Arap Baharı’nın son durağı olan Suriye’deki iç savaş Türkiye’yi vurmaya devam ediyor. Yıllar içinde değişen politik söylem ve alınan askeri kararlarla gündemimizden düşmeyen Suriye konusunun bir başka boyutu da, savaştan kaçtığı söylenen Suriyelilerin Türkiye’deki varlığı.
Suriyeliler için kapılarını açan ve onlara yaklaşık 40 milyar dolar harcayan AKP, bir süredir eleştirilerin odağında yer alıyordu. Her geçen gün ekonomik krizin derinleştiği Türkiye’de farklı kesimler “Suriyeliler ülkelerine dönmeli” görüşünü benimsemeye başlamıştı. Toplumda huzursuzluk yaratan Suriyeli varlığı, infial yaratan İdlib saldırısı sonrası hükümet nezdinde de karşılık buldu ve yapılan açıklamayla Suriye’den Avrupa’ya geçmek isteyen Suriyeli mültecilerin durdurulmaması kararının alındığı belirtildi.
İdlib’teki saldırının ardından yapılan açıklama: “Suriyeliler Avrupa’ya geçebilir”
“Açık kapı” stratejisi olarak değerlendirilen bu adım ile birlikte Ege kıyıları Yunanistan’a geçmek isteyen yüzlerce Suriyeli ile doldu. Yunanistan ise aldığı jet kararla sınır kapılarını kapattığını belirtti.
Suriyeliler neden Türkiye’de?
Mülteci Mutabakatı neler içeriyor?
Anlaşma, Avrupa Birliği ülkelerine kaçak yollarla varan göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini içermekle birlikte Türkiye’de yasal olarak kalan Suriyelilerin Avrupa’da mülteci olarak kabul edilmesini şart koşuyordu. Ayrıca AB ülkeleri için vize kolaylığı ve Türkiye’nin AB’ye girme sürecinin hızlandırılması şartları da maddelerde göze çarpan noktalar olarak duruyordu.
Erdoğan, Suriyeliler için verilmesi gereken miktarın ödenmediğini açıklamıştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016’nın sonlarındaki açıklamasında verilen sözün tutulmadığını belirtmişti. Erdoğan; “Bize ödenen 179 milyon euro, bize söz verilense 3 milyar euro.” sözleriyle AB’ye tepki göstermişti.
Anlaşmanın imza edilmesinin ikinci yılında konuyla ilgili bir başka açıklama AB Komisyonu Göç ve Vatandaşlık gelegesi Dimitris Avramopoulus’tan geldi. Avramopolous, “Türkiye’ye ikinci taksit olarak diğer 3 milyar euronun ödenmesi konusunda aynı fikirde olduklarını” açıklamıştı. Ancak Türkiye bu miktarların ödenmediğini açıklamıştı.
Türkiye’deki Suriyelilerin sorunun kaynağı olarak görülmesi
Suriyeli sayısı artıyor
Hükümet tarafından gelen açıklama: “Türkiye bu yükü tek başına kaldıramaz”
Suriyeliler gidecek mi?
