Doğduğumuz andan itibaren ailemiz tarafından çizilen yolu, kendi kararlarımızı verebilecek yaşlara geldiğimizde biz devralıyoruz. Ancak tüm hayatımızı planlamaktan, her şeyin tam vaktinde ve mükemmel olacağına inanmaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. İyi bir eğitim, prestijli bir iş, dünyayı dolaşmak, sağlıklı ve fit bir görünüm, kusursuz bir hayat…
Ancak işler beklediğimiz gibi gitmiyor. Hayat planlar yapmak ve her şeyin mükemmel olmasını beklemek için çok kısa. İşte bu noktada noktası virgülüne yaptığımız tüm planlar kağıttan kaleler gibi yıkıldığında kalbimiz kırılıyor. Bir şeyler bizim kontrolümüz dışında gelişiyor ve yaşadığımız şoku atlatması güç oluyor. Kalp kırıklıkları kolay kolay iyileşmiyor.
Ünlü psikolog, psikoterapist ve yazar Guy Winch’te duyguların hayatımızdaki etkileri üzerine çalışmalar yapıyor. Milyonlarca kişi tarafından izlenen “Duygusal İlk Yardım” adlı TED konuşmasında “psikolojik sakatlanmadan” ve nasıl başa çıkılacağından bahsederek birçok kişinin ilgisini çekmeyi başarmıştı. Çok dikkat çeken konuşmalarından biri de her insanın hayatında en az bir kere yaşadığı kalp kırıklıkları. İşte Guy Winch’ten kalp kırıklıklarını iyileştirmek için öneriler…
1. Eğer kalbiniz kırıldıysa içgüdülerinize ve zihninize güvenmemelisiniz
Birçok insan fiziksel problemlerle savaşabilirken kalp kırıklıklarıyla mücadele edemiyor, diğer zorluklar karşısında etkin olan mücadele mekanizmaları kalbimiz kırıldığında işe yaramaz hale geliyor. Kalp kırıklığı yaşayan insanların en mantıklısı bile, böyle bir durumda içgüdüleri tarafından yanlış yönlendiriliyor.
2. Kalp kırıklığı çok kuvvetli bir acı olduğu için, kalbi kırılanlar ayrılık sebebinin de aynı derecede güçlü olmasını bekliyor ve dürüstçe söylenen sebepleri bile kabul etmiyorlar
Bu nedenle kalbi kırılan biri o kuvvetli sebebi bulmak için birçok teori üretiyor, varsayımlar yapıyor. Örneğin duygusal bir ilişki bittikten sonra karşı taraf aldatmış bile olsa, aldatılan kişi kendi yaptığı bir hatayı arıyor. Asıl sebebi kabul etmekte zorlanıyor. Aylarca ya da yıllarca bunu düşünmekten alıkoyamıyor kendini. Zihnimiz bizleri bu anlamsız ve boş arayışa itiyor.
3. Ayrılık sebebini çözmek için atılan her adım, üretilen her teori aslında bağımlı olduğu şeyden bir doz almak gibi
Romantik bir ilişkinin bitişi, uyuşturucu bağımlılarının madde kullanmayı bıraktığı zaman beyinlerinde aktive olan aynı mekanizmaları harekete geçiriyor. Yani bir ilişkiye bağımlı olmakla uyuşturucu bir madde bağımlısı olmak arasında pek bir fark kalmıyor. Tek fark uyuşturucu bağımlısı olanların bunun farkında olması ancak ayrılık sonrası, ayrılık acısı çeken kişinin bu acıya bağımlı olduğunun farkında olmaması. Bu yüzden ayrılık sebebini çözmek için atılan her adım aslında bağımlı olduğu şeyden bir doz almak gibi.
4. Kalbi kırık birinin yapması gereken ilk şey ise bunu görmezden gelmemek
Acı veren his ne kadar güçlü olursa olsun görmezden gelmemeniz gereken bir durum kalp kırıklıkları. Onu düşündüğünüz her an, göndermek istediğiniz her mesaj, sosyal medyada hayatına dair öğrenmek istediğiniz her detay aslında bağımlılığınızı besliyor ve daha çok acı çekmenize neden oluyor.
