Sadece partnerinizin yanındayken en iyi halinizle olmak istersiniz fakat bu, her zaman öyle olacağınız anlamına gelmez. Bazen bir ilişkide olmak kendini endişeli, muhtaç ve bağımlı hissettirir. İlişki bağımlılığının iniş çıkışları vardır. Ara sıra partnerinize ihtiyaç duymak, partnerinize sizin için ne kadar özel olduklarını hatırlatabilir ve ilişkinizi daha güçlü hale getirebilir. Ancak sağlıksız ihtiyaç ve bağımlılık, kıskançlığa ve strese neden olabilir. Ayrıca partnerinizin kendini boğulmuş hissetmesine ve artık kim olduğunuzu bilmediği duygusuna kapılmasına neden olabilir. Bu makalede, çok bağımlı olmanın belirtilerini ve ilişkinizi sabote etmeyi nasıl durduracağınızı anlatacağız.
1. Benliğini unutmak
Bir ilişki içindeyken, zamanınızın büyük bölümünü eşinizle geçirmek istemeniz doğaldır. Fakat birlikte çok fazla zaman geçirmek, ilişkiniz için sandığınız kadar iyi değildir hatta yıkıcı etkileri olabilir. Eşinizi memnun etmeye, onunla zaman geçirmeye veya onunla aynı fikirde olmaya çalışmak için çok fazla zaman harcıyorsanız, kimliğinizi kaybetmeye başlayacaksınız. Partnerinizle ayrılırsanız, kim olduğunuzu artık hatırlamayacaksınız ve muhtemelen çok muhtaç olacaksınız demektir.
2. Aşırı tepkiler vermek
Çiftlerin zaman zaman tartışması normaldir ancak hiçbir neden olmadan ani patlamaların yaşanması anormal bir durumdur. Partneriniz, başka biriyle konuşuyorsa ve siz onu kıskanıyorsanız, eşinizle ne kadar yakın olduğunuzu yeniden düşünmenin zamanı gelmiş demektir.
3. Sürekli mesajlaşmak
Bütün gün birbirleriyle mesajlaşan çiftler çok güzel, değil mi? Evet, partnerinizle mesajlaşmak, onları düşündüğünüzü bilmelerinin sevimli ve tatlı bir yoludur. Ancak mesajlaşırken yalnızca siz sürekli bir şeyler yazıyorsanız ve cevap alamıyorsanız, yani tek taraflı bir sohbet varsa bir sorun var demektir. Ya da karşı taraftan bir yanıt almadan arka arkaya iki veya üçten fazla mesaj gönderiyorsanız, bu durum, ilişkinizde muhtaç ve bağımlı olduğunuzu gösterir.
4. Aşırı kıskançlık yapmak
Sağlıklı kıskançlık düzeyi diye bir şey var. Sonuçta kıskançlık, kalbin, size, bir şeylerin sizin için önemli olduğunu hatırlatmanın bir yoludur. Kıskançlık duyguları, eşinizi harekete geçirmek için yumuşak bir hatırlatma olarak kullanılmalıdır, çıldırmak ya da kontrol etmek için bir katalizör olarak değil….
5. Birbirinizi asla özlememek
Birbirinizi asla özlemiyorsunuz çünkü asla ayrı değilsiniz. Çift olarak ortak arkadaşlarınız var ve birbirinizden bu yüzden hiç ayrılmıyorsunuz. Bu, hiç sağlıklı bir davranış değil… Sağlıklı ilişkiler, iki kişinin de bir dereceye kadar bağımsızlığını koruyabildiği zaman gerçekleşir. Sizi mutlu eden hobilerinize ve arkadaşlarınıza vakit ayırmak, romantik ilişkinizde gereğinden fazla bağımlı olmanızı engeller.
6. Sosyal medyada partnerinizi sürekli takip etmek
Kıskançlık ve bağımlılık sağlıksız hale geldiğinde, siz yokken, partnerinizin ne yaptığı konusunda sık sık endişe duymanıza neden olur. Daha derin bir güven bağı geliştirmek, mutlu bir ilişki için gerekli olan kalitedir. İlişkinizde daha derin bir güven bağı geliştirmek için çalışmak yerine, sosyal medya partnerinizi sürekli takip etmek için bağımlılığınızı bir bahane olarak kullanırsınız. ihtiyaçlarınızı sosyal medyanın eşinizi takip etmesi için bir bahane olarak kullanıyorsunuz. Partnerinize, yalnızca kendi endişelerinizi gidermek için sosyal medya hesaplarının şifresini vermek konusunda baskı yaparsınız. Öfkelenir veya manipülasyonla şifreleri öğrenmeye çalışırsınız. Bu çok sağlıksız ve toksik bir ilişki davranışıdır.
7. İlişkinin başlangıcında birlikte yaşamaya karar vermek
Muhtaç olmak ve ilişkiye bağımlı olmak çoğu zaman düşük özgüveninin bir işaretidir. Özgüvensiz olduğunuzda, kendinizi hızlı bir şekilde partnerinize bağlarsınız. Bu, genellikle cinsel yönden çok hızlı hareket etmenize ve hatta birkaç hafta sonra beraber yaşamaya başlamanıza neden olur. Eğer ilişkinizde işler normalden daha hızlı ilerliyorsa, fazlasıyla ihtiyaç duyduğunuzun bir işareti olabilir.
