Kiracı olmanın birçok avantajı var. Herhangi bir semte bağlı değilsiniz, çatıyı ya da kanalizasyon sistemindeki arızayı onarmak zorunda değilsiniz, emlak vergisi ödemiyorsunuz…
Bütün bu sorumlulukları ev sahibi üstlenirken sorumluluklardan bağımsız bir hayat yaşamanın da bazı zorlukları var elbette. Hiçbir şeyi dert etmeyerek huzurlu bir hayat sürerken aniden gelen kiraya zam talebi, bu tat kaçıran haberlerden biri. Peki, ev sahibiniz kiraya zam yapmak isterse ne yaparsınız? Birçok kişinin korkulu rüyası olan kira zammı konusunda herkesin yapabileceği birkaç önemli araştırma mevcut.
1. Öncelikle kira sözleşmenizi kontrol edin
Ev sahibiniz zam yaptığında atmanız gereken ilk adım, kira sözleşmenizi inceleyip bu artışın sözleşmenize uygun olup olmadığını kontrol etmek. Kira zammını direkt kabul etmek zorunda değilsiniz. Sözleşmelerde genellikle yıllık kira artışına dair bilgilendirme olur. Örneğin sözleşmenizde yıllık %7 zam yapılacağı belirtilmişse, %20 oranındaki bir artışa itiraz edebilirsiniz.
2. Yerel piyasaları ve yasaları kontrol edin
Bulunduğunuz semtin metrekareye göre kira oranlarını kontrol etmek, kira pazarlığı yaparken elinizi güçlendirebilir. Bölgenizdeki evlere yapılan kira zammı da fikir vereci olabilir. Aynı zamanda borçlar kanununa ve kiracı hakları kanununa bakmanız da fayda sağlayabilir.
3. Yeni bir kiracı bulmaktansa kirasını düzenli ödeyen eski kiracıyla yola devam etmenin daha zahmetsiz olduğunu unutmayın
Hırlısı var, hırsızı var. Eğer kiranızı düzenli ödeyen, eve iyi bakan ve sorun çıkartmayan bir kiracıysanız, ev sahiplerinin mumla aradığı kişisiniz. Ev sahibiniz siz çıktıktan sonra evi daha pahalıya kiralayabilir ancak eve iyi bakacak, kirasını düzenli ödeyecek bir kiracı bulması pek kolay olmayacaktır.
4. Yeni kiracı bulana kadar evin boş kalacağı süre, kiraya yapılacak zam tutarını aşabilir
Ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken konuların başında gelen kiracı bulma süresi, kirasını düzenli ödeyen kiracıları kaçırmamak için de önemli bir sebep. Kiraya yapılan %10’luk bir zam, yıllık olarak hesaplandığınızda yaklaşık olarak 1 kira bedeline denk geliyor. Yani eviniz 2 ay boş kalırsa zarardasınız. Kiracı bulma süresinin ev sahiplerinin kira zammı yaparken göz önünde bulundurması gereken en önemli konulardan biri olduğunu unutmayın.
5. Makul oranda pazarlık yapmak her zaman faydalı olacaktır. Pazarlık yapmaktan çekinmeyin
Pazarlık sünnettir. Elinizi güçlendiren maddeleri öğrendikten sonra biraz pazarlık yapmak, taşınmaktan daha mantıklı olacaktır. Belki de ortak paydada buluşabilirsiniz. Ev sahibi de kiracı da anlaşmaya ılımlı bakarak bu süreci daha karlı bir şekilde yönetebilir.
6. Eğer gerçekten gerekli görürseniz taşınmaya karar verin
Taşınmanın kiracı için de zahmetli ve masraflı bir süreç olduğunu unutmayın. Yeni bir ev bulmak, uygun bir kira bedeline anlaşmak, evden eve nakliye ücreti gibi konular nedeniyle kira zammını kabul etmek kiracı için de mantıklı olabilir.
7. Ev sahibinizin size önereceği daha uygun fiyatlı bir ev olabilir. Pazarlık yaparken anlaşma sağlayamazsanız alternatif yöntemler de bulabilirsiniz
Ev sahibinizin yalnızca bir evi olduğunu düşünmeyin. Birçok ev sahibi aynı bölgede farklı dairelere sahip. Ev sahibiniz, belki de oturduğunuz apartmanda, farklı büyüklükteki birkaç daireye sahip olabilir. Örneğin; aynı ev sahibinin 3+1 büyüklüğündeki bir evinden, 2+1 büyüklüğündeki bir evine geçiş yaparak da sorunu çözebilirsiniz. Böyle bir çözüm iki tarafı da mutlu edecektir.
Bonus: Genellikle Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)’ne göre belirlenen kira artış oranının Eylül ayında %18,78 olduğunu bilmenizde de fayda var. Kira sözleşmenizi yenilemeden önce dönemsel olarak ÜFE oranlarına bakmayı unutmayın
Kaynak: 1