Günlük hayatın koşturmacası içerisinde, çoğumuz zaman zaman enerjimizin tükendiğini fark eder ve kendimizi bitkin hissederiz. Bu durumu sadece yoğun iş temposuna veya yeterince uyuyamamaya bağlamak yetersiz kalabilir. Aslında, enerjimizin olmamasının ardında çeşitli fiziksel, psikolojik ve çevresel faktörler yatıyor olabilir. Bu yazımızda, enerjinizi düşüren olası nedenleri ve bu durumu nasıl iyileştirebileceğinizi detaylı bir şekilde ele alacağız. Peki enerji düşüklüğü neden olur? Gelin detaylı bir şekilde inceleyelim.
1. Çok fazla şeker tüketiyorsunuz
Sadece şekerli abur cuburlar değil, beyaz ekmek ve pirinç, cips ve tahıl gibi rafine karbonhidratlar da önemli bir şeker kaynağı. Şekerli gıdalar tükettiğinizde genellikle kan şekeri seviyeleri hızla yükselir. Bu, tüketimden kısa bir süre sonra enerjinizi artırır ve uyanık hissetmenizi sağlar. Ne yazık ki, bu durum uzun sürmez ve kan şekeri seviyeleriniz yükseldiği gibi düşer. Bu durum yorgun, sinirli ve bitkin hissetmenize neden olur. Bu besinleri kısıtlayıp yemeklerinizi lif açısından zengin karbonhidratlar, yağsız protein ve sağlıklı yağlarla dengelemek önemli.
2. Yeterince egzersiz yapmıyorsunuz
Spor yapmak enerji harcadığı için bu madde kulağa biraz garip gelebilir, ancak günlük rutininize egzersiz eklemek size kısa süreli bir enerji artışı sağlayacaktır. Fiziksel harekete ne kadar çok enerji harcarsanız, o kadar fazla enerjiye sahip olursunuz. Ayrıca araştırmalara göre düzenli egzersiz yetişkinlerde uyku kalitesini artırır ve uykusuzluk semptomlarını azaltır.
Yorgun olduğunuz zamanlarda kalkıp beş dakika dışarıda yürüyüş yapın, aynı zamanda her gün düzenli bir fiziksel aktivite gerçekleştirmeyi hedefleyin. Bu alışkanlık zaman içinde enerji seviyelerinizde fark yaratacak.
3. Kahvaltı etmiyorsunuz
Enerji düşüklüğü neden olur sorunun en temel cevaplarından biri de bu! Kahvaltıyı atlamak, sabahları enerjinizi düşürebilir. Uzun süre yemek yemedikten sonra güne başlamak için vücudunuza yeterli yakıt vermelisiniz. Bu yakıt olmadan, vücudunuz boşta çalışır ve öğleden sonra kan şekerinizin düşmesine neden olur. Meyve, sebze ve tam tahıllar gibi sağlıklı karbonhidratları yumurta, kuruyemiş veya süt ürünleri gibi bir protein kaynakları ile birleştirmeye çalışın. Karbonhidratlar size ilk başta enerji verir, protein ise tok tutar.
4. Çok fazla oturuyorsunuz
Enerjinizin olmamasının nedenleri arasında bu madde size ilginç gelebilir. Araştırmalar, uzun süre oturmanın yalnızca sağlığınıza zararlı olmakla kalmayıp, aynı zamanda insanların enerji seviyesini düşürdüğünü gösteriyor. Birkaç dakika bile olsa ayakta durmak ve hareket etmek, kanınızdaki oksijeni artırır, beyninize daha fazla oksijen gönderir, bu da uyanıklığı, ruh halini ve hafızayı geliştirir.
Masa başı bir işte çalışıyorsanız, kısa bir süre için bile olsa gün içinde dışarı çıkmaya çalışın. Araştırmalar doğada olmanın, hatta sadece yeşil renge bakmanın bile insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağladığını gösteriyor.
