Göğüsler yıllarca aynı boyut ve şekilde kalsa da yaş aldıkça vücudun her yerinde olduğu gibi göğüslerde de değişim süreci başlar. Yaşlanma, hamilelik ve ani kilo değişimi gibi durumlar göğüslerin şeklini etkileyebilir. Öte yandan özellikle 20’li yaşların ortalarından itibaren göğüste kist gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkma riski artar. Bu nedenle göğüste yaşanan şekil değişimlerine dikkat etmek gerekir. Göğüslerinizi düzenli olarak muayene ederek, normal olmayan değişiklikleri kolayca tespit edebilirsiniz. Muayene sonrasında herhangi bir değişiklik hissederseniz hemen doktorunuza danışabilirsiniz. Ancak göğüsteki değişimler sadece bir sağlık sorununa işaret etmiyor. İşte göğüste yaşanan değişimler ve nedenleri…
1. Regl öncesi şişkinlik
Regl döneminden hemen önce göğüste şişlik ve hassasiyet oluşabilir. Ayrıca bu dönemde elinize hafif bir yumru şeklinde kitle gelebilir. Fibrokistik değişiklikler 20’li yaşlarındaki kadınlarda çok sık görülür. Çünkü göğüs içindeki kitleler hormonal değişimlerden çok fazla etkilenir. İyi haber şu ki, bu değişimler oldukça kısa süreli. Regl döneminden sonra göğüsteki şişlik ve hassasiyet kısa bir süre sonra geçer.
2. Fibroadenomlar
Fibroadenom özellikle 15- 35 yaş aralığındaki kadınlarda görülen iyi huylu meme tümörüdür. Bu tümörlerin boyutları değişim gösterebilir. Fibroadenomlar; pürüzsüz, sert ve lastik kıvamındadır. Memeye dokunduğunuzda bir bilye gibi bu kitleleri hissedebilirsiniz. Fibroadenom tümörler zararsız olsa da bir uzmana danışmakta fayda vardır. Uzmanlar genellikle bu kitleleri ultrason yardımıyla izler ve takip edilmesi gerektiğini söyler. Eğer bu kitlelerden rahatsız oluyorsanız cerrahi müdahale ile alınabilir. Ancak çoğu zaman bu işleme gerek duyulmaz.
3. Göğüsleriniz farkı boyutlarda olabilir
Göğüsleriniz ergenlik döneminden beri farklı boyuttalarsa, bu durum ilerleyen yıllarda da değişmeyecektir. Utah Üniversitesi öğretim üyesi Kirtly Jones’a göre, göğüslerin %90’ından fazlasının boyutları birbirinden farklıdır. Öte yandan hamilelik döneminde de göğüsleriniz arasında boyut farkı olabilir. Bu süreçte her iki göğüste de değişimler yaşanır.
4. Meme uçlarınız koyulaşır
Göğüste yaşanan değişimler dendiğinde akla hemen göğüs ucundaki renk değişimleri gelebilir. Renk değişimi yaş aldıkça oluşan son derece normal bir durumdur. Hamilelik döneminde sadece göğüs değil meme uçları da genişlemeye başlar. Hatta koyu renkli halkalar hamileliğin en erken belirtileri arasında bulunur. Bunların hepsi hormonal değişimlerden kaynaklanır. Hamilelik döneminde östrojen ve progesteron hormonlarındaki artışlar meme uçlarında pigmentasyon değişimlerine neden olur.
5. Kahve hassasiyete neden olabilir
Kafeinin göğüs hassasiyetine neden olabileceğini biliyor muydunuz? Kafein meme dokusunu uyararak hassasiyet ve ağrı hissetmenize yol açar. Çift shot espressodan sonra göğüsleriniz ağrıyorsa aklınıza bu bilgiyi getirebilirsiniz. Kafeini sınırlamak, göğsünüzdeki ağrı semptomlarını hızlı bir şekilde geçirecektir.