TAGU Müdürü Erdoğan: “Suriyeli mültecilerin en az yüzde 80’i burada kalacak”
Erdoğan: “Suriyeliler, 29 Nisan 2011’de Türkiye girmeye başladı. O zaman Türkiye’deki toplam sığınmacı sayısı (uluslararası koruma altındaki kişi) 58 bindi. Şu anda bu sayı 4 milyonun üstünde. Türkiye’deki Suriyeli sayısı 3.8 milyon civarında. Suriyelilerin yaklaşık 100 bini Türkiye’de ikamet izniyle yaşıyor. 110 bin civarında vatandaşlığa alınan Suriyeli var. Türkiye’deki Suriyelilerin sayısı belli artık, nerede yaşıyorlar, yaşları, çocukları okulda mı vs…” ifadelerini kullanırken ülkeden ayrılabilecek Suriyeli sayısına ilişkin; “2014’te Ben Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 70’i burada kalıcı diyordum, şimdi minimum yüzde 80’i burada kalacak diyorum. Bu benim tercihim değil, süreç öyle gelişti, toplum mühendisliği çabalarının da bir sınırı var. Türkiye’deki Suriyeliler, gönüllü geri dönüşe kapalılar. O zaman ne yapmalıyız diye bakmalıyız. Zorla mı göndersek, bu mümkün mü, buna bakılmalı, eğer değilse o zaman uyum çalışmalarından başka çare yok. Türkiye’deki Suriyelilerin Türkiye toplumuna oranı yüzde 5’in üzerinde neredeyse. Yüzde 5’i yönetmeniz de zor bir şey, çünkü o yüzde 5 bir kere kendi içine kapanıyor. Kendi içinde bir güvenlik çemberi oluşturuyor. Kendi sistemini kuruyor. Türkçe öğrenme ihtiyacı duymuyor, kasabı da var, manavı da var kavga edecekse arkadaşı da var, sana ihtiyacı yok. Bunun benzer örneklerini kendi gurbetçilerimiden biliyoruz zaten.” diyerek Türkiye’nin değişen demokrafik yapısını ortaya koydu.
Balıkçılar: “Onları ücretsiz götürebiliriz”
Aralarında çocukların da bulunduğu bir grup göçmen, Çanakkale Ayvacık sahilinden şişme botlarla Avrupa’ya geçmeye çalışıyor…
— Biliyor Muydunuz (@bilio_muydunuz) February 28, 2020
Hükümetin aldığı karar sonrası Avrupa’ya geçmek isteyen Suriyeli mülteciler için balıkçılar da gönülü oldu.
Rumeli Feneri’ndeki gönüllü balıkçılar;“Mültecileri seve seve götürürüz.” dedi.
Avrupa’ya geçmek isteyen Suriyeliler sınıra akın etti
Mültecilerlınan “açık kapı” kararının ardından, Yunanistan ve Bulgaristan’a geçmek için sınır kapılarına ve kıyılardaki kaçak geçiş yollarına akın etti. Yüzlerce göçmen Kapıkule Sınır Kapısı‘na yürürken, Edirne’ni bir çok noktasında da yüzlerce göçmen toplanarak, sınırı geçmek için gruplar oluşturuyor.
Bizim o "yazıktır, günahtır" diye ülkemize aldığımız,iş verdiğimiz,kalacak yer verdiğimiz mülteciler şuan 33 şehidimiz olmasına rağmen güle oynaya Avrupa'ya doğru gidiyorlar.Hepsi genç,hepsinin eli ayağı tutuyor.Benim insanım ölmesin, bunlar umrumda değil. pic.twitter.com/iyivpNyJP7
— Psk. Eray Efe (@Argostroloji) February 28, 2020
Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeli genç: "Almanya'ya gitmek istiyorum, neden biliyor musunuz? Burada hayat çok zor oldu. Yani eskiden gibi değil. İlk geldik, her şey güzel; şimdi her şey pahalandı artık." pic.twitter.com/CmpNiO3OLx
— Sözcü (@gazetesozcu) February 28, 2020
Mültecilere kapılar açılınca hapisten serbest bırakılan Suriyeli: "Avrupa'ya gidip kendimi kurtaracağım" diyeli birkaç saat oldu#sehitlerimizvar
pic.twitter.com/zJZMNSWwE8— Kaç Saat Oldu?🌍 (@kacsaatolduson) February 28, 2020
Mülteciler güle oynaya Avrupa’ya gidiyor… pic.twitter.com/l7k1zBN804
— Ata Benli (@atabenli) February 28, 2020
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Avrupa’ya gitmek isteyen sığınmacılar için sınır ili olan Edirne’ye ücretsiz otobüs kaldırılacağını duyurdu. pic.twitter.com/6cwQdBguOC
— Vaziyet (@vaziyetcomtr) February 28, 2020
Kaynak: 1