İlginizi çekebilir:
Tükenmişliğe Son! Enerji Seviyenizi Yükseltmenize Yardımcı Olacak 8 Doğal Yol
5. Çok fazla kafein tüketiyorsunuz
Yorgun hissettiğimizde elimiz direkt olarak kahve ve enerji içeceği gibi kafein dolu içeceklere gidiyor. Bunlar vücudunuzu uyararak kısa bir süre için size enerji verse de sonradan enerjiniz düşer. Sonuç olarak kendinizi yorgun, sinirli hissedebilir ve konsantre olmakta zorluk çekebilirsiniz. Dahası, vücudunuzun kafeine karşı tolerans geliştirebilir, yani giderek daha fazla kafein tüketmek zorunda kalabilirsiniz. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), sağlıklı yetişkinler için günde 400 miligram kafeinin (mg) güvenli olduğunu (dört veya beş fincan kahveye eşdeğer) söylüyor, ancak bu kadar fazla tüketmenizi tavsiye etmiyor.
6. Susuzluk
Yeterince su içmenin önemini hepimiz biliyoruz. Geçmiş araştırmalara göre hafif dehidrasyon bile enerji seviyelerinizi, ruh halinizi ve konsantrasyonunuzu olumsuz etkileyebilir. İşte veya evde otururken saatte en az bir bardak su içmeye çalışın. Eğer yorucu bir aktivite yapıyorsanız veya yüksek sıcaklıkta açık havadaysanız yanınıza büyük bir şişe su aldığınızdan emin olun.
İlginizi çekebilir:
Her Gün Yeterli Miktarda Su İçerseniz Vücudunuzda Yaşanacak 6 Değişim
7. Streslisiniz
Stres tamamen normal bir deneyim. Bununla birlikte kronik stres, enerjinizi düşürebilir ve yorgun hissetmenize neden olabilir. İyi besleniyor, egzersiz yapıyor ve her gece erken yatıyor olabilirsiniz, ancak kronik olarak stresliyseniz bunların hiçbiri size yardımcı olmayacaktır. Rahatlamak, düşünmek veya kendinizi toplamak için her gün 15 dakika ayırın. Bu süre boyunca yürüyüşe çıkabilir, günlük tutabilir veya kısa bir meditasyon yapabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın, bunun size iyi hissettirdiğinden ve yoğun bir günün ortasında biraz sakinlik getirdiğinden emin olun.
8. Sağlıksız atıştırmalıklar tercih ediyorsunuz
Öğleden sonra canınız bir şeyler yemek istediğinde karbonhidrat ve şeker açısından yüksek atıştırmalıklara mı yöneliyorsunuz? Eğer cevabınız “evet” ise muhtemelen enerji seviyelerinizle ilgili sorun yaşıyorsunuz. Çok fazla şeker içeren veya ultra işlenmiş karbonhidrat kaynakları yerine, protein ve lif sağlayan atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz çünkü bu besinler, vücutta daha uzun sindirilir ve enerjiniz daha uzun süre yüksek kalır. Bir parça peynir ve meyve, fıstık ezmesi sürdüğünüz tam tahıllı ekmek veya birkaç dilim hindi füme ve havuç gibi atıştırmalıklar uygun olacaktır.
9. Porsiyonlarınız çok büyük
Tok ve doymuş hissetmek için büyük porsiyonlar tüketebilirsiniz, ancak aynı zamanda aşırı yemek de enerji seviyenizi düşürebilir. Ne kadar çok yerseniz, vücudunuz gıdayı sindirmek için o kadar enerji harcar. Sonuç olarak siz de kendinizi halsiz hissedersiniz. Yağ vücut tarafından yavaş sindirildiği için özellikle yüksek yağlı yiyecekler sizi daha da yorgun hissettirecektir. Enerji sağlayan, kan şekerini dengeleyen ve çok ağır olmayan bir yemek için yağsız protein, kompleks karbonhidratlar (nişastalı sebzeler, tam tahıllar veya fasulye ve mercimek gibi), sağlıklı yağlar ve bol miktarda sebze içeren porsiyon kontrollü, dengeli bir yemek öneriyoruz.
Enerji düşüklüğü neden olur listemizin sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1