Muhtemelen milyonlarca kez duymuşsunuzdur. Evet en güçlü ilişkiler bile bazı zamanlarda zorluklarla karşı karşıya gelebilir. Mutlu, sağlıklı ve güven veren bir ilişki kurmak emek ve zaman ister. Öncelikle yaşadığımız sorunların hayatın ve ilişkinin birer parçası olduğunu kabul etmeliyiz. Tam bu noktada önemli olan yaşanan problemleri fark etmek ve onarmaya çalışmak olmalıdır. Heyecanını kaybetmiş ya da rutine sıkışıp kalmış bir uzun mesafe ilişkisini sürdürmeye çalışıyor olabilirsiniz. Peki, sorunların adeta bir kar topu gibi büyüdüğü hasarlı bir ilişkiyi onarmak mümkün mü? İşte kötü giden ilişkinizi gözden geçirmenizi sağlayacak ve çözüm olabilecek 14 öneri…
1. Hatalıysanız tüm sorumluluğu üstlenin
Bir ilişkide hatalı olduğunu bilmek kadar kabul etmek de büyük bir erdemdir. İlişkide güven kırılırsa büyük bir çatlak oluşur. Haliyle yüzleşmek acı verici ve zor olabilir. Ancak sorunları ertelemek uzun vadede hiçbir şey ifade etmez. İlişki sürecinde sadakatsizlik varsa veya güven kırılmışsa, yaşananlar için sorumluluk almak ve davranışınızın parterinizi nasıl incittiğini anlamak önemlidir. Bu durumda savunmaya geçmekten veya hatanızdan kaçınmaktansa hatanızı kabul etmeyi denemelisiniz. Kaybettiğiniz güveni yeniden inşa etmek için partnerinize sevgi ile yaklaşmalısınız. Sorumluluk almaktan kaçınmamalı ve suçlama içeren tavırlardan uzak durmalısınız. Böylece hasarlı ilerleyen ilişkinizi onarmak için sağlıklı bir adım atabilirsiniz.
2. Şeffaf olun
Duygularınız konusunda şeffaf olun. Unutmayın hasarlı bir ilişkiyi kurtarmanın en önemli adımlarından biri şeffaf olmaktır. Duygularınızı gizlemeden ve şişirmeden açıkça ifade etmeyi deneyin. Eğer güven kıran taraf sizseniz yargılamadan karşı tarafa kendinizi açıklayın. Tabii her şeyden önce kendinize dürüst olun ve karşı tarafın iyi niyetini suistimal etmemeye özen gösterin.
3. Profesyonel yardım alın
Kırılan güven, ilişkideki herkese zarar verecek kadar ciddi bir boyutta olabilir. Eğer yaşanan bu durumu açıklamak ve düzeltmek sizi zorlayacak ise ilişkiler konusunda uzman birinden yardım almayı düşünebilirsiniz. Profesyonel yardım, ilişkinizi iyileştirmek için iyi bir adım olabilir. Bu noktada size en uygun terapisti seçebilir ve gideceğinizi çift terapisinde problemlerinizi rahatlıkla konuşabilirsiniz.
4. Uzun mesafe ilişkisi yaşıyorsanız birbirinizi ziyaret edin
Eğer uzun mesafeli bir ilişki içindeyken, bir kopma yaşıyorsanız birbirinizi fiziksel olarak görmenin zamanı gelmiş demektir. Fiziksel olarak sıklıkla ayrı olmak, bir ilişki için zorlayıcı olabilir. Romantizmi canlı tutmak iki tarafın da ekstra çaba göstermesi gerekir. Beklentilerinizi yönetin ve partnerinizle en kısa zamanda yüz yüze bir görüşme planlayın. Uzun mesafeli ilişkilerde beklentiler de oldukça önemlidir.
