanan hormonların düzgün salgılanmaya devam etmesi için rahatlamamız şart. Öfkeli bir şekilde uyuduğumuzda bu sağlığımıza ciddi zararlar verebilir. Öfkeli bir ruh halindeyken uykuya daldığınızda ne olur? Sorunun cevabı için içeriğimizi okumaya devam edin.
1. Öfkeli bir şekilde uyumak uyku kalitenizi azaltır, bu da gün boyunca yorgun hissetmenize neden olur
Stres ve ağır duyguların, sizi fiziksel olarak uyanık kılan bir tepkiyi tetiklediği biliniyor. Bu durumlarda uykuya dalmak ve uykuda kalmak çok daha zor hale gelir. Ayrıca, uykunun bozulmasının daha fazla öfke yaratabileceği de kanıtlanmıştır. Öfkeli uyuduğunuzda sık sık uyanabilir, tam olarak uykuya dalamayabilirsiniz. Bu da bir sonraki gün yorgun hissederek uyanmanıza neden olur. Konsantrasyonunuz azalır, baş ağrısı gibi şikayetleriniz artar. Öfke kötü uykuya, kötü uyku ise daha fazla öfkeye yol açarak kimsenin kendini içinde bulmak istemediği lanetli bir döngü oluşturur.
Deliksiz bir şekilde uyumak istiyorsanız, sizin için önerdiğimiz uyku uygulamaları içeriğine göz atabilirsiniz.
2. Öfke, fiziksel sağlığınızı tehdit eder
Bilim insanları, uyku kalitesinin kişinin genel sağlığını etkilediğini üzerine pek çok çalışma yaptı. Normalde uyku, ertesi gün duygularımızla daha iyi başa çıkabilmemiz için duygularımızı stabilize eden bir “gece terapisi” işlevi görür. Ancak öfke ve yoğun stres bu süreci tehlikeye atabilir. Olumsuz duygular stres hormonları salgılar, sizi daha sinirli hale getirir ve bununla birlikte birçok endişe verici semptom ortaya çıkabilir.
Uzun vadede uykusuzluğa, düzensiz uykuya ve kabuslara veya en kötü durumda depresyon gibi akıl sağlığı sorunlarına yol açabilir.
3. Uyuduktan sonra olumsuz duyguları unutmak daha zordur
Araştırmacılar, uyuduktan sonra olumsuz bir deneyimi öncesine kıyasla daha az bastırabildiğimizi iddia ediyor. Uyku; duyguları, düşünceleri ve sorunları büyütür. Uyuduğumuzda beynimiz yeni bilgileri işler ve bunları kısa ve uzun süreli belleğimize depolar. Öfkeli bir şekilde uyuduğumuzda ise hissettiğimiz öfke, uzun süreli bellekte depolanır. Bu da o öfkeyi uzun bir süre hissetmemize ve olayları büyütmemize neden olabilir.
Hissettiğimiz olumsuz duyguların ardından en azından bir süre uyanık kalmak ve başka şeylerle ilgilenmek o hislerin azalmasına yardımcı olur. Ancak hemen uyumak olumsuz duygusal tepkiyi “korur”. Kötü hisler hafızanızda pekiştiğinde, gelecekte onları bastırmak çok daha zor olacaktır.
4. Öfke samimiyeti öldürür
Partnerinizle ya da bir arkadaşınızla tartıştığınızda ve öfkeli olduğunuzda; bu bir kaç kez tekrarlanırsa yatma zamanı geldiğinde bunu rahatlıkla ilişkilendirmek yerine öfkeyle ilişkilendirebilirsiniz. Özellikle partnerizle aynı yatağı paylaşıyorsanız, uyku zamanı sizin için rahatlamaktan çok gerginlik ve stres yaratan bir sürece dönüşebilir. Partnerinizle aranızdaki samimiyet azalır. Bu düzenli olarak tekrarlanırsa, acıya dönüşebilir ve sonunda ilişkiyi yok eder.
5. Partnerinize olumsuz bir mesaj gönderir
Bir tartışmanın ortasında gidip battaniyenizi sıkıca çekmeye karar verirseniz, tartıştığınız kişiyle sağlıklı bir ilişki sürdürmekten daha çok tartışmada “kazanmaya” değer verdiğinizi belirten bir mesaj gönderiyorsunuz demektir. Bunu kasıtlı olarak iletmiyor olabilirsiniz ancak bu genellikle bu hareket böyle anlaşılır. Anlaşmazlıklarla başa çıkma şekliniz ilişkilerinizi güçlendirebilir veya bozabilir. Öte yandan öfkeli uyumak ilişkinize her açıdan zarar verebilir.
Kaynak: 1