dYdX nedir sorusunun cevabını vermeden önce temel düzeyde bir tanım yapalım. Genel anlamda dYdX, Ethereum’daki başka bir borç verme protokolü olarak görünür. Ancak biraz daha derine inildiğinde Merkeziyetsiz Finansı (DeFi) bir sonraki seviyeye taşımaya çalışan bir protokol ile karşılaşılır.
Marj ticareti, opsiyonlar ve türevler, geleneksel trader’lar ve yatırımcılar için yaygın araçlardır. Ancak kripto piyasasında bu özellikler Kraken, Huobi ve Binance gibi merkezi borsalarla sınırlıydı. İlk kez, bu standart ticaret özellikleri güvenilir ve merkeziyetsiz bir şekilde oluşturuluyor.
dYdX nedir?
dYdX, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE) ve Cardano (ADA) dahil olmak üzere 35’in üzerinde popüler kripto para birimi için sürekli ticaret seçenekleri sunan merkeziyetsiz bir borsa (DEX) platformudur. Ticaret hacmi ve pazar payı açısından dünyanın en büyük ikinci DEX’idir.
dYdX, Ağustos 2017’de Kaliforniya merkezli bir girişimci olan Antonio Juliano tarafından kuruldu. Borsa, Temmuz 2017’de başlatıldı. Başlangıçta Ethereum katman-1 üzerinden kripto marj ticareti, borç verme ve ödünç alma hizmetleri sunuyordu.
Ağustos 2021’e hızlı ilerleyen dYdX borsası, marjlar arası sürekli ticaret sunmaya başladı. Çapraz marjlı ticarette kullanıcılar, mevcut işlemlere likidite sağlamak için platformdaki mevcut bakiyelerini yeniden kullanabiliyor. Bu yöntem, volatilite sırasında likidasyonları önlemek için popüler bir yöntemdir.
dYdX protokolü, Ethereum akıllı sözleşmeleri ve Starkware tarafından desteklenen STARK (sıfır bilgi) toplamaları üzerine inşa edildi. Platform, kripto ekosistemindeki yolculuğuna spot ticaret sunarak başladı. O zamandan beri bileşenlerini merkezden uzaklaştırmak için hizmetlerini üç kez yeniden başlattı. dYdX değişiminin çoğu, herhangi bir izin olmaksızın genel olarak genişletilebilen güvenilmez protokoller üzerine kuruludur.
dYdX borsası ne işe yarar?
dYdX, kullanıcıların ödünç verme, ödünç alma, marjin ticareti, sürekli sözleşmeli ticaret ve spot ticaret gibi DeFi hizmetlerine erişebildiği bir platformdur. Uniswap ve SushiSwap gibi diğer merkeziyetsiz borsalar otomatik piyasa yapıcılar (AMM) modelini kullanır. dYdX ise merkezi borsalar tarafından kullanılan sipariş defteri modeline dayanır. dYdX kısa süre önce DYDX yönetişim token’ının ve likidite madenciliğinin lansmanını duyurdu. DYDX token sahipleri alım satım ücreti indirimleri alır. Teklifler ve parametre değişiklikleri için oy kullanma hakkı kazanır ve ödüller kazanmak için token’ları stake edebilir.
Token ve likidite teşviklerinin piyasaya sürülmesi, kullanıcıları likidite sağlamak için platforma çekebilir ve böylece popülerliği artırabilir. Ancak, token başlatmanın başarılı olup olmadığını yalnızca zaman gösterecek.
Dydx borsası güvenilir mi?
dYdX, merkezi olmadığı için kullanımı son derece güvenlidir. Bu nedenle kullanıcıların fonları bir borsada tutulmak yerine akıllı sözleşmelere kilitlenir.
Ethereum blok zinciri tarafından güvence altına alınmıştır. dYdX kullanırken karşılaştığınız tek risk kötü bir ticaret yapmaktır. Burada tüm güvenlik size aittir.
dYdX nasıl çalışır?
dYdX nedir sorusunu cevapladığımıza göre nasıl çalışır birlikte bakalım. Çoğu DEX gibi, dYdX de hizmetleri için akıllı sözleşmeler kullanır. Kullanıcılar, üçüncü şahıslar veya aracılar olmadan platformda işlem yapabilir. Akıllı sözleşmeler, dYdX’in gözetimsiz bir borsa olduğu anlamına gelir. Bu nedenle fonlar %100 kullanıcı kontrolündedir. Akıllı sözleşmeler ile kullanıcılar, herhangi bir zamanda bir eşleşme beklemeye gerek kalmadan para yatırma, çekme gibi işlemleri tamamlayabilir. Kullanıcıların sadece gaz ücreti ve platforma dağıtılan işlem ücretini ödemeleri yeterlidir.
dYdX’te her varlığın akıllı sözleşmelerin yönettiği kendi kredi havuzu vardır. Kullanıcılar varlıklarını belirli bir havuza yatırdıklarında borç veren olurlar ve pasif faiz geliri elde ederler. Borçlular daha sonra varlıkları belirli havuzdan ödünç alabilirler. Borç verenler ve borç alanlar arasındaki bu etkileşim, her bir varlığın faiz oranlarını etkileyen arz ve talebi belirler.
Bir kullanıcı belirli bir varlık havuzundan borç almak istediğinde, teminat yatırması gerekecektir. dYdX, kredi verenleri riskli kredilerden korumak için bir aşırı teminatlandırma protokolü kullanır. Bu nedenle, başlangıç teminatlandırma oranı en az %125 olmalıdır. Örneğin, bir kullanıcının 100$ ETH ödünç almak istediğini varsayalım. Bunu yapmak için, kullanıcının desteklenen başka bir varlığın 125 ABD dolarını teminat vermesi gerekir. Daha sonra, kullanıcının otomatik likidasyonu önlemek için yalnızca minimum teminat oranını en az %115 tutması gerekir.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.