Yoğun bir egzersizin ardından, vücudunuzun titremesi son derece normal. Pek çok kişi aynı durumu yaşıyor. Bu durumun birkaç farklı sebebi bulunuyor, nitekim genellikle bu önemli bir sağlık sorununa işaret etmiyor. Yine de normal olan durum ile olmayan arasındaki farkı bilmek son derece önemli. Bazı durumlarda, egzersiz yaptıktan sonra titremek ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu, özellikle titremeniz antrenmandan sonra uzun süre devam ederse geçerlidir. Biz de sizler için bu durumun olası nedenlerini araştırdık ve derledik. İşte egzersizin ardından vücudunuzun titremesinin 5 olası nedeni.
1. Kas yorgunluğu
Kas yorgunluğu, egzersiz sonrası titremenin en yaygın nedenlerinden biri. Fiziksel aktivite sırasında, merkezi sinir sisteminiz tarafından kaslarınız iyice kasılır. Bu kasılma esnasında kaslarınıza kuvvet sağlanır. Ancak ne kadar uzun süre çalışırsanız, bu sinyaller o kadar yavaşlar ve daha az yoğun hale gelir. Bu değişiklikler kaslarınızın kasılmalar ve gevşemeler arasında hızla değişmesine neden olarak titremelere neden olabilir. Kas yorgunluğunun diğer belirtileri şunlardır:
- Güçsüz hissetme
- Ağrı
- Düşük enerji seviyeleri
Kas yorgunluğunuz varsa, bu genellikle kaslarınızı maksimumda çalıştırdığınız anlamına gelir. Bu nedenle, zorlu bir antrenman yaptıysanız yorgunluk yaşama olasılığınız çok daha yüksektir. Ağrınız varsa veya egzersizinizi bitiremiyorsanız, egzersizinizin yoğunluğunu azaltmayı deneyin.
2. Bir kası uzun süre aynı pozisyonda tutmak
Bir kası uzun süre tek pozisyonda tuttuğunuzda titreme yaşanabilir. Bunu plank hareketi veya barre egzersizi yaparken deneyimlemiş olabilirsiniz. Bu, merkez sinir sisteminin kaslar üzerindeki aktivitesinden kaynaklanmaktadır. Kaslarınızın bazı bölümleri yalnızca güçlü hareketler için kullanılır. Bir kası yerinde uzun süre tuttuğunuzda, kaslarınızdaki belirli alanlar çok daha fazla güç sağlamak için kendini zorlar. Bu durum da titremeyle sonuçlanabilir. Tipik olarak, çalıştırılan kaslarda titreme yaşarsınız. Örneğin, plank hareketi sırasında veya sonrasında kollarınız ve karın bölgeniz titreyebilir. Ağır bir halteri kaldırıp tuttuğunuzda da aynı şey olabilir.
3. Düşük kan şekeri
Kaslarınız yakıt olarak glikoz kullanır. Egzersiz yaptığınızda, özellikle şiddetli bir hızda veya uzun bir süre egzersiz yaparsanız, glikoz seviyeleriniz tükenebilir. Bu, hipoglisemi olarak da bilinen düşük kan şekerine yol açabilir. Yeterli yakıt olmazsa kaslarınız titremeye başlayabilir. Şunları da deneyimleyebilirsiniz:
- Yorgunluk
- Açlık
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Sinirlilik
- Güçsüz hissetme
- Hızlı nabız
4. Dehidrasyon
Elektrolit seviyenizi dengede tutmak için vücudunuzun yeterli miktarda su alması çok önemlidir. Elektrolitler, sinirlerinizin ve kaslarınızın işlevini kontrol eder. Ancak, yoğun bir egzersiz sizi çok terletebilir ve su kaybetmenize neden olabilir. Aynı şey, sıcak bir günde dışarıda egzersiz yaparsanız da geçerlidir. Çok fazla terlerseniz ve susuz kalırsanız, kas seğirmesi ve kramplar yaşayabilirsiniz. Bu da titreme gibi hissettirebilir. Diğer dehidrasyon semptomları ise şunlardır:
- Yorgunluk
- Susuzluk
- Koyu idrar
- İdrara çıkmanın azalması
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Zayıflık
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
5. Yüksek miktarda kafein tüketimi
Bazı insanlar egzersizden önce kahve, spor içecekleri veya egzersiz öncesi takviyeleri içmeyi sever. Bu içecekler, antrenmanınız boyunca gücünüze güç katmanıza yardımcı olabilecek kafein içerir. Ancak çok fazla tüketirseniz, gergin hissedebilirsiniz. Kafein nedeniyle titreme genellikle ellerinizi ve uzuvlarınızı etkiler, ancak diğer vücut kısımlarını da etkileyebilir. Aşırı kafein alımı ayrıca şunlara da neden olabilir:
- Hızlı kalp atışı
- Baş dönmesi
- Uykusuzluk hastalığı
- Mide bulantısı
- İshal
- Yüksek kan basıncı
Egzersiz sonrası titremeyi durdurmak için neler yapabilirsiniz?
Titremenizi azaltmak için şu ipuçlarını deneyebilirsiniz:
- Dinlenme: Kaslar çok çalıştıkları için sık sık titre. Eğer titrerseniz, başka bir egzersize geçmek yerine kaslarınızın dinlenmesine izin verebilirsiniz.
- Sağlıklı bir yemek yiyin: Egzersiz sonrası yemek yiyerek kaslarınızı destekleyebilirsiniz. Kaslarınızı onarmak için glikoza ve proteini yenilemek için karbonhidratlara odaklanın.
- Su için: Elektrolit ve sıvı seviyenizi eski haline getirmek için mümkün olan en kısa sürede yeniden su içtiğinizden emin olun.
- Esnemek: Egzersiz yaptıktan sonra esnemek, kaslarınızı gevşetmenize ve spazmları, ağrıları ve krampları azaltmanıza yardımcı olabilir.
Kaynak: 1