Kabul edelim, iş yerinde yaşadığımız stres bazen tüm günümüzü etkileyebiliyor. E-postalar, sonu gelmeyen mesajlar ve aniden planlanan toplantılar bu stresi daha da çekilmez hale getiriyor. Özellikle teslim tarihi yaklaşan bir proje hazırlıyorsanız ve işler pek yolunda gitmiyorsa ufak bir gerginlik yaşamanız normal kabul edilebilir. Ancak yaşadığınız iş stresi ciddi bir boyuta ulaşmaya başladıysa vücudunuzun ve zihninizin verdiği sinyallere biraz kulak vermeniz gerekebilir. Evet, iş stresi yaşamak, sevdiğinizi işi yapıyor olsanız bile bazı zamanlar kaçınılmaz olabiliyor. Ancak iş yerinde yaşadığınız stresi minimum seviyede tutmak imkansız değil. Sizin için listelediğimiz 14 öneri iş stresinizi hafifletmenize yardımcı olacak! Hadi gelin, detaylara birlikte göz atalım.
1. Sizi nasıl etkilediğinin farkında olun
Bu öneri kulağa biraz basit gelebilir. Ancak iş yerinde yaşanan stres hafife alınmamalıdır. Eğer günün sonunda kendinizi duygusal açıdan bitkin ve karamsar hissederseniz bunu mutlaka önemseyin. Çünkü yönetilemeyen strese uzun süreli maruz kalma durumu, mental sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Beraberinde ise depresyon ve kaygı bozukluğu görülme riski yüksektir. Stres durumunun sizi nasıl etkilediğinin farkında olmak için öncelikle stres belirtilerini iyi bilmek gerekir. Bu belirtiler arasında en belirgin olan düşük enerji ve yorgunluk hissidir. Öte yandan, baş ağrısı, uykusuzluk, iştah kaybı, sindirim problemleri, cinsel dürtü kaybı ve sık görülen kronik rahatsızlıklar bu listeye dahil edilebilir.
2. Stres nedenlerinizi not alın
İş stresi yaşadığınızda stresli durumları belirlemek ve kaydetmek, sizi neyin rahatsız ettiğini anlamanızı sağlar. Bu belirtiler arasında rahatsız edici bir ofis ortamı ve mecburi çıkılan konforsuz bir seyahat olabilir. Yaşadığınız stresin tetikleyici durumlarını ve bunlara tepkilerinizi not alacağınız bir günlük tutun. 1 hafta bu süreci gözlemleyin. Size fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak tepkide bulunan dış çevreyi de bu günlüğe dahil edin. Yazarken kendinize mutlaka şu soruyu yöneltin: Yaşadığım bu deneyim bana nasıl hissettirdi? Korkmuş, kızgın, incinmiş mi? Bu deneyime karşı verdiğim tepki nasıldı? Bunu aşmanın ve çözmenin yolları neler? Bu sorular stres nedeninizi bulmaya ve onarmaya dair size yardımcı olacaktır.
3. Yeniden dinç hissetmek için kendinize zaman ayırın
Yoğun geçen bir iş gününde kendinize birkaç dakika zaman ayırmak bile tükenmişlik hissini ve iş stresini önlemeye yardımcı olabilir. Gün boyu koşuşturduğunuz toplantılar arasında ilginç bir podcast dinlemek veya eğlenceli video seyretmek gün boyunca size rahatlatıcı molalar sağlayabilir. İş mesajları ve telefonları ile iş dışında olabildiğince az meşgul olun. Unutmayın zihni ve bedeni iyileştirmenin yolu kendimize vakit ayırmaktan geçiyor.
4. Zaman yönetiminizi doğru planlayın
Ofiste çalışırken yorgun ve bunalmış hissetmenizin nedeni zaman yönetiminizin hatalı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Gün içinde kendinize minik görevler hazırlayarak önem sırasına göre listelemenizi öneririz. Görevlerinizi tamamlarken daha konsantre hissetmek için zaman yönetiminize ve oluşturduğunuz plana sadık kalmaya özen gösterin. Unutmayın iş stresini azaltmak için zaman metodları oluşturmak her zaman işe yarar.
