Söz konusu kilo vermek olduğunda etkili ve sağlıklı olduğu varsayılan birçok mit ile karşı karşıya kalmaktayız. Hızlı kilo vermek şok diyetler ile mümkün olsa da hem sağlığımızdan ödün vermemize hem de sonrasında beslenmeye dikkat edilmediğinde daha fazla kilo almaya sebep olmakta.
İşte sağlıklı ve hızlı kilo vermek sandığımızdan da kolaymış dedirten 7 yol:
1. Kendinize beslenme ve spor çizelgesinin de yer alacağı bir ajanda hazırlayın
Kendi okul, iş ve özel yaşamınıza uygun saatlerde yapılması ve yenilmesi gereken besinlerin planını hazırlayın. Her hafta başında gün gün hazırlayabileceğiniz bu basit yöntem ile daha kontrollü bir şekilde hızla kilo verebilirsiniz.
Böylelikle; sıkıcı ve zorlayıcı planlar ile değil de kendi rutinlerinize uygun olacak şekilde uyku, egzersiz ve tüm öğünlerinizin listesini hazırladığınızda daha kolay ve hızlı kilo vermek mümkün. Tabi ki listeye uymak şartı ile.
2. Yenilmemesi gereken değil yenilmesi gereken besinlere odaklanın
Kilo vermek istiyorsak bilhassa da bunu hızlı gerçekleştirmek istiyorsak beslenmemize dikkat etmeliyiz. Bunun için ne yenilmesi gerektiğini bilip, bu liste dışındaki besinleri hayatımızdan uzaklaştırmalıyız. Her öğün besin gruplarının çeşitliliğine özen gösterilmeli. Her öğün; bir protein kaynağı, bir yağ kaynağı ve düşük karbonhidratlı sebzeleri içermelidir.
- Lifli besin: Tam buğdaylı makarna, tam tahıllı ekmek, yulaf, arpa ve çavdar, sınırlı miktarda meyve, sebze, bakliyatlar ve yağlı tohumlar.
- Sebze: Günlük beslenmemizin yüzde 75’ini oluşturmalı.
- Fermente besin: Turşu, kefir, yoğurt.
- Prebiyotik besin: Hindiba kökü, enginar, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, muz, avokado ve yulaf, arpa
- Protein: Günlük beslenmemizin yüzde 25’ini oluşturmalı. Et, balık, yumurta ve süt ürünleri
3. Yediklerinizin farkına vararak ve yavaşça yemeye özen gösterin
Bazen bir film, dizi veya video karşısında yemek yiyoruz ve ne kadar ne yediğimizden farkında dahi olmadığımız zamanlar oluyor, değil mi? Ya da ortaya konulan yemeklerden kaç kaşık aldığımızı dahi hatırlamadığımız… Böyle farkında olmadan beslendiğimiz sürece aldığımız kalorileri hesaplayamaz ve hızlı kilo veremeyiz. Bunun için tabağımıza yeteri kadar ve çeşitli besinlerden koyarak beslenmek gerekiyor.
Tabağınızdaki yemekleri ise; olabildiğince çiğneyip ve tadını çıkararak yiyin. Bu şekilde beslenirseniz; beyninize tok olduğunu gösteren sinyalleri tanımak için yeterli zaman tanımış olursunuz. Bu da hem kilo vermeye yardımcı olur, hem de aşırı yemeyi önler.
4. Bol bol su ve ödem atıcı sıvılar için
Yapılan araştırmalara göre yüksek miktarda su içen kişilerin içmeyenlere göre daha hızlı kilo verdikleri ortaya çıkmış. Hızlı kilo vermeye çalışmak ve sağlığımız için su içmek bu yüzden çok önemli.
Aromalı sular da hazırlayarak hem daha rahat su içmiş hem de ödemlerinizden kurtulmanıza yardımcı olmuş olursunuz. Suyunuza limon, salatalık, nane, demlenmiş yeşil çay ya da tarçın, zencefil, karanfili katarak kendi aromalı sularınızı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca günlük meyve ve yağlı tohum hakkınız yerine meyve, yoğurt, yağlı tohum, yulaftan oluşan sıvılar da tüketebilirsiniz.
Her gün fincan yeşil çay ile sütsüz ve şekersiz kahveyi de listenize ekleyebilirsiniz.
5. Her gün egzersiz yapın
Egzersiz yaprak hem yağların yakılmasını gerçekleştirmiş hem kasları geliştirmiş hem de şekilli bir vücuda sahip olmuş oluruz. Alınan besinlerde miktarı yeteri kadar azaltamıyor veya sıkı bir vücut ile hızlı kilo vermek istiyorsak mutlaka her gün egzersiz yapmalıyız. Sağlıklı bir yaşam için ise; bunu alışkanlık haline getirmeliyiz.
6. İyi bir gece uykusu ile hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirin
Bazı araştırmalara göre uykuyu yeteri kadar almayan bireylerde yemek yemeye ve kilo almaya daha meyilli oluyorlar. Bu nedenle listenizde uyku saatlerinizi belirlerken 6 ile 8 saat arasında olmasına dikkat edin.
7. Stres seviyenizi yönetecek aktivitelerde bulunun
Stres; adrenalin ve kortizol gibi hormonların salınımını tetikler. Sürekli stres altındayken, kortizol kan dolaşımında daha uzun süre kalmakta. Bu da iştahı arttırmaya ve dolayısıyla daha fazla yemeğe neden oluyor. Kortizol, vücudun besin depolarını tercih edilen yakıt kaynağı karbonhidrattan doldurma ihtiyacını işaret eder. İnsülin daha sonra şekeri karbonhidratlardan ve kandan kaslara ve beyine taşır. Vücut bu şekeri kullanmaz ise yağ olarak depolar. Kısacası; sağlıklı ve hızlı kilo vermek istiyorsak; stresten uzak durmamız gerekmekte.
Yürüyüş, yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri yaparak stres seviyenizi düzenleyebilirsiniz. Hiçbirini yapamıyorsak bile açık havada sakince oturabilir ve sahil, toprak ya da çimenler gibi doğal alanlarda çıplak ayakla dolaşabilirsiniz.
Fazla kilolara elveda!