Size lezzetli bir bayram tatlısı tarifi vereceğiz. Fakat önce tatlıya adını veren “kalburabastı” kelimesi nereden geliyor bir bakalım. Arapça kökenli olan kalbur kelimesi mutfaklarda kullanılan bir tür elek çeşidi aslında. Aynı zamanda tatlı hazırlanırken üzerinde izi çıksın diye kalbur kullanılıyor. Tatlının ismi de tam olarak buradan geliyor. Böyle lezzetli bir tatlının sofralarımıza ulaşmasında da kalburun katkısı oldukça fazla. Kalburabastı şekil itibariyle hurma meyvesine benzediği için Sivas’ta hurma tatlısı olarak da isimlendiriliyor. Yunanistan’ın melomakarono tatlısına ise oldukça benziyor. İki tatlı arasındaki tek fark, melomakarono hazırlanırken bal ve karanfil kullanılması. Tam kıvamında enfes bir kalburabastı tatlısı hazırlamak için dikkat etmeniz gerekenleri listeledik. Tarifin tüm detaylarını ve püf noktalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Tarif nasıl ortaya çıktı?
Türk mutfağının lezzetli tatlılarından biri olan “Kalburabastı tatlısı” Trakya yöresine ait şerbetli tatlılar listesinde yer alıyor. Adını şeklini vermek için tatlı hamurunun kalburun gözenekli yapısına bastırılmasından aldığının tekrar altını çizelim. Hatta geleneksel ve gündelik mutfak eşyaları arasında bu tatlı için mutfağın bir köşesinde saklanan bir kalbur mutlaka olurdu. Günümüzde ise sadece bu tatlıyı hazırlayabilmek için üretilen tırtıklı aparatlar satılıyor. Genelde iri parçalı, hatta iki parçaya bölünmüş büyük ceviz tanelerinin, her iki parçasının da hamurun ortasına yerleştirilerek kalbur üzerinde rulo yapılması, tatlıya ait geleneksel bir usuldür.
Kalburabastı tatlı tarifi
Kalburabastı malzemeleri
- 3 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 250 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 adet yumurta
- 2,5 su bardağı toz şeker (şerbet)
- 1 su bardağı irmik
- ½ adet limonun suyu (şerbet)1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı ceviz içi (iç harcı için)
- 2,5 su bardağı su (şerbet)
Kalburabastı tatlı tarifi nasıl yapılır?
“Kalburabastının malzemeleri nelerdir?” sorusunu yukarıda yanıtladık. Şimdi sıra geldi tarif adımlarını takip etmeye. Öncelikle şerbetini hazırlamakla tarife başlayalım. Kalburabastı tatlı tarifi şerbeti için; toz şeker ve suyu bir küçük sos tenceresine alıp karıştırarak şekeri güzelce eritin. Şeker eriyince bir süre kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca, limon suyunu ilave edin ve altını kapatın. Bir sonraki adım ise kıvamlı bir tatlı hamuru hazırlamak. Hamuru için; bir karıştırma kabına unu alın ve ortasına tereyağını koyup elinizle ufalayın. Hazırladığınız bu karışımın içine yoğurt, ayçiçek yağı, irmik, yumurta ve kabartma tozu ilave edin. Ardından hamuru iyice yoğurun. Hazır olan hamuru 15 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Malzemeleri birleştirmek için; dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. ilk olarak avucunuzun içinde parçaları yuvarlayın ve dikkatlice açın. Hamurun ortasına 3 adet yarım ceviz içi koyun ve kapatıp hafifçe yuvarlayın. Hamurlarınızı tek tek kalburdan geçirerek şekil verin. Kalburabastılarınızın katlanan kısımları altta kalacak şekilde fırın tepsinize aralıklı şekilde dizin. 180 dereceye ayarlayıp, önceden ısıttığınız fırında 15 dakika süresince pişirin. Ardından ısıyı 200 dereceye getirin ve üzerleri kızarana kadar 10 dakika daha pişirin. Tatlılarınızın üst kısımları kızarınca fırından çıkarıp tatlılar soğumadan üzerine soğuk şerbeti dökün. Afiyet olsun.
Tarifin püf noktaları
Her tarifte olduğu gibi kalburabastı tarifinde de püf noktaları sizinle paylaşmak isteriz. Bu tatlının asıl özelliği üzerinin tırtık tırtık olmasıdır. Bunun için eski zamanlarda tatlı, kalbur kullanılarak hazırlanıyordu. Ancak günümüzde kalbur her evde bulunmayabilir. Bu nedenle rendenin kalın kısmını ya da makarna süzmek için kullandığınız süzgecin tabanını bu tırtıkları oluşturmak için kullanabilirsiniz. Tatlınızın tam kıvamında olması ve ağızda dağılması için hamurunuzu yoğururken içine 1 kaşık sirke eklemenizi öneririz. Bu miktar tatlının lezzetini bozmaz ve tatlınızın piştiği zaman ağızda dağılmasını sağlar. Kalburabastı tatlısının önemli noktalarından bir diğeri ise şerbetinin nasıl hazırlandığı. Kaynattığınız şerbeti tatlının üzerine dökerken dikkat etmeniz gereken birkaç önerimiz var. Öncelikle tatlının iyice soğumamış olması gerekiyor.
Şerbetinizin de çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. Tatlıların üzerine dökmeden önce şerbetin bir miktar ılık kıvama gelmesini bekleyin. Şerbetin çok sıcak olması tatlının hamurlaşmasına yol açacaktır. Tatlınızın yumuşak olmasını isterseniz tatlılar şerbeti çektikten sonra artan sıvı kısmı süzmeyi deneyebilirsiniz. Böylece tatlınız daha kuru bir kıvamda olacak. Son olarak “Kalburabastı ve şekerpare arasındaki fark nedir?” sorusunu da yanıtlamak isteriz. Bu soru da tatlılara dair en merak edilenlerden biri. Aslında iki tarif arasında bariz bir fark bulunmuyor. Ancak tariflerde kullanılan ceviz ve fındık farkından söz edebiliriz. Bir de iki tatlı arasındaki şekil farklı söylenebilir.