6. Göğüsleriniz dolgunluğunu kaybedebilir
Genç yaşlarda birçok kadının göğsü dolgun görünse de 30’lu yaşlardan sonra bu dolgunluk kaybolmaya başlar. Çünkü bu yaş aralığındaki kadınlar ani kilo değişimi yaşamaya eğilimlidir. Göğüsler çok miktarda yağ dokusu içerir. Bu yüzden kilo aldıkça göğsünüz büyür, kilo verdikçe göğsünüz küçülür. Diğer yandan hormonlar da göğüs dolgunluğunun azalmasına yol açabilir. Menopoz dönemine doğru yaklaştıkça östrojen üretimi önemli ölçüde azalır. Bu durum ise göğüsteki dolgunluğun azalmasına neden olur.
7. Çatlaklar oluşabilir
Vücut ölçüleri değiştiğinde göğüste çatlak izleri oluşma ihtimali yükselir. Küçük şeritler halinde ortaya çıkan çatlaklar, cilt tonundan farklı bir renkte olduğu için belirginlik kazanır. Deri çatlakları her cilt tipinde oluşabilir. Ancak kilonuz hızlı bir şekilde değişiyorsa ya da hamileyseniz risk grubunda olduğunuzu söyleyebiliriz.
8. Sütyeni sevmeye başlayabilirsiniz
Genç yaşlarda; yürüyüş yaparken, koşu bandında koşarken ya da sokakta yürürken sütyen takıp takmamak tamamen kişinin tercihine bağlıdır. Ancak 30’lu yaşlara doğru kadınlar göğsünü destekleyen bir sütyenle daha rahat etmeye başlar. Bunun sebebi olarak göğüsteki dolgunluğun azalması gösterilir. Göğsünüzün her zaman dolgun görünmesini istiyorsanız düzenli egzersiz yapmanız gerekebilir. Bu egzersizlere göz atmak için; Şekilli ve Sıkı Göğüslere Sahip Olmak İçin Yapabileceğiniz 7 Basit Egzersiz başlıklı listemizi inceleyebilirsiniz.
9. Doğum kontrol hapları göğüste şişmeye neden olabilir
Doğum kontrol hapı kullanmaya başladıysanız ilk aylarda göğüslerinizin şiştiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca koltuk altı bölgenizde hassasiyet ve ağrı yaşayabilirsiniz. Bu yan etkilerin çoğu, vücut doğum kontrol haplarına alıştığı zaman geçer. Ancak rahatsızlık hissi gün geçtikçe artıyorsa bir doktora görünmenizde fayda vardır.
10. Göğüsleriniz arasında daha büyük boşluk oluşabilir
Genç yaşlarda iki göğüs birbirine daha yakın görünür. Ancak yaşınız ilerledikçe göğüslerinizin birbirinden uzaklaşmaya başladığını görebilirsiniz. Bunun sebebi yine hormonlarla ilgilidir. Östrojen seviyesi azaldığında meme dokusu elastikiyetini kaybeder ve en önemlisi susuz kalır. Bunun sonucunda ise göğüsünüz küçülür ve birbirinden uzaklaşmaya başlar.
11. Kist gelişebilir
Göğüste yaşanan değişimler her zaman kilo ve hormonlara bağlı değildir. Regl döneminden hemen önce göğüste küçük kitleler hissetmeniz normaldir. Ama döngünüz bittikten sonra göğsünüzde hala şişlikler varsa bu durum meme kistlerine işaret edebilir. Kist, göğüs dokusu içindeki sıvı dolu keselerdir. Bazen bu keseler birden fazla olabilir ve hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir. Ancak göğüs dokusu çukurlaşıyorsa ve ciltte kızarıklık varsa hiç vakit kaybetmeden bir uzmana danışın. Bu kistlerin varlığı korkunç bir senaryo yaşayacağınız anlamına gelmiyor. Yine de düzenli sağlık taramasının hayat kurtardığını unutmayın. Düzenli muayeneler, sağlık sorunlarını erken teşhis etmenin anahtarıdır. Ailenizde meme kanseri öyküsü varsa, bu muayeneleri sıklaştırabilirsiniz.
Kaynak: 1