Dünya çapında doğal afetlerden, maden yangınlarından veya siyasal sorunlardan boşaltılan, terk edilmiş ya da nüfusu ciddi oranda azalmış birçok şehir bulunmakta. Bir zamanlar o bölgede yaşayan insanlar açısından trajik durumların da yaşandığı bu şehirlerden bazıları ise, içlerinde mimari açıdan önemli yapılar bulundurduğu için turist ziyaretlerine ve film yapımlarına şu anda ev sahipliği de yapmaktadır.
1. Hashima Adası (Japonya)
Japonya’nın Nagasaki kentinin açıklarında bulunan Hashima, diğer adıyla savaş gemisine benzemesiyle bilinen Battleship Island, 19. yüzyılda yaklaşık 5000 kişinin yaşadığı bir maden adasıydı. 1960 yılına kadar Japonya’nın maden ihtiyacını sağlayan kentte maden işletmesinin sahibi Mitsubishi, kömürün yerini petrolün almasıyla beraber nüfus kaybına uğramış ve ada nüfusu yavaş yavaş azalmıştır. 1974 yılından bu yana da kimse yaşamamaktadır.
2. Craco (İtalya)
Etrafındaki verimli düz ovalara karşın Craco oldukça dik bir bölgede yer almaktadır. 1981 yılında nüfusu 2000 civarında olan şehir, kuraklık, deprem, heyelan gibi sebeplerden nüfusunu kaybetmiş ve son olarak 1963 yılında da şehirde kalan son yerli halkın ayrılmasıyla terk edilmiş bir bölge olarak kalmıştır.
3. Kolmanskop (Namibya)
Terk edilmiş elmas madeni kasabası olan Kolmanskop’a 1900’lü yılların başında müthiş yatırımlar gerçekleşti. Elmas bulup zengin olma hayaliyle gelen binlerce kişiyle dolup taşan şehire, kumarhane, lüks konut evleri, tiyatro olmak üzere birçok yatırım yapıldı. Elmas madenine düşen talebin 1. Dünya Savaşı’ndan sonra azalmasıyla beraber kent 1950’lerden itibaren nüfusunu kaybetmeye başladı. Şehirdeki evler zamanla çöktü ve kumlara gömüldü. Kolmanskop şimdilerde hayalet bir şehir görünümünde.
4. Pripyat, Çernobil (Rusya)
20. yüzyılda gerçekleşen en büyük felaketlerden biri olan Çernobil Reaktör Kazası, şehrin tamamının boşaltılmasına sebep oldu. 26 Nisan 1986’da gerçekleşen patlama 31 kişinin ölmesine sebep olurken asıl zarar reaktörün patlamasıyla ortaya çıkan radyasyon sonucunda oluştu. Ancak radyasyon etkisi sadece Rusya’yı değil Türkiye olmak üzere birçok ülkeyi zamanla etkiledi ve sızan radyasyon kanserle beraber ölümleri getirdi.
5. Kawloon Walled City (Çin)
Kawloon Walled City, Çin’in İngiltere’nin yönetimi altında kurulmuş bir şehir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Çin ve İngiltere’nin sorumluluğunu almadığı Kawloon Walled City, zamanla genelevlerin, kumarhanelerin kurulması ve uyuşturucu imalatının artmasıyla beraber yaşanılmayacak bir hal aldı. Şehir, 1993 yılında İngiliz ve Çin hükümetlerinin ortak kararıyla kısmen yıkılarak boşaltıldı.
6. Centralia, Pensilvanya (ABD)
Maden çıkartılan şehirlerin kaderinin ne yazık ki kötü olduğunu görüyoruz. Pensilvanya’nın Centralia kasabasının da kaderi buna benzer. 1962’de yaşanan maden ocağı yangını ile birlikte şehir boşalmaya başlamış ve 2005’ten itibaren nüfus 7 kişiye düşmüştür.
7. Ağdam (Azerbaycan)
Bakü’den 365 km uzaklıkta olan şehir, bir zamanlar 150.000’lik nüfusuyla gelişmekte olan Azerbaycan kentlerinden bir tanesiydi. Ermenistan – Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorunundan dolayı işgal edilen Ağdam, şu anda hayalet kent konumunda.