Sonuncusuna dünkü İdlib saldırısından sonra denk geldiğimiz internet erişimi ile erişimin engellenmesine ilişkin oluşan sorun akıllara “bu engelin aşılması mümkün mü?” sorusunu getirdi. Birkaç vpn uygulaması aracılığıyla mümkün olduğu gibi bazı siteler de bu erişim engelini aşmak için çözüm sunabiliyor. Bu tip aracı uygulama ya da web sayfalarını kullanmak istemeyenler için ayrıca seçenekler de söz konusu. Peki internet erişimi kesilmesi durumunda neler yapılabilir?
İşte bu çözümlere ilişkin birkaç öneri…
Sağlıklı bir internet erişimi için vekil sunucular yaratmak çözüm olabilir
İnternet erişimi yasağa boyun eğiyorsa yukarıda bahsettiğimiz şekilde aracı bazı siteler sizin kullanım sağlamanız için “vekil sunucu” olarak adlandırılan aracılığı gerçekleştirebiliyor. İnternet erişimi kesilmesi bölgesel olduğunda, yani bir yasaklama ya da başka sebeple ilgili sunucular engellendiğinde bu vekil sunucu devreye giriyor ve küçük bir kandırmaca yaparak talep edeni istenilen adreslere yönlendiriyor.
Bu sitelerden biri de www.ktunnel.com adresi. Adres, sizin için vekil sunucu rolünü üstleniyor.
İnternet erişimi sağlamak için bir başka seçenek daha var: Tarayıcı bağlantı ayarlarında değişiklik yapmak
Opera, Firefox, Safari ya da diğer internet tarayıcılarda gezmek için yapabileceğiniz bir yöntem söz konusu.
Daha önce farklı zamanlarda gerçekleşen internete erişim yasaklarında da kullanılan ve aşina gelecek yöntemlerden biri olan bu seçenek için yapılması gereken proxy üzerinden gerekli adımları atmak.
Ücretsiz seçenekler arasında bulunan, teknik anlamda “İnternet Protokolü” olarak bilinen ve IP olarak kısaltılan numarayı gizlemek internet erişimini sağlayan bir çözüm. İşte bu genel manada “vekil sunucu” atamak anlamını taşıyor ve işe yarıyor. Bunun içi “free proxy” ya da “anonymous proxy” aramalarını yapmak internet erişimini kolaylaştıracaktır.
İnternet erişimini sağlamak alan adı sunucu ayarları da değiştirilebilir
İnternet erişimi için kullanılabilecek bir başka çözüm ise alan adı sunucu ayarlarını değiştirmek. Bir başka ifadeyle alan adı sunucusu olarak bilinen DNS ayarlarında değişiklik yapmak.
Bu ayarları değiştirmek için işletim sistemindeki ağ ayarları altında bulunan,TCP/IP ayarlarına girmek gerekiyor. Bu seçeneğin çözüm olmasını sağlayan nokta ise servis sağlayıcının DNS ayarları yerine, bu omurganın dışındaki DNS numaralarını kullanmak.
Bu konuda en çok kullanılan DNS numaraları, www.opendns.org adresinin DNS numaraları olan 208.67.222.222 ve 208.67.220.220.
Başka engelleme kararları için Google’ın DNS numaralarını da kullanılabilir: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4. Ancak blogspor Google‘ın bir hizmeti olduğu için bu DNS’ler de engellenmiş durumda.
İnternet kullanıcılarının son dönemde birbirlerine tavsiye ettiği bir başka DNS numarası da 4.2.2.2.
Eğer işe yaramıyorsa ayarları eski haline getirmek ve DNS kısmını boş bırakmak gerekebilir
Bu çözüm işe yaramıyorsa DNS değişikliği konusunda ayarları eski haline getirmek gerekir. Bu işlem gerçekleştirilirken DNS bölümü boş kalmalı.
Bu arada unutmadan belirtmek gerekir; Yukarıda sayılan yöntemlerden iinci ve üçüncü yolu kullanabilmek için işlem yapılan bilgisayarın “admin” yani “yönetici” yetkilerine sahip olmak gerekebilir. Aksi halde bu seçenek de işe yaramayan bir yöntem olma riski taşıyor.
Son olarak bilinmesi gereken ise bu yöntemler yolu uzatan ve dolambaçlı bir erişim süreci yarattığından yavaşlık yaratması muhtemel.