Eskişehir, taşından suyundan enerji akan, öğrencisiyle coşkun bir denize benzeyen, küçük, sıcacık ve bir o kadar da eğlenceli bir şehir. Eskişehir’de öğrenci olmaksa yıllar geçse de bitmeyen güzel dostluklar, hafızalara kazınan anılar ve bir o kadar güzel yemekler demek. Olur da yolunuz Eskişehir’e düşerse yemeden dönmemeniz gereken birkaç lezzet var. Her ne kadar Eskişehir kültürlerin birleştiği bir Anadolu şehri olsa da bu kültürlerin karışımıyla meydana gelen eskişehir yemekleri tam olarak Türk damak tadını yansıtıyor. İşte ünlü Eskişehir yemekleri…
1. Eskişehir denince akla gelen ilk lezzet: Çibörek
Çiğbörek değil çibörek diyerek bu güzide lezzeti anlatmaya başlayalım. Eskişehir’e gittiğinizde birçok yerde görebileceğiniz Çibörek, soğan, kıyma ve baharatlarla hazırlanan iç harcın hamurun içine az miktarda koyulup yağda kızartılmasıyla elde edilen bir lezzet. Ancak Eskişehir’in farklı noktalarında farklı şekillerden yapıldığını görebilirsiniz. Kırım Tatar yemeği olduğu için Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek isimleriyle de biliniyor.
2. Döküm ütüyle pişirilir: Balaban köfte
Pişirilme tekniğiyle öne çıkan Balaban köfte/kebap tırnak pide, çırpma yoğurt, kemik suyu, domates sos ve lezzetli köftelerin buluşması. Köfteyi adeta taçlandıran Balaban kebabı Eskişehir’e yolu düşenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biri.
3. Ağzımız tatlansın diyenlere: Met helvası
Adını çubuk (met) ve aşık kemiğiyle oynanan bir oyundan alan met helvası; un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak yapılan, 2-3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan, yatay kesilerek yapılan helvadır. Tadı pişmaniyeye çok benzer ve özellikle Eskişehir’e giden yollar üzerinde ve şehir içinde sıkça rastlanır.
4. Kat kat yufkalar: Haşhaşlı gözleme
Eskişehir’le özdeşleştirilen bir diğer lezzet de haşhaşlı gözleme. Özellikle öğrencilerin ara öğünlerde ve kahvaltılarda sık sık tükettiği haşhaşlı gözleme şehre gelen turistlerin de gözdesi. Çok ince açılmayan yufkalar kat kat hale getirilir ve aralarına haşhaşlı, yağlı bir karışım sürülerek hazırlanır.
5. Tavuk, pirinç ve baharatlar: Yufkalı büryan
İyiyce haşlandıktan sonra kemiklerinden ayrılan tavuk; pirinç, badem ve baharatlarla birleştirilerek bir iç harç hazırlanır. Hazırlanan yufkanın içine doldurulur ve fırında pişirilir. Karşınızda muhteşem, doyurucu ve lezzetli yufkalı büryan!
6. Pişinin kardeşi: Kıygaşa
Dışarıdan tıpkı pişi gibi görünen kıygaşa, hamuruna çörek otu eklenerek ve genellikle için hiçbir şey konmadan hazırlanan hamur kızartması. Özellikle arife ve kandil günlerinde sık sık yapılan bu lezzet Eskişehir’in en sevilenlerinden.
7. Dolu dolu lezzet: Göceli tarhana
Yeşil mercimek, nohut, yoğurt, yarma gibi pek çok malzemenin birleştirmesiyle hazırlanan hem besleyici hem doyurucu göceli tarhananın yıldızı elbette kırılmış buğday yani göce. Tek başına bir öğün için yeterli olabilecek göceli tarhana oldukça doyurucu, geleneksel bir lezzet.
8. Tatar mutfağından Eskişehir’deki sofralara: Kavurma börek
Kavurma börek, kıyma ve pirincin yağda kavrulup hamurun içine konulmasıyla hazırlanıyor. Fırında pişirilen börekler yiyenlerin ağzında unutulmaz bir lezzet bırakıyor. Ayrıca Eskişehir’de düğün gibi özel kutlamalarda misafirlerin getirdiği bir yemek olarak biliniyor.