Bazen bir işe veya ödeve odaklanmak hepimize zor gelebilir. Kaygı, depresyon, yeterince uyuyamamak ve can sıkıntısı, konsantrasyon sorunlarına neden olabilir. Ancak yediğiniz ya da yemediğiniz her şey de odaklanma konusunda rol oynayabilir. Diyetisyenler bireylerin gıdalara farklı tepkiler verdiğini ve bazen durumun altta yatan sağlık sorunlarıyla da ilişkili olabileceğini söylüyor. Yani, odaklanmanızı bozabilecek bazı evrensel yiyecek ve içecekler gerçekten de var. İşte konsantrasyonu azaltan besinler.
1. Hamur işleri ve beyaz ekmek
Konsantrasyonu azaltan besinler listemize hamur işleriyle başlıyoruz. Kahvaltıda bir poğaça veya bir dilim kızarmış beyaz ekmek yiyorsanız, güne almanız gereken tam gıdalarla başlamıyorsunuz demektir. Nörologlar basit karbonhidratların kan şekerinde ani yükselişlere neden olabileceğini ve bunun da konsantrasyon sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.
Bir tür karbonhidrat olan glikoz beyin hücrelerine enerji sağlar. Glikoz kan dolaşımında hızlı bir şekilde emilir ve kan şekeri dengesizliği yaratır. Bilimsel araştırmalar, bu dengesizliğin bir yan etkisinin konsantrasyon sorunu olduğunu gösteriyor.
Ancak bu, karbonhidrat yemeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Sağlıklı bir yağ ve protein kaynağıyla eşleştirdiğiniz sürece, hamur işleri ve ekmek tüketmeye devam edebilirsiniz.
2. Çok tuzlu yiyecekler
Konsantrasyon sorununa neden olabilecek tek şey kan şekeri seviyeleri değil. Tuzlu gıdalar da aynı şeye sebep olabilir. Öğle yemeğinde hazır çorba ve yanına da patates kızartması, cips veya söğüş içeren bir sandviç yerseniz, öğleden sonraki işlerinize odaklanmakta zorlanabilirsiniz. Tuz oranı yüksek yiyecekler elektrolit dengesizliğini tetikleyebilir. Bu durum beyinde iltihaplanmaya neden olur ve bu da kısa süreli hafıza ve konsantrasyon sorununa yol açabilir.
Bunun olmasını önlemek için günde 3.400 miligramdan daha az sodyum tüketmeye çalışın. Fazla tuzun salata sosları, çeşniler ve işlenmiş peynir gibi yerlerde ortaya çıkabileceğini unutmayın.
İlginizi çekebilir:
Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 10 Tehlikeli Alışkanlık
3. Gazlı ve şekerli içecekler
Bazı insanlar enerji seviyelerini artırmak için bir kutu gazlı içecek içer. Ancak doktorlar ve diyetisyenler bunun konsantrasyon sorununa yol açacağını söylüyor. Çünkü bu gazlı ve şekerli içecekler beyni; hamur işleri, beyaz ekmek ve diğer basit karbonhidratlarla benzer şekilde etkiliyor.
Gazlı içecekler ve meyve suyu gibi şekerle tatlandırılmış içecekler kan şekerinin hızlı yükselmesine ve ardından düşmesine neden olabilir. Dolayısıyla bu içecekler başlangıçta beynin konsantre olmasına yardım eden glikozla doldursa da, ardından gelen ani şeker düşüşü konsantrasyonu korumayı zorlaştırır.
Eğer bu durumu tersine çevirmek istiyorsanız gazlı içecekler ve meyve suları yerine normal su içmelisiniz. Su, beyin kütlesinin %75’ini oluşturur. Susuz kaldığınızda, beyin nöronları da dahil olmak üzere tüm vücuttaki elektrolit dengesini bozarsınız. Yeterince sıvı almamak konsantrasyonunuzu etkileyebilir. Sadece %2 oranında susuz kalmak bile beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir.
4. Kahve
Kahve, birçok insanın beyin gücü için başvurduğu, hatta bağımlı olduğu başka bir içecek. Ancak uzmanlar çok fazlasının konsantrasyonu kötüleştirebileceğini söylüyor. Eğer kahveyi az içerseniz uyanmanıza yardımcı olurken, fazla tüketmek bu faydayı tersine çevirir. Çok kafein kişinin gergin veya endişeli hissetmesine neden olur.
Tabii, kafeinin insanları farklı şekilde etkilediğini unutmamak gerek. Bazı insanlar için az miktarda kahve bile gerginliğe neden olabilir ve bu da konsantrasyon sorunlarına yol açabilir.
İlginizi çekebilir:
Dikkat Dağınıklığının Önüne Geçin! Konsantrasyonunuzu Geliştirmek İçin Bilmeniz Gereken 12 Şey
5. Alerjik veya hassas olduğunuz yiyecekler
Konsantrasyonu azaltan besinler listemizin sonuna geldik. Mide-bağırsak sorunları yaşamanıza neden olan herhangi bir şey yiyorsanız, bu durum konsantrasyonunuzu bozabilir. Mesela çoğu insan laktoz tüketirken sıkıntı çeker. Süt ürünlerine karşı intoleransı olan bir kişi bunları tükettiğinde, vücut iltihaplanır. Bu durum bilişsel işlevleri etkileyebilir ve konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık ve kafa karışıklığı gibi beyin bulanıklığıyla ilişkilendirilen semptomlara yol açabilir.
Kaynak: 1