Ne kadar sağlıklı atıştırmalıklar tüketsek ya da ne kadar egzersiz yaparsak yapalım söz konusu sağlıklı beslenmek olduğunda aynı hataları yapabiliyoruz. Daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmamız için ihtiyacımız olan şey ise bu hataların farkında olmak. İşte en yaygın şekilde yapılan sağlıklı beslenme hataları…
1. Tam tahıllı ürünleri her zaman en iyi alternatif olarak düşünmek
Insider’a konuşan Dr. Caroline Apovian, pek çok kişinin çoğunlukla tam tahıllı ekmeği seçtiklerini ancak genelde tam tahıllı ekmek ile beyaz ekmek arasında kalori farkı olmadığını fark etmediklerini belirtiyor. Bu da tam tahıllı ekmeklerin daha az kalorili sanılmasına sebep oluyor. Aynı durum az yağlı yoğurt ve dondurmalar için de geçerli.
2. Hafta içi çok düzenli beslenip hafta sonları çok fazla kaçamak yapmak
Hafta içi katı bir rejim yapıp hafta sonu çok fazla kaçamak yapıp aşırı yemek sağlıklı beslenme düzenini negatif etkiliyor. Bu durum tüm hafta alınmayan kalorilerin tek bir gecede alınması anlamına geliyor.
3. Kalorilerin egzersiz ile gönderileceğini düşünmek
Egzersiz yapmak sağlıklı bir beden için olmazsa olmaz. Ancak istediğimiz her şeyi yemek ve tüm bunların kalorilerini egzersiz ile gönderebileceğimizi düşünmek yanlış. Dr. Apovian kötü bir beslenmenin başarılı bir egzersiz rutininin faydalarını azaltacağını belirtiyor. New York Times’da yayınlanan bir makalede, kilo vermede diyetin egzersizden daha önemli olduğu vurgulanıyor. Bu yüzden düzenli egzersiz yapıyorsanız dahi bunun her istediğinizi yiyebileceğiniz anlamına gelmediğini bilmek gerekiyor.
4. Salatalara yüksek kalorili soslar eklemek
Düzenli olarak salata tüketmek harika bir tercih ancak seçtiğiniz sos çok önem taşıyor. Çok fazla yüksek kalorili ve ağır soslar eklemek salata tüketirken bile farkında olmadan kilo almamıza sebep oluyor. Dr. Apovian “Bu soslar salatalara fazladan 500 kalori ekleyebiliyor. Ağır soslar yerine balsamik sirke kullanabilirsiniz” diyor. (bkz. evde elma sirkesi yapımı.)
5. Tüm karbonhidratı kesmek ve sadece protein ve sebze yemek
Dünyadaki tek karbonhidrat kaynağı makarna ve ekmek değil. Havuç, yoğurt, güneşte kurutulmuş domates gibi farklı gıdalarda da karbonhidrat bulunuyor. Bu yüzden karbonhidratı keserek yerine sadece protein ve sebze koymak kötü sonuçlanıyor. Uzmanlar karbonhidratı tamamen kesmek yerine esmer pirinç, kinoa ve meyve gibi besin değeri yüksek olan diğer gıdalarla birlikte tüketmeyi öneriyor.
6. İçeceklere dikkat etmemek
Sağlıklı yiyecekler yemek çok önemli. Ancak sağlıklı bir beden için sağlıklı içecekler tüketmek de çok önemli. Çünkü alkollü ya da şekerli içecekler hem kalori almamıza sebep oluyor hem de sağlığımızı negatif etkiliyor. Bu yüzden içeceklerde de düzenli ve dikkatli davranmak önem taşıyor.
7. Kalorilerin anlamsız olduğunu düşünmek
İnsanların kaloriler hakkında farklı görüşleri var. Konu sağlıklı beslenmeye geldiğinde gün içinde ne kadar kaloriye ihtiyacımız olduğunu ve yediklerimizin kalori oranını pek bilmiyoruz. Uzmanlar alınan ve ihtiyaç duyulan kalorilerin farkında olmak için akıllı telefonlardaki kalori uygulamalarından yararlanabileceğimizi söylüyor. Bunun yanı sıra farkındalıkla yemek yemenin daha doğru kararlar almamıza ve sağlıklı yeme alışkanlığı edinmemize faydalı olacağını vurguluyorlar.