İlişkide güvensizlik, genellikle özgüven eksikliğinden kaynaklanan yetersizlik duygularını içerir. İlişkinizde güvensiz hissetmek; düşüncelerinizden, yeteneklerinizden ve hatta kendinize olan inancınızdan şüphe etmenize neden olabilir. Bir ilişkide güvensizliğin üstesinden nasıl gelineceğini merak ediyorsanız, okumaya devam edin. Sebepleri ve işaretlerini inceleyerek, çoğu zaman kendi kendini sabote eden bu davranışla mücadelede size yol gösterecek bir dizi strateji sunarak bir ilişkideki güvensizliğin üstesinden nasıl gelinebileceğini anlatacağız. İşte sebepleri ve belirtileri ile ilişkide güvensizlik duygusundan kurtulmanın yolları.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İlişkilerinizdeki Dengeyi Yakalamanızı Sağlayacak Ve Mutluluğunuzu Artıracak 7 Tüyo”
Bir ilişkide güvensizliğe ne sebep olur?
Ne yazık ki, bir ilişkide kendini güvensiz hissetmek alışılmadık bir durum değil. Birçok insan yönetilmesi zor olan bu duyguyu yaşar. İlişkide güvensizlik duygusundan kurtulmak için bunun nedenlerini anlamak gerekir. Peki, ilişkideki güvensizlik duygusunun altında yatan nedenler nelerdir?
Bazı durumlarda, birinin ilişkide güvensizlik duygusu hissetmesinin kesin nedenini veya nedenlerini belirlemek zor olabilir. Bazı insanlar, bir partnere güvenmelerini zorlaştıran geçmiş aile sorunları, istismar veya ihmal ile mücadele ediyor olabilir. Bunlara ek olarak, güvensizlik yaşayan bir partnerin, güvensizliğinin kökeninde ilişki kaygısı bulunuyor olabilir. Bir kişinin ilişkide güvensizlik duygusu yaşamasının birkaç yaygın nedeni daha vardır:
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Olduğunuz Kişiyi Kaybetmeyin! Sağlıklı Bir İlişki İçin Asla Feda Etmemeniz Gereken 7 Şey”
- Geçmiş ilişkisinde veya ilişkilerinde yaşadığı olumsuz tecrübeler
- Kıskançlık
- Düşük özgüven veya reddedilme korkusu
- Sosyal anksiyete
Birinin ilişkide kendini güvensiz hissetmesine neden olabilecek yaygın tetikleyicilere daha yakından bakalım:
Acı veren geçmiş ilişkiler
Geçmişte sağlıksız ilişkiler içinde olan bazı insanlar, güven sorunları gibi çözülmemiş duygusal yükleri, çoğu zaman farkına bile varmadan yeni ilişkilerine de getirirler. Kronik kötü muameleye, ihmale ve hatta istismara maruz kalmış olabilirler. Çoğu durumda, sağlıklı bir ilişki kurma şansı bulduklarında, yeni partnerlerinin özgünlüğünden veya kendi öz değerlerinden şüphe duyabilirler. Çünkü geçmişte ihtiyaçları hiç karşılanmamıştır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Yanlış Bir İlişkide Olan Kişilerin Zihnini Meşgul Eden 9 Düşünce”
Düşük özgüven
Bazı insanlar güvenden yoksundur ve ilişkilerinin güvensizliği kendi kişisel güvensizliklerinden kaynaklanır. Kendine güveni düşük olan kişiler, reddedilmeye ve diğer insanların görüşlerine karşı daha duyarlı olma eğilimindedir. Çoğunlukla partnerlerinden alacakları güvenceye ihtiyaç duyarlar ve ilişkilerde küçük bir aksaklık bile yoğun bir korkuyu ve güvensizliği tetikleyebilir.
Benlik saygısı düşük olan biri, sevilmeye layık olduğuna inanmadığı için ilişkide güvensizlik yaşayabilir. Öte yandan belki alay edilmiş, zorbalığa uğramış ya da fiziksel, duygusal veya cinsel istismarın kurbanı olmuşlardır. Belki de ebeveynlerinin onlara gerçek sevgiyi hak etmediklerini hissettirdiği evlerde büyümüşlerdir. Bu senaryolardan herhangi biri, birinin ilişkilerinde kendini güvende hissetmemesine neden olabilir.
Sosyal anksiyete
Çoğumuz için zaman zaman toplum içinde hafif düzeyde sosyal kaygı yaşamak yaygın olsa da, bazı insanlar, bunu ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek şekilde daha yoğun yaşar. Sosyal kaygı, ilişkiye stres katabilir ve kişinin kendisini daha da yabancı veya güvensiz hissetmesine neden olabilir.
Bir ilişkide güvensizliğin belirtileri nelerdir?
İlişkide güvensizlik, sürekli olarak olumsuz düşünce ve davranışlara odaklanmanıza yol açabilir. İlişkide yaşanan güvensizliğin belirtileri şunlardır:
- Partnerinizin sizi her an terk edebileceğini hissetmek.
- Her zaman partnerinizden iltifat ve güvence beklemek.