8. Sürekli onaylanma ihtiyacı duymak
Siz, partnerinize, ben çok çirkinim diyorsunuz ve partneriniz hemen buna itiraz ediyor, ne kadar güzel olduğunuzu söylüyor. Eşiniz her zaman sizi savunmak veya size gerçekten iltifatlar etmek için hızlıdır. Ancak, eşiniz kaç kez sizi sevdiğini, sizi çekici bulduğunu ya da ilişkinize sadık olduğunu söylese de siz, ona asla inanmazsınız. Bu sürekli onay alma ihtiyacı, ilişkinize zarar verebilir ve yıkıcı olabilir.
9. Birlikte olmadığınızda depresyonda hissetmek
Partneriniz, siz olmadan haftasonu için şehir dışına çıkarsa, onu özlemeniz normaldir. Ancak, partnerinizden uzun süre ayrı kalma düşüncesiyle derin bir depresyon yaşamak ya da kaygı dolu panik atak krizi geçirmek hiç sağlıklı değildir. Bu kesinlikle ilişkinizde çok muhtaç ve bağımlı olduğunuzun bir işaretidir. Eğer bu davranışlardan birkaç tanesi ya da daha fazlasını sergiliyorsanız, kendiniz üzerinde çalışmaya başlamanız ve ihtiyaçlarınıza bir çift olarak değil, bir birey olarak odaklanmanız gerekir.
Sağlıklı iletişim üzerine çalışın
Muhtaçlık ve ilişkide bağımlılık, tek bir günde üstesinden gelinebilecek bir şey değil. Derin köklü bir davranıştır ve herhangi bir kötü alışkanlık gibi, düzeltilmesi zor bir çalışmadır. Bu yüzden zaman ve kararlılık gerektirir. Doğru iletişim ise harika bir aşkın ve ilişkinin bel kemiğidir. Çiftlerin bir takım olarak çalışmayı, tartışmaları sağlıklı bir şekilde çözmeyi ve birbirlerini daha derin bir şekilde tanımaları iyi iletişim sayesinde olur.
İlişkide bağımlı olmak ilişkinizi mahvederse, kendinizi başka yollarla nasıl ifade edeceğinizi öğrenmeye başlamanız gerekir. Eşinizle konuşma pratiği yapın. “Sen” ifadeleri yerine “Ben” ifadelerini kullanın, böylece sizinle konuşurken, partneriniz kendisini savunmak zorunda hissetmez. Eşinize güvensizliklerinizi açıklayın, böylece sizinle empati kurabilecek ve durumlara neden belirli bir şekilde tepki verdiğinizi daha iyi anlayabilecek. Bu çalışmaların, ilişkinizi güçlendireceğinizden emin olabilirsiniz.
Sosyal medya detoksu yapın
Sosyal medya zihinsel sağlığımıza çok zarar verebilir. Araştırmalar, sosyal medyada zaman harcayanların ruh sağlığının, sosyal medyayla ilgili olmayanlara göre daha kötü olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, gerçekçi olmayan ve ulaşılamaz bir yaşam görünümü sunan çok sayıda sosyal medya hesabının var olmasıdır. Ayrıca partnerinizin geçmişinin de sosyal medyada saklı olmasıdır.
Partnerinizin, sosyal medya hesaplarından geçmişini ve durumunu takip etmek sizi hiç bitmeyen bir kıskançlık ağına düşürebilir ve özgüveninizi zedeleyebilir. Eşinizin sosyal medyadaki etkileşimini izlemek, arkasında neler olup bittiği konusunda sizi sonsuz bir şekilde gergin, şüpheli ve paranoyak yapabilir. Eşiniz size hiçbir zaman güvensizlik etmek için bir neden vermemiş olsa da, online olduğunuzda kendinizi berbat hissedebilirsiniz. Kendinize bir iyilik yapın, bir hafta boyunca sosyal medya kullanmaya ara verin ve ne kadar iyi hissettiğinizi görün. Muhtaçlık hissi, ilişkide bağımlılık ya da kontrol etme davranışınız hafta boyunca azaldıysa, sosyal medyayı terk etmeyi düşünebilirsiniz. Bu karar, sadece ilişkinizi iyileştirmekle kalmayacak aynı zamanda zihinsel sağlığınızı da iyileştirecektir.
Çift terapisine gidin
Çiftler terapisi, ilişkinizdeki toksik olan muhtaçlık hissini ortadan kaldırmak için inanılmaz derecede yardımcı olabilir. Danışmanınız iletişim sorunları üzerinde çalışmanıza ve ilişkinizde güvensizliğe neden olabilecek geçmiş deneyimleri tartışmanıza yardımcı olacaktır. Çift terapisi almak, size bazı olaylara karşı toksik olan muhtaç bir tepki vermek yerine eşinizle konuşmak için kullanabileceğiniz sağlıklı iletişim tekniklerini öğretecektir. Tek başınıza bir psikoterapiye gitmeniz, ilişkinizle veya kendinizle olan sorunun kökenine ulaşmanıza yardımcı olması açısından oldukça yararlı olabilir. Terapistiniz, sağlıklı ilişki alışkanlıkları geliştirmenize ve gerçek benliğinizi bulmanıza yardımcı olabilir.
Muhtaçlık hissinin ve ilişkide bağımlılığın, iyi şeyleri mahvetmesine izin vermeyin. Eşiniz, her zaman onun yanında olmadan, güvenli ve sağlıklı bir sosyal hayata sahip olma özgürlüğünü hak ediyor. Aynı zamanda, bu düşünce sizin de mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olur.
Kaynak: 1