Güne çok erken başlama düşüncesi çoğumuzun kulağına kötü bir fikir gibi geliyor. Ancak gün içinde daha enerjik ve pozitif hissetmek istiyorsanız, sabah erken saatlerde kalkmanın işe yaradığını söylememize izin verin. Bu konuda Benjamin Franklin’in muhteşem bir sözü var: Erken yatıp erken kalkmak bireyi sağlıklı, varlıklı ve akıllı yapar. Bu sözü doğrularcasına pek çok başarılı insan enerjik hissetmelerini ve üretken olmalarını sabah ritüellerine bağlıyor. Farkında olmayabilirsiniz ancak uyku düzeni, metabolizmadan beyin fonksiyonlarına, ruh halinden cilt sağlığına kadar her şeyi etkiliyor. Bütün bunları biliyor fakat iş erken kalkmaya gelince zorlanıyorsanız bu içeriğimiz tam size göre! İşte erken kalkmanıza yardımcı olacak bilim onaylı bazı tavsiyeler…
1. İnsan vücudu ve beyni, güneşin doğması ve batması gibi doğal döngülere tepki verir. Güne erken başlamak için daha erken uyumalısınız
Az uyumak, sabah erken kalkmayı zorlaştırdığı gibi optimal sağlığı olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Rutininizi etkileyecek çalışma saatleri, yeni netflix dizileri, sosyalleşme ve daha pek çok şey erken uyumanızı engelliyor olabilir. Ancak uyku ihtiyaçlarımız çevresel faktörlere göre değil biyolojik saate uygun olarak belirleniyor. Sabahları daha enerjik uyanmak için her gece biyolojik uyku ihtiyacımızı karşılamamız gerekiyor. Uyku rutinini düzenlemek, güne daha pozitif başlamaya yardımcı oluyor. Yetişkin bir bireyin günde ortalama 7-9 saat aralığında uyuması tavsiye ediliyor. Uzmanlar, uyumak için en doğru saatlerin akşam 20.00 ile 23.30 arası olduğunu belirtiyor.
Erken uyumanın faydaları hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Güne erken başlamak ve daha pozitif hissetmek için fiziksel aktiviteyi alışkanlık haline getirmelisiniz
Uyku ve egzersiz arasındaki ilişkiyi konu alan çalışmaların tamamı; egzersizin uyku kalitesi ve uykuya dalma süresi üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Bu nedenle gece erken uyumanın ve haliyle sabah erken uyanmanın en kolay yolu egzersiz yapmaktan geçiyor. Haftada en az 4 gün yapacağınız fiziksel aktivite hem uyku düzeni oluşturmanıza hem de formda kalmanıza yardımcı olur.
3. Güne zinde bir başlangıç için uyumadan en az bir saat önce teknolojik aletlerle aranıza mesafe koymalısınız
Telefon, televizyon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin, uyku kalitesini etkilediğine dair sayısız çalışma bulunuyor. Bu cihazların yaydığı mavi ışık, beyne iletilen uyku sinyallerini tamamen bozuyor. Aynı zamanda melatonin ve sirkadiyen ritimleri düzenleyen hormonlara baskı yapıyor. Bu ise doğrudan uykusuzluğa sebep olarak ertesi gün iş ya da sosyal hayata adapte olmayı zorlaştırıyor.
4. Araştırmalara göre, sabah alarm çaldığında ertelemek güne enerjik başlamanıza engel oluyor. Yataktan hemen çıkmazsanız muhtemelen uyumaya devam etmek isteyeceksiniz
Alarmı sürekli ertelemek, sabah erken kalkmak konusunda aşamadığımız en büyük engel. Hava daha aydınlanmamış, beş dakika daha uyuyayım dediğimiz o kısacık an çok kritik. Bu sorunu ortadan kaldırmanın en basit yolu, alarmı yatağınızdan uzak bir yere koymak. Alarmı kapatmak için yataktan çıkmanız, erken kalkmanıza yardımcı olabilir.
5. Gün içinde güneş ışığına maruz kalmak, uyku-uyanma döngüsünü etkileyen sirkadiyen ritimi korumaya yardımcı oluyor
Sirkadiyen ritmi, ışık ve karanlık gibi pek çok faktörlerden etkileniyor. Vücudun doğal ritmini korumak ve sabahları erken uyanmak için güneş ışığından mümkün olduğu kadar faydalanmalısınız. Sabah ilk iş biraz güneşten faydalanmanız, günün geri kalanında ruh halinizi ve enerji seviyenizi yükseltmeye yardımcı olabilir. Uyanır uyanmaz perdelerinizi açmayı ya da kısa bir yürüyüşe çıkmayı deneyebilirsiniz.
6. Zihninizi koşullandırarak erken ve zinde uyanmayı garanti altına alabilirsiniz. Bunu yapmak için kendinize bir motivasyon kaynağı bulmalısınız
Sizi mutlu eden, keyif aldığınız aktiviteleri sabah saatlerinde yapmaya özen gösterin. Çoğu zaman sabahın erken saatlerinde yapacağımız aktiviteler için heyecan duyuyorsak, uyanır uyanmaz işlerimizi tamamlamak isteriz. Böylece erken kalkmak için zihnimizi hazırlamış oluruz. Peki nedir bu motivasyon kaynağı? Sabah sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlamak, formunuzu korumak için spor yapmak, sevdiğiniz birini görmeye gitmek ya da hedefleriniz doğrultusunda çalışmaya başlamak… Her insanın güne pozitif başlamak için farklı bir motivasyon kaynağı vardır. Güne başlarken sizi heyecanlandıracak rutinler oluşturmak, güne daha enerjik başlamanıza yardımcı olacaktır.
7. Erken uyanma çabalarınızı farkında olmadan sabote ediyor olabilirsiniz. Akşam saatlerinde alkol, sigara ve kafein tüketimini sınırlandırmalısınız
Sleep dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, akşam saatlerinde alkol, sigara ve kafein tüketmek uyku kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Sabah güne daha enerjik ve pozitif başlamak için yatmadan en az dört saat önce bu ürünleri kullanmayı bırakmalısınız.