Miyoterapi, yumuşak doku ağrısını ve kısıtlı eklem hareketini tedavi etmek veya önlemek için kullanılan bir fizik tedavi şeklidir. Miyoterapinin felsefesi, anatomi, fizyoloji ve biyomekanik dahil olmak üzere Batı tıp ilkelerine dayanmaktadır. Uluslararası Miyoterapi Derneği’ne göre, miyoterapi 1976 yılında Bonnie Prudden tarafından geliştirilmiştir. Faydaları ve diğer ayrıntıları ile birlikte miyoterapi hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için araştırdık. Keyifli okumalar dileriz.
Miyoterapi nedir?
Miyoterapi, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının ve ağrının değerlendirilmesi, tedavisi ve rehabilitasyonudur. Bu tedavi yönteminde masaj, kuru iğneleme, çukurlaştırma ve düzeltici egzersizler gibi çeşitli teknikler kullanılır. Miyoterapistler, yaralanmalar ve zedelenmelerden kaynaklı olarak kaslarda oluşan kas liflerinin hassas olan bölgelerine el, parmak veya dirsekleri ile özel tekniklerle masaj yaparlar. Miyoterapi tedavisinin amacı, ağrıyı azaltmak ve vücudunuzdaki optimal mekaniği eski haline getirmektir.
Miyoterapinin faydaları nelerdir?
Miyoterapi hala gelişmekte olan bir uzmanlık alanıdır. Oldukça etkili olan bu tedavi yöntemi, semptomlarınızı azaltabilir, tamamen geçirebilir ve tekrar etmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bir miyoterapist tarafından tedavi edilen bölgelerden biri tetik noktalarıdır. Bunlar, duygusal veya fiziksel stres, hastalık veya yaralanmanın neden olabileceği sıkı kas lifleri bölgeleridir. Bu tetik noktalarının ortadan kaldırılması, yoğun ve kronik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. 2013 yılında yapılan bir incelemeye göre, miyoterapinin yardımcı olabileceği başka sorunlar da bulunuyor:
- Kronik bel ağrısını iyileştirebilir.
- Kas ve eklem ağrılarını azaltabilir.
- Stres ve kaygının azaltılmasına da yardımcı olabilir.
- Kanser veya multipl skleroz gibi ölümcül hastalıkları olan hastalarda yaşam kalitesini ve pozitif refahı artırabilir.
- Diğer tedavilerle birleştirildiğinde fibromiyaljinin ağrı yönetimine yardımcı olur.
Miyoterapi ne zaman gereklidir?
Miyoterapi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilecek durumlardan bazıları şunlardır:
- Sırt ağrısı
- Bel ağrısı
- Baş ve boyun ağrıları
- Kas gerilmeleri ve burkulmalar
- Spor zedelenmeleri
- Eklem ağrıları
- Burkulmalar
2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, geleneksel tedavilerle karşılaştırıldığında bu masajın fibromiyaljili kişilerde ağrı, kaygı ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna varıldı. Bununla birlikte uzmanlar, miyoterapinin etkilerini tam olarak değerlendirebilmek için daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Fizik tedaviden farkı nedir?
Miyoterapi ve fizik tedavi birçok yönden birbirine benzer. Her iki terapinin de uygulayıcıları, ağrıyı azaltmaya ve hareketliliği geliştirmeye yardımcı olmak için masaj ve germe gibi teknikleri kullanır. Miyoterapi, özel bir iyileştirici masaj türüdür ve terapistler genellikle kas ağrısını azaltmak için uygulamalı tekniklere odaklanır. Fiziksel terapistler ise, insanların yaralanma veya ameliyattan sonra hareketlilik ve güç kazanmalarına yardımcı olmak için daha geniş bir tedavi yelpazesi kullanan rehabilitasyon uzmanlarıdır. Bununla birlikte, miyoterapi alternatif bir tedavi olarak kabul edilirken, fizik tedavi tıpta yaygın olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, fiziksel terapistler özel muayenehanelerde ve hastanelerde çalışırlar.
Miyoterapi süreci nasıl ilerler?
Bir miyoterapist, sorunlarınızın nedenini tespit etmek ve tedavi etmek için uzmanlık eğitimi almıştır. İlk randevunuz sırasında miyoterapistiniz size belirtilerinizi sorar ve tıbbi geçmişinizi değerlendirir. Tıbbi geçmişinizi aldıktan sonra, sorunlu bölgeyi inceler ve ağrının nedenini belirlemek için fiziksel testler yapar. Tedavi için ise aşağıdaki gibi teknikleri kullanabilirler:
- Sıcak veya soğuk terapi
- Ultrason
- Masaj
- Kuru iğneleme
- Kas enerjisi teknikleri
- Tetik noktası tedavisi
- Pasif germe
- Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu
- Kas germe
Bununla birlikte, miyoterapistiniz ağrınızın kas sorunlarından kaynaklandığını düşünmüyorsa, sizi başka bir sağlık uzmanına yönlendirebilir.
Evde uygulayabileceğiniz tedaviler
Görüştüğünüz miyoterapist, durumunuzu ayrıntılı olarak değerlendirdikten sonra, size evde uygulayabileceğiniz bazı şeyler hakkında bilgi verebilir. Diyet değişiklikleri önerebilir ve ayrıca ısı ve buz paketleri kullanmanızı, durumunuza uygun özel esnemeler ve egzersizler yapmanızı önerebilir. Ayrıca, masaj ve meditasyon dahil gevşeme teknikleri gibi evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz tedaviler hakkında tavsiyelerde bulunabilir.
Kaynak: 1