YouTube videoları, Instagram gönderileri ve reklamlar… Artık cildimize nasıl bakacağımızı her zamankinden daha iyi biliyoruz. Fakat banyo tezgahındaki sayısız ürün, cilt bakımı konusunda kafamızın karışmasına neden olabiliyor. Bakım rutininizi belirli periyotlara ayırırsanız işler sizin için daha kolay olabilir. Bu kılavuz niteliğindeki listeyle; günlük, haftalık ve aylık olarak nasıl bir rutin izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. İşte daha az çabayla daha iyi bir cilt elde etmeniz için bazı ipuçları…
Her gün ne yapmalısınız?
Arındırma: Yüzünüzü her sabah ve akşam ihtiyacınıza uygun bir temizleme jeliyle yıkamalısınız. Özellikle gece rutini söz konusu olduğunda temizliği atlamamak oldukça önemli. Çünkü gün içinde; yağ, kir, makyaj ve güneş kremi gözeneklerde birikir. Temizlenmediği zaman siyah nokta ve sivilce gibi istenmeyen problemler ortaya çıkabilir.
Güneş koruyucu: Güneşin zararlı ışınlarının cilt üzerindeki olumsuz etkilerini bilmeyenimiz yoktur. Güneş ışınları; erken yaşlanma, cilt lekeleri, cilt kanseri ve iltihaplanma gibi birçok probleme sebep olabilir. Uzmanlar, yüz yaşlanmasının yaklaşık %80’inin UV ışınlarından kaynaklandığını iddia ediyor. Bu nedenle günlük olarak minimum SPF30 UVA ve UVB güneş kremlerinin kullanılması öneriliyor.
Nemlendirici: Hava değişimi, güneş, beslenme düzeni ve hava kirliliği gibi etkenler zamanla cildin kurumasına neden olur. Cildin kuruması birçok olumsuz duruma yol açabilir. Örneğin cildinizde erken kırışıklıklar meydana gelebilir. Aynı zamanda var olan kırışıklıkların daha fazla görünür olmasına neden olabilir. Nemlendirici kullanılmadığında ciltte pul pul dökülmeler de oluşabilir. Bu nedenle her gün cilt tipine uygun nemlendirici krem kullanmak oldukça önemlidir.
İpucu: Her gün tüm bakım rutinini sırayla uygulamak zorundaymışsınız gibi hissetmeyin. Cilt temizliği, güneş koruyucusu ve nemlendirici oldukça önemli adımlardır. Ancak aradaki adımları bazı günler atlayabilirsiniz. Örneğin her gün tonik ya da cilt serumu kullanmasanız da olur. O gün neye ihtiyacınız varsa ihtiyaca yönelik ürünler kullanın. Örneğin cildiniz çok kuruduysa nemlendirici ve serumu aynı gün kullanabilirsiniz. Eğer yoğun makyaj yaptığınız bir günse ve cildiniz yeterince nemliyse, temizleme adımından sonra tonik uygulayabilir ve ardından nemlendirici kullanabilirsiniz. Cildinizin ihtiyacı iklim, mevsim, hava durumu ve yaş gibi farklı nedenlerle değişebilir. Bu nedenle gün içindeki rutininizi ihtiyacınıza göre belirleyin. Unutmayın en iyi rutin, uygulanabilir olandır.
Her hafta ne yapmalısınız?
Peeling: Her cilt tipi farklıdır. Ancak cildinizi temizleme jeliyle yıkadığınızda dahi deriler pul pul dökülebilir. Haftada bir gün peeling yapmak cildinizi daha pürüzsüz ve parlak görünmesine yardımcı olur. Ek olarak gözeneklerin tıkanma olasılığını azaltır. Fakat peeling yaparken sert hareketler yapmaktan kaçınmalısın. Bu durum tahrişe neden olabilir.
Gözenek temizliği: Her hafta gözeneklerin durumunu kontrol edin. Tıkanmış gözenekler görünümleri itibarıyla can sıkıcıdır. Kil ya da kömür içerikli maskeler, gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur. Bu ürünler siyah noktaları temizleyerek cildin daha canlı görünmesini sağlar. Bu noktada cilt tipine uygun maske seçmek oldukça önemlidir. Haftada sadece bir gün cilt tipine uygun bir maske kullanmak yeterli olacaktır.
Her ay ne yapmalısınız?
Ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin: Yüz maskelerinden serumlara kadar her cilt bakım ürünü son kullanma tarihi gelmeden kullanılmalıdır. Son kullanma tarihi geçen ürünler, enfeksiyon riskini artırabilir. Aynı zamanda cildinizi kurutabilir ve kızarıklıklar oluşturabilir. Özellikle ürünün dokusu ve kokusu değiştiyse hiç düşünmeden çöpe atın.
Cilt muayenesi yapın, ihtiyacınız varsa profesyonel destek alın: Ayda bir gün cilt muayenesi yapmak oldukça önemlidir. Yeni çıkan bir ben var mı? Sivilceleriniz artış gösteriyor mu? Bu soruların cevapları hem cilt hem de optimal sağlık açısından önem taşır. Eğer normal olmayan bir durumla karşı karşıyaysanız bir dermatoloğa başvurun. İltihaplı sivilceler ya da anlam veremediğiniz lezyonlar bir uzman gözetiminde tedavi edilmelidir.
Kaynak: 1