Türk mutfağının pratik bir o kadar da lezzetli tarifi olan kısır, çay saatlerinin vazgeçilmezi. Bu enfes tarif için ihtiyacınız olan temel malzemeler ise; sıcak su, bulgur ve biraz yeşillik. Hemen her sofraya uyum sağlayabilen kısır, damak tadına göre farklı aromalarla zenginleştirilebilir. Kısır her ne kadar pratik bir tarif olsa da bazen kıvamını tutturmak biraz zor olabilir. Evet, bu basit ve lezzetli tarifi bilmeyen yoktur. Ancak kısır yapımını tüm lezzet sırları ve püf noktaları ile öğrenmek isterseniz doğru yerdesiniz. Kısır nasıl yapılır? Kısır malzemeleri neler? Kısıra hangi baharatlar konur? Dilerseniz vakit kaybetmeden kısır yapımının tarif detaylarına birlikte göz atalım.
Kısır tarifi
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 2 çorba kaşığı domates salçası ya da biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet limonun suyu
- Nar ekşisi
- 1 adet maydonoz
- İsteğe göre tuz
- 1 bağ taze soğan
Kısır nasıl yapılır?
Tam kıvamında kısır tarifi için kısır malzemeleri listemizi yukarıda sıraladık. Malzemelerimiz hazırsa tarife geçebiliriz. Öncelikle ısıya dayanıklı geniş bir kap içine iki su bardağı ince bulgur eklenir. Üzerine yaklaşık 1 buçuk su bardağı kaynamış su eklenir. Tam kıvamında bir sonuç elde edebilmek için içme suyu tercih etmenizi öneririz. Hemen ardından karışımın üzeri bir tencere kapağı ile kapatılır. Bu aşamada sıcak hava buharının içeride kalması önemlidir. Böylece bulgurları güzelce şişirecek ve kısır tane tane olacaktır. Bulgurlar sıcak buharın içinde iyice pişene kadar kapak kapalı kalmalı. Bu aşamadan sonra kapağını açabiliriz. Ardından bulgurların üzerine iki çorba kaşığı domates salçası ekleyelim. Dilerseniz biber salçası da tercih edebilirsiniz. Daha sonra bir çay bardağı sızma zeytinyağını da karışıma ekleyin. Yağ ve salça ile bulgurları iyice harmanlayın.
Yağ ve salça bulgurlara iyice karıştıktan sonra karışımın üzerine iki adet limonun taze sıkılmış suyunu ve dilediğiniz ölçüde nar ekşisini ilave edin. Ardından karışımı iyice karıştırın. Son aşamada bulgurların üzerine yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar daha tuz ilavesi yapın. Evet, artık kısırımız hazır sayılır! Sıra geldi en keyifli aşama olan tarifi yeşilliklerle zenginleştirmeye. İnce ince kıyılmış 1 bağ taze yeşil soğanı, bulgurların üzerine ilave edin. İyice karıştırın ve üzerine maydanozları da ekleyin. Dilerseniz yanında taze göbek marul ile servis edebilirsiniz. Yanına şöyle güzel, taze bir çay demlemeyi ihmal etmeyin deriz. Şimdiden afiyet olsun!
Püf noktaları
Evet, sıra geldi kısır yapmanın inceliklerini açıklama kısmına. Tam kıvamında enfes bir kısır hazırlayabilmek için önemli olan ilk aşama, kısırlık bulgurun güzelce şişmesini sağlamak. Bu aşama için ısıyı hapseden kapaklı bir kap tercih edebilirsiniz. Buharı hapseden bir kap kısırın tane tane ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. Öte yandan suyun sıcaklığını ve miktarını iyi ayarlamak oldukça önemli. Çok lapa ya da çok kuru bir kısır kimseyi mutlu etmeyecektir. Sıcak suyu azar azar ve tam ölçüsünde eklemeye özen gösterin. Kısır yapımına dair paylaşacağımız bir diğer lezzet sırrı ise baharatları önceden eklemenizi önermek olabilir. Bulgur ıslatılmadan önce baharat ilavesi yapılırsa, bulgur şişerken baharatların aroması da tarife geçecektir. Peki kısıra hangi baharatlar konur? Enfes bir kısır aroması yakalayabilmek için, pul biber, karabiber, kimyon, tuz, kuru nane, sumak, limon suyu vb. dilediğiniz baharatları ekleyerek kısırınıza lezzet katabilirsiniz.
Kısır tarifi yapımına dair bir diğer püf nokta ise taze yeşillikler tercih etmek. Tarife dair en önemli malzemeler tabii ki marul, yeşil soğan, maydanoz gibi yeşillikler. Lezzetli bir kısır hazırlayabilmek için yeşillikler ne kadar taze olursa lezzet o kadar başarılı olacaktır. Bu nedenle kısır yapımında beklemiş yeşillikler yerine en taze seçenekleri değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Son olarak kısırı servis ederken yanına salatalık turşusu, domates ve nar ekşisi ilave edebilirsiniz. Ancak, kısıra ekstra lezzet katan bu eşlikçileri kısır içinde bekletmemeye özen gösterin deriz. Aksi takdirde kısır sulanabilir ve kıvamı bozulabilir. O halde çaylar da hazırsa tekrar afiyet olsun diyelim.
İlginizi çekebilir;
Meyhanelere Taş Çıkartacak Sofralar İçin Kolay ve Lezzetli Meze Tarifleri
Kültür ve Turizm Bakanlığı Seçti: Türk Mutfağının En İyi 10 Mezesi
Eve Yorgun Dönenlere: En Lezzetli ve En Kolay Yemek Tarifleri