5. Kalp kırıklığı bir süreç değil, bir savaş ve en güçlü silah ise mantık. Hiçbir sebep acınızı dindirmeyecek. Açıklama aramak yerine olduğu gibi kabul edin
Öncelikle hiçbir zaman sizi tatmin edecek bir ayrılık sebebi bulamayacağınızı kabul etmelisiniz. Hatta mantıklı olanlar da acınızı dindirmeyecek. Mantıklı bir sebep arayarak ya da geçmesini bekleyerek vakit kaybetmeyin. Önünüzde olanı kabul edin, olmuyorsa kendiniz bir sebep uydurun ve devam edin. Tek amacınız o aklınızda dönüp duran soruyu rafa kaldırmak olsun. Bağımlılığınızdan kopmanın ilk adımı bu.
6. Yapmanız gereken bir diğer şey ise vazgeçmek! Bittiğini kabullenerek bu acıya ve bağımlılığa bir son vermeye istekli olmalısınız
Kalbimiz kırık olduğunda iyileşmek için yapmamız gerekenlerin tam tersini yaparız. Umut ise bu yoldaki en zorlu düşman. Umut etmeyi bırakarak en önemli adımı atabilirsiniz.
7. En sık yapılan hata ise ayrılık sonrası o kişiyi yüceltmek ve hep en güzel anıları hatırlamak
Ayrılık sonrası bazen haftalarca bazen aylarca o kişinin gülümsemesini düşünürken bulabilirsiniz kendinizi. Yaşadığınız mutlu ve güzel anları, güzel hisleri, hediyeleri, en romantik anları hatırlarız. Ancak başlarda güzel gelen bu durumun sonunda katlanarak artan bir acı vardır. Bunu bildiğimiz halde aynı şeyi yapmaya devam ederiz. Bu tıpkı bulutların üzerine çıkıp kendimizi aşağı bırakmak gibidir. Bu yüzden sadece güzel anları değil sizi üzdüğü, size kötü hissettirdiği, kavga ettiğiniz, kırıldığınız tüm anları hatırlamalısınız. Hatta Guy Winch, o kişinin kötü yanlarından oluşan bir liste yaparak telefonunuza kaydetmenizi ve onu düşünmeye başladığınız an bu listeye bakmanızı öneriyor.
8. Kalp kırıklığı, yas ve kaybetme duygusunun tüm özelliklerini taşır. Oldukça ciddi psikolojik bir problemdir. Kişi ayrılık sonrası sadece birlikte olduğu kişiyi değil tüm sosyal hayatını ve düzenini kaybeder
Çift olarak birlikte yapılan aktiviteler, arkadaşlarla yapılan planlar, düzenli gidilen/yapılan şeyler ayrılık sonrası son bulur ve kişi neredeyse tüm sosyal hayatını bir anda kaybeder. Yerine hayatın belli bölümlerinde oluşmuş boşluklar kalır. Kalp kırıklığını gidermenin yolu ise bu büyük boşlukların her birini doldurabilmektir. Kaybettiğiniz kimliğiniz, kim olduğunuz, sosyal hayatınız…
9. Tüm bunları uygularken sizi geriye götürecek tüm davranışlardan kaçınmalısınız…
Bir yandan iyileşmek için çabalarken diğer yandan geçmişi düşünmeyi, mutlu güzel anları hatırlamayı bırakmalı; o kişinin hayatınızın bir sonraki evresinde olmaması gerektiğini kabul etmelisiniz.
Bonus: Kalp kırıklığını atlatmak zor olsa da aklınızın sizi yönlendirmesine izin vermeyip iyileşmek için adım atarsanız acınız çok daha az olacaktır…
Kalbi kırılan ve kötü bir dönemden geçen insanlar için en önemli şeyin sosyal destek olduğunu unutmayın. Bu kişilerin hayatlarına devam etmeleri çok uzun sürebilir ve bu çok normal bir durum.