Hamilelikte değişen hormonlar nedeniyle, yaz sıcakları anne adayları için daha zorlayıcı olabiliyor. Daha fazla terleme, daha çabuk yorulma nedeniyle hamileler yaz aylarında dışarı çıkmaktan kaçınıyor. Sıcaklar kadar hamileleri endişelendiren bir başka durum ise güneş ışınları. Bebeklerinim gelişimi için D vitamini yararlı olsa da, hamilelerin güneş ışığı altında çok uzun süre kalmamaları tavsiye ediliyor. Ayrıca hamilelik döneminde, güneş kremlerinin içindeki kimyasallar nedeniyle anne adaylarına güneş kremini yoğun miktarda kullanmaları sakıncalıdır. Bu nedenle anne adaylarının alternatif güneş koruyucu önlemler alması gerekir. Biz de bu önlemleri listeledik;
1. Bol sıvı tüketilmeli
Vücut, güneşte normalden daha fazla sıvı kaybeder. Fazla sıvı kaybı ise, hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Hamilelerin, güneş altındayken bol sıvı tüketmeleri önemlidir. Vücudun pH değerini dengeleyip, azla sıvı kaybının olması da hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Ayrıca günde bir adet maden suyu tüketilmesi de vücudun elektrolit kaybını önler.
2. Güneş koruyucu az miktarda kullanılmalı
Güneş koruyucular içeriğinde kimyasallar sebebiyle, fazla kullanımda bebekler için zararlı olabilir. Bu nedenle güneş kremini az miktarda uygulamak gerekir. Hamileler için özel olarak üretilen yüksek koruma faktörlü güneş kremlerini, güneşin sebep olduğu gebelik lekelerinin de oluşumunu engeller. Hamilelerin ilk 3 aylık dönemde ise mümkünse güneşe çıkmamaları ve güneş kremi kullanmamaları öneriliyor. Uzmanlar, hamileler için en uygun tatil döneminin ise, 18-24 hafta arasında olduğunu belirtiyor.
3. Ağır ve yağlı yiyecekler yenmemeli
Yaz aylarında, çok ağır ve yağlı yiyeceklerin yenmesi tavsiye edilmez. Aşırı sıcaklar, güneş çarpmasına neden olabilir. Hamilelerin ise bu duruma ekstra özen göstermesi gerekir. Güneş çarpmasının önüne geçmek için, deniz ya da havuz kenarında hafif yiyecekler tercih edilmeli ve bol su içilmelidir.
4. Güneşin alıntında uzun süre kalınmamalı
Hamileler için, en sağlıklı güneşlenme şekli kısa aralıklarla güneşlenmektir. Uzun süre güneşin altında kalmak, hamilelik maskesi adı verilen lekelerin oluşumuna sebep olabilir. Ayrıca sağlık açısından da uzun süre güneşte kalmak tavsiye edilmez. Güneşin yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamak, mümkünse sabah 10.00 akşam 16.00’dan sonra güneşlenmek gerekir.
5. Denizden çıkınca en kısa sürede ılık duş alınmalı
Bulaşabilecek mikroplar nedeniyle, deniz ya da havuzdan sonra en kısa sürede ılık su ile duş alınmalı, ıslak mayo ile oturulmamalıdır. Islak mayo ile oturmak kadınlarda özellikle yaz sıcağıyla daha agresif hale gelen genital mantarın yayılımını hızlandırır. Bu nedenle, deniz ya da havuzdan sonra en kısa sürede kurulanmak ve mayo değiştirmek gerekir.
Kaynak: 1