- Partnerinizi tekrar tekrar kontrol etmek ve her zaman nerede olduğunu bilmeye ihtiyaç duymak.
- Partnerinizin sizi aldatacağından endişe etmek.
- Partnerinizin yakın olduğu diğer insanları, örneğin; geniş aile üyelerini ya da hayat boyu sürecek arkadaşları kıskanmak.
- Partnerinizin size söylediği her şeyi, onlara inanmadığınız için doğrulama ihtiyacı hissetmek.
İlişkilerdeki güvensizliğin yönetilmesi özellikle zor olsa da, ilişkideki diğer insan için de hiç kolay değildir. Aslında, ilişkide güvensizliğin neden olabileceği davranışlar, ilişki sorunlarına yol açabilir ve çoğu zaman partnerleri uzaklaştırır.
İlişkide güvensizlik duygusundan kurtulmanın yolları
Bir ilişkideki güvensizliklerin üstesinden nasıl gelineceğini öğrenmek, kendinden şüphe duymanın olumsuz etkisini anlamayı içerir. Kendinizden şüphe ettiğinizde, hayata bakış açınız bozulur ve bu da sonuçta başkalarıyla olan ilişkilerinizi doğrudan etkileyebilir. İnsanlar ilişkilerde güvensizlik yaşadıklarında kendilerini sert bir şekilde yargılama eğilimindedirler. Kendilerini gerçekçi olmayan (hatta ulaşılamaz) standartlara bağlı tutabilirler ve sevilmeye değer olup olmadıklarını bile sorgulayabilirler. Bu durum yönetilmediğinde her ilişki için tehlikeli olabilir.
Mevcut ilişkinizde güvensizlik yaşıyorsanız, mutlulukla aranızda duran iç engelleri proaktif olarak nasıl ortadan kaldıracağınızı öğrenmeniz gerekir. Bir ilişkideki güvensizliğin üstesinden gelmenize yardımcı olacak adımları aşağıda belirttik.
Güvensiz olduğunuzu söylemeyi bırakın
Kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi yeniden değerlendirmeniz gerekiyor. Kendinizi güvensiz biri olarak görmeyi bırakın. Hayatınızın anlatımını değiştirin. Hayatınızdaki tuzakları veya geçmişte yaptığınız hataları söyleme ve hatta düşünme dürtüsüne direnin. Bu şekilde düşünmeyi bıraktığınızda, ne kadar değiştiğinize kendiniz bile şaşıracaksınız.
Şüphelerinizi sorgulayın
Şüphelerinizi ortaya çıktıkça analiz etmeye başlayın, böylece bunların yalnızca korkunuzun ve endişenizin tezahürleri olduğunu fark etmeye başlayabilirsiniz. Bunlar sizin gerçek görüşleriniz veya inançlarınız değil. Onları sahte davetsiz misafirler olarak düşünün. Şüphelerinizin sizin üzerinizde sahip olduğu tek güç, onların sahip olmasına izin verdiğiniz şeydir. Olumsuz düşüncelerinizin üzerinizdeki kontrolünü ortadan kaldırmak, romantik ilişkilerdeki güvensizliğin üstesinden gelmenizi sağlayabilir.
Aşırı düşünmeyi bırakın
Sahip olabileceğiniz her olumsuz düşünceyi sürekli olarak fazla düşünmenize veya olumsuz davranışlara aşırı tepki vermenize izin vermeyin. Bazen bu düşünce ve davranışların yaşattığı olumsuz etkileri unutabilirsiniz. Bu olumsuz duygulara güç vermeyin. Bunu yapmak yalnızca enerjinizi tüketecek ve güvensizliklerinizi derinleştirecektir.
İhtiyacınız varsa terapiye gidin
Lisanslı bir konuşma terapistinden yüz yüze veya çevrim içi terapi yoluyla profesyonel yardım istemekten asla korkmayın. Profesyonel bir danışman, neler yaşadığınızı anlar ve güveninizi artırmanıza, olumsuz düşünce kalıplarınızı azaltmanıza ve yıkıcı davranışlarınızı değiştirmenize yardımcı olacak farklı teknikler sunabilir.
Terapi, özellikle de çift terapisi, ilişkinizdeki güvensizliğin kökenini keşfetmenize yardımcı olabilir ve incitici duyguları sağlıklı bir şekilde işleme konusunda size bilgi verebilir. Terapi sayesinde partnerinizle daha güvenli bir ilişki geliştirmeye başlayabilirsiniz.
İletişim kurun
İlişkinizden şüphe duyuyorsanız, öncelikle partnerinizle iletişim becerileriniz üzerinde çalışarak ve bir ilişkide nasıl iletişim kuracağınızı öğrenerek bazı şeyleri değiştirmeye başlayabilirsiniz. İletişim, romantik olsun veya olmasın herhangi bir ilişkinin başarısının ayrılmaz bir parçasıdır. Eğer kendinizi savunmasız hissediyorsanız, kesinlikle korkmayın. Çünkü, bu birçok durumda birlikteliğinizi güçlendirebilir.