En başından beklentileriniz konusunda dürüst ve açık olmak, ilerleyen zamanlarda işlerin ters gitmesini önleyecektir. Düzenli olarak planlanmış ziyaretler, çiftlerin ziyaretleri bilmesi ve planlamış olması ilişkinin seyri açısından önemlidir. Çünkü partnerler planlanan o zamanları sabırsızlıkla bekleyip onları özel kılmayı hedeflerler. Üstelik araştırmalara göre, partnerlerin yeniden bir araya gelmeyi planladığı uzun mesafeli ilişkiler, çok daha az stresli ve daha tatmin edicidir.
5. Birlikte yaşıyorsanız uzlaşmayı öğrenin
Tüm ilişkilerin dinamiğinde aynı durum söz konusudur. Verme ve alma dinamiği. Birlikte yaşıyor dahi olsanız, kendi sınırlarınızdan ödün vermeden diğer kişinin ihtiyaç ve tercihlerine uyum sağlamayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde her iki taraf da kendi özgürlük alanına sahip olabilir. Birbirinize kişisel zamanlar ve alanlar tanıyın ve buna uyum gösterin.
6. İlişkiniz dışında arkadaşlarınızla vakit geçirin
Hasarlı ilerleyen bir ilişkiyi onarmanın yollarından biri de birbirinize biraz zaman tanımak olabilir. Bu süreçte arkadaşlarınızla vakit geçirmek, ruh sağlığınız üzerinde güçlü bir etkiye sahip olacaktır. Kişisel kimliğinizi güçlendirmeye çalışın. Unutmayın, partnerinize körkütük bağlı kalmak ve ilişkinizin dışında bir hayata sahip olmamak tehlikelidir. Bunu kabul etmeniz halinde sağlıksız bir ilişkinin temellerini atmış olacağınızı hatırlatalım.
7. Sevgi dolu fiziksel temas kurun
Basit fiziksel temaslar ilişkiyi daha canlı tutar ve onarmaya yardımcı olur. Mesela el ele tutuşmak veya sarılmak stresi azaltabilen ve ruh halinizi iyileştirebilen oksitosin hormonu salgılamanıza yardımcı olur. Eğer partnerinizle şu anda aranız iyi değilse ve bunu dile getirmekten çekiniyorsanız sevgi dolu fiziksel temaslar size yardımcı olabilir. Minik adımlarla başlayabilirsiniz. Sadece elinizi onun elinin üzerine koymak bile, hala ona değer verdiğinizi göstermenize yardımcı olabilir.
8. Çevrim içi buluşmalar planlayın
Uzak mesafeli ilişkilerde çevrimiçi buluşmalar planlamak için zaman ayırın. Eğer aranızda ciddi bir mesafe varsa veya ekonomik durumlar nedeniyle planlanmış zamanı birlikte geçiremiyorsanız çevrim içi buluşmalar tam da size göre! Ancak bu görüşmelerde her zaman konuştuğunuz konuları bir kenara bırakmanızı öneririz. Biraz yaratıcı olun! Mesela birlikte yemek pişirin, görüntülü sohbet açıkken beraber film izleyin, sanal bir oyun oynayın ve hatta sırasıyla birbirinize kısa hikayeler okuyun. İnanın hasarlı bir ilişki için fazlasıyla tazeleyici bir adım olacaktır.
9. Romantizm bağımlılığından uzak durun!
Partnerinizle derin düzeyde yakınlık, her zaman romantik ifadeye dayanmayabilir. Bunun ayrımını iyi yapmanız gerekir. Eğer aranızda tatmin edici ve anlamlı bir bağ bulunmuyorsa, gerçekçi olmayan romantizm bağımlılığından uzak durmanızı öneririz. Elbette, herkes zaman zaman ayaklarının yerden kesilmesini ister, ancak eşinize gerçekten saygı duymanız ve gerçekçi bir romantizm sergilemeniz önemlidir.
10. Büyük bir kavga sonrası iletişim kurmayı deneyin
Büyük bir kavgadan sonra parçaları toplamak imkansız hale gelebilir. Tam bu noktada sağlıklı ilerleyebilmeniz için bazı teknikler önerebiliriz. İlk adım olarak dürüst ve açık bir iletişim kullanın. Öfkeli haliniz geçtikten sonra her iki tarafın da açıkça konuşmasına fırsat yaratacak bir alan sağlayın. Unutmayın, her iki taraf da kendi bakış açısını özgürce ve yargılanmadan ifade edebilmeli. Hasarlı giden bir ilişkiyi onarmak için bu nokta çok önemlidir.