5. İş ve özel yaşamınızı dengeleyin
Günün her saati ulaşılabilir durumda olmak sizi tüketebilir. Potansiyel stresten kaçınmak için iş ve ev yaşamınız arasında net sınırlar oluşturmanız önemlidir. Bunun bir kısmı, sosyalleşmek için zaman ayırmak ve e-postaları ne zaman kontrol edeceğinizi dengelemekten geçer. Öte yandan iş ve özel yaşamı dengelemek adına işinizi eve taşımamaya da özen göstermenizi öneriyoruz.
6. Olumsuz düşünceleri filtreleyin
Uzun bir süre endişe ve kronik stres yaşadığınızda, zihin hemen her durumu olumsuz bir bakış açısı ile okuma eğiliminde olabilir. Örneğin, patronunuz sabah karşılaştığınızda size merhaba demezse, “kesin bana kızgın” diye düşünebilirsiniz. Ancak otomatik yargılamalar yapmak sizi daha stresli bir ruh haline taşıyacaktır. Bu nedenle ani yargılara varmadan önce düşüncelerinizi filtrelemeyi deneyin. Bırakın olumsuz düşünceler zihninizden geçip gitsin.
7. Size destek olabilecek insanlarla iletişim halinde olun
İş yerinde yaşadığınız stresli anlarınızla tek başınıza baş edemiyorsanız çevrenizdeki destek ağına kulak verin. Stresli iş durumlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olmak için etrafınızda mutlaka güvendiğiniz birkaç kişi vardır. Bu süreçte stresle baş edebilmek için güvendiğiniz arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle iletişim halinde olabilirsiniz. Özellikle zorlu bir çalışma süreci ile mücadele ediyorsanız ve gerçekleştirmeniz gereken bazı önemli görevleriniz varsa arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Unutmayın, zor zamanlarda güvenebileceğiniz insanlara sahip olmak, biriken gerginliğin büyük bir kısmını hafifletmeye yardımcı olur.
8. Kendinize çok iyi bakın
Kendinizi düzenli aralıklarla iş nedeniyle bunalmış hissediyorsanız, artık kişisel bir bakımın zamanı gelmiş demektir. Böyle zamanlarda kendinize cilt bakımı, spa ve masaj hediye edebilirsiniz. Öte yandan düzenli bir uyku uyumalı ve sağlıklı yemekler tüketmelisiniz. İş konusunda hiçbir şeye yetişemediğinizden endişe ediyorsanız sakinleşin ve kendinize biraz zaman tanıyın. Fiziksel ve mental anlamda iyi hissetmediğiniz sürece yaptığınız işlerden verim alamayacağınızı unutmayın. Bu noktada temel ihtiyaçlarınıza vakit ayırın, rahatlayın ve iş ile ilgili sorunlarınızı sakin bir kafa ile çözmeye odaklanın.
9. Rahatlama tekniklerini öğrenin
Bilinçli olarak yavaşlamak, iş planlarınızın ardından hafta boyunca sizi rahatlatabilir. Etkili bir meditasyon, derin nefes egzersizleri ve farkındalık hissi iş nedeniyle oluşan kaygınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Her gün sadece birkaç dakikanızı ayırarak rahatlama tekniklerini keşfedebilir ve hem vücudunuzu hem de zihninizi rahatlatabilirsiniz. Üstelik meditasyon uygulamalarını telefonunuza da indirebilir ve aşırı baskı hissettiğiniz durumlarda sakin bir alana geçip deneyimleyebilirsiniz. Öte yandan yaşadığınız ana odaklanın ve tadını çıkarın. Örneğin evinize yakın bir parkta kısa bir yürüyüş yapın ya da lezzetli bir yemeği yerken yavaşlayın ve keyfine varın.