11. Kalbinizle konuşmayı deneyin
Partnerinizin sizi gerçekten duyabilmesi için, tüm gerilimin ötesinde gerçekten ne hissettiğinizi iletmeniz önemlidir. Yani kalpten gerçek bir sesle partnerinize ulaşmalısınız. Örneğin, “Bunu sen yaptın, bu hale gelmememizin tek nedeni sensin!” gibi suçlayıcı ifadelerden kesinlikle kaçının. Bunun yerine, “Bu olduğunda bu şekilde hissediyorum ve bana güven vermek veya gelecekte bu gibi şeylerin olmasını önlemek için bunları yapabilirsin” gibi bir cümle kurmayı hedefleyin. Unutmayın içten gelen her ses doğru kanala ulaşacak ve kırılan yerleri tek tek onaracaktır.
12. Partnerinizi gerçekten dinleyin
Hasarlı ilişkileri onarmanın en önemli yolu belki de karşı tarafı gerçekten dinlemektir. Partneriniz konuşurken kendinizi kafanızdaki tezi çürütme çalışırken yakalarsanız, gerçekten karşı tarafı dinlemiyorsunuz demektir. Bir tartışmayı “kazanmak” asla gerçekten kazanmak değildir. Özellikle ikili ilişkilerde kazanan taraf diye bir şey yoktur sadece bir taraf daha yaralı olacaktır. Başlangıçta kazandığınızı hissetseniz dahi uzun vadede birçok şeyi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle ikili ilişkilerde sağlıklı bir dinleme modeli oluşturmak önemlidir.
13. Hissetmediğiniz şeyleri de dile getirin
Hasarlı ilerleyen bir ilişki içinde hissettikleriniz kadar hissetmediğiniz şeyleri de dürüstçe ifade etmeniz gerekebilir. Bir ilişki içinde partnerinize karşı hissettiğiniz ve hissetmediniz duyguları not alabilirsiniz. Böylece hislerinizi ve ilişkinin nasıl ilerlediğini kolayca çözümlemeniz mümkün olacaktır. Birbirinizden uzaklaştığınızı hissettiğinizde birlikte yapabileceğiniz aktiviteler planlayın ve ne kadar keyif aldığınızı gözlemleyin. Muhtemelen beraber geçirdiğiniz vakitler size neyi hissedip neyi hissetmediğinizi açıkça gösterecektir.
14. Son olarak yaşadığınız bu ilişki kurtarılmaya değer mi? İyi düşünün!
Hasarlı bir ilişkiyi onarmanın yollarını listeledik. Ancak son olarak kendinize şu soruyu yöneltmenizi ve dürüstçe cevaplamanızı isteyeceğiz. “Yaşadığınız ilişki kurtarılmaya, onarılmaya değer mi?” Evet zor bir zoru ancak sizi kesinlikle belirsizlikten kurtaracak bir yanıta ulaşmanızı sağlayacaktır. Sonuç olarak, ilişkiyi dip bir noktadan kurtarmak için gereken çabaya değip değmediğini değerlendirmeniz gerekli. Partnerinizin ve sizin kopan şeyleri kurtarmaya kararlı olduğunuzdan emin olmanız önemli. Eğer ilişkiyi onarmaya istekli olan tek kişi sizseniz, uzlaşma muhtemelen olası değildir. Bununla birlikte, fiziksel, sözlü veya duygusal her türlü adım ilişkiyi zedeleyecektir. İlişkilerde toksik belirtilerin oldukça ince ve gizli olabileceğini hatırlayalım. Eğer ilişkinizin pamuk ipliğine bağlı ilerliyor ve hisler zamanla azalıyorsa belki de ortada kurtarılmaya değer bir ilişki kalmamış olabilir. Bunun kararını vermeyi ertelememenizi öneririz.
Kaynak: 1