10. Ofis dedikodusundan uzak durun
İş yerinde konuşulan bazı konular duygusal refahınıza zarar verebilir. Ofis ortamında konuşulan dedikodulardan olabildiğince kaçınmaya gayret edin. İş arkadaşlarınız arasında özellikle dedikoduya meyilli olduğunu fark ettiğiniz kişilerle daha az zaman geçirmeye dikkat edin. Eğer bunu başaramazsanız sohbeti daha güvenli konulara yönlendirmenin bir yolunu bulmayı deneyin. İş ortamında yaşanan çatışmanın dışında kalmanın bir diğer yolu da uzaklaşmak, eğer sohbet konusu hoşunuza gitmiyorsa konuşma ortamında nazik bir şekilde ayrılın.
11. Mükemmeliyetçi olmayı bırakın
Hazırladığınız bir sunuma gereğinden fazla özen gösteriyorsanız ve günler önce tamamladığınız bir raporu mükemmelleştirmek için fazladan saatler harcadığınızı fark ettiyseniz, artık bir adım geri atıp düşünmenin vakti gelmiş olabilir. Mükemmeliyetçi olmanın bazı olumlu yanları olsa da bazen oldukça stresli bir hale dönüşebilir. Bu durum ise beraberinde tükenmişlik hissini getirebilir. Mükemmeliyetçilik hissini kontrol altına almak için bir proje hazırlarken harcadığınız çabaya odaklanın ve hata yaptığınızda başarısızlığınızı kişiselleştirmemeye özen gösterin.
12. Tatil planı yapın
Sorumluluklardan ve işle ilgili faaliyetlerden bir süre uzaklaşmak iş stresinizi büyük ölçüde azaltabilir. Biraz gevşemek ve huzurlu birkaç gün geçirmek fiziken ver ruhen iyi hissettirecektir. Üstelik dünyanın öbür ucuna da gitmenize gerek yok. Şehir içinde sakin bir tatil köyü, iş stresinizi sıfırlamanıza ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
13. Yöneticinize danışın
İş ortamınızda yöneticinizden destek almak, tükenmişlik duygularınızı önemli ölçüde hafifletebilir. Yöneticinizle konuşmak için sessiz bir zaman yakalayın ve zorlandığınız işler hakkında sakince tartışın. Sohbetinize şikayetleri sıralamak yerine problem çözme noktasından yaklaşmaya gayret edin. Önemli olan, gerilimi azaltmaya yardımcı olacak ve iş yükünüzü dengeleyecek bir çözüm bulmaktır. Bu görev eğer göz korkutucu geliyorsa veya patronunuzla iyi bir ilişkiniz yoksa, şirketinizin insan kaynakları departmanından birine ulaşabilirsiniz. Bu görüşme iş stresinizi azaltmaya yardımcı olabilir ve yaşadığınız sorunları gidermek için size ipuçları sunabilir.
14. Terapist desteği alın
İş stresi ve yoğunluğunu önlemek için uygulayabileceğiniz önerileri sizin için listeledik. Son olarak eğer stres baş edemeyeceğiniz boyuta ulaştıysa terapi fikrini düşünmenizi öneririz. Terapi her koşulda zihni rahatlatan sağlıklı bir iyileşme yöntemidir. İş yerinde bunalmış hissediyorsanız ve ek yardıma ihtiyacınız varsa terapiye şans verebilirsiniz. Üstelik bir terapistle çalışmak, iş stresinizin nedenlerini daha iyi belirlemenize olanak sağlar ve stres nedenlerinizi daha iyi yönlendirmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir. Ek olarak düzenli terapiye gitmek, iş yoğunluğunu azaltmak ve kendinize vakit ayırmak için stratejiler geliştirmenize de olanak sağlar.
Kaynak: 1