Günümüzde birçok insan ağır stres ve üzüntüyle savaşıyor. Hayatın karmaşası, onlarca sorumluluk ve yoğun baskı birçok kişiyi depresyona kadar sürüklüyor. Herkes bu durumla kendi yöntemleriyle mücadele etmeyi deniyor. Bazıları görmezden gelirken bazıları sonuna kadar savaşmayı bazılarıysa yemek yemeği tercih ediyor. Evet, birçok kişi düşünceleriyle başa çıkmak ya da kendini daha iyi hissetmek için bir şeyler yemeği tercih ediyor. Bazıları bunu bu yüzden yaptığının farkında bile olmuyor. Gelin duygusal yiyicilik nedir, belirtileri nelerdir birlikte bakalım.
Duygusal yeme ya da duygusal yiyicilik nedir?
Duygusal açlık, çoğu zaman olumsuz duyguların da etkisiyle fiziksel açlık hissedilmediği halde açlık hissetmek ve bir şeyler yeme isteği olarak ortaya çıkar. Üzüntü, öfke, korku, stres, kaygı gibi duygular duygusal açlığın en çok tetikleyen şeylerdir. Duygusal yiyiciler genelde bir şeyler yiyerek kendilerini daha iyi hissedeceklerine inanırlar.
Belirtileri nelerdir?
Duygusal yemeyi fiziksel açlıktan ayırmak aslında oldukça kolaydır. Yalnızca aşağıdaki belirtileri kontrol etmeniz gerekir;
-Stresliyken daha fazla yemek yemek
-Her canın sıkıldığında dolabı açmak
-Fiziksel olarak açlık hissetmediğin halde bir şeyler yeme ihtiyacı duymak
-Kendini sık sık yemekle ödüllendirmek ve bunu bir alışkanlık haline getirmek
-Yakınında yiyecek olduğunda güçsüz ve kontrolden çıkmış hissetmek
-Yemek yedikten sonra daha iyi ve güvende hissetmek
-Yemek seçimi yaparken seçenekleri kapalı olmak, genellikle belirli bir şeyde ısrarcı olmak
-Açlığı atak halinde yaşamak, açlığın hissedildiği aşamaları hissetmemek.
-Yedikten sonra suçluluk duymak
-Ölçü ve porsiyon problemi yaşamak, abartmak.
Sizi duygusal açlığa sürükleyen durumları tespit edin
Eğer duygusal yiyici olduğunuzu düşünüyorsanız bunu hangi durum ya da olaylardan sonra yaşadığınıza dikkat edin. Sorunu bulursanız bu durumdan kurtulmak için o sorunu çözmeye odaklanın. Unutmayın açlığınız fiziksel değil duygusal. Yani duygusal probleminizi halletmediğiniz sürece asla doymayacaksınız.
Duygusal yemenin bir diğer önemli sebebi de hayatımızdaki boşlukları doldurmak ya da can sıkıntısını gidermek
Birçok kişinin evde kaldığında ya da canı sıkıldığında aklına ilk yemek yemek gelir. Yemek her zaman ilk kaçış ya da ilk çözümdür. Ancak hayatınızdaki boşlukları yemekle doldurmaya çalışmak ileride dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Böyle bir durum varsa mutlaka hayatınızdaki boşlukları doldurmak için harekete geçin.
Çocukluktan kalma alışkanlıklar duygusal yiyiciliğin sebebi olabilir
Çocuklara ağladıklarında ya da yalnızca oyalansınlar diye verilen yiyecekler bir süre sonra kalıcı etki yaratabilir. Ya da çocukken olumlu davranışların yemekle örneğin dondurma, çikolata gibi şeylerle ödüllendirilmesi de duygusal yiyiciliğe davetiye çıkarır. Bazı insanlar da çocukluk anılarına dönmek için yerler. Örneğin annesiyle yemek pişiren ve çocukken en sevdiği yemeği sırf o anlara geri dönebilmek için yiyen pek çok insan vardır.
Bir sosyalleşme yöntemi olarak yemek yemek
Bazı insanlar yemek yemeği sosyalleşme yöntemi olarak kullanırlar. Çoğu zaman bir kahve içmek için buluşmak ya da bir akşam yemeği için sözleşmek ortamdaki samimiyeti arttırmanın en kolay yoludur.
Yoğun kronik stres
Günümüzde hayatın karmaşasında boğulan insanlar kronik stres altındadırlar. Kronik stres vücudun yüksek oranda kortizol üretmesine neden olur. Kortizol ise tuzlu, tatlı ve kızartılmış yiyecekleri yeme isteği uyandırır. Hayatınızdaki kontrolsüz stres ne kadar fazlaysa, rahatlamak için yemek yeme olasılığınız o kadar fazladır.
Duygularınızı beslemenin başka yollarını bulun
Duygusal yeme, önlem alınmazsa kalıcı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu süreçte çoğu zaman diyet yapmak da başarısızlıkla sonuçlanır. Böyle bir durumda öncelikli olarak yapmanız gereken yemek düzeninize değil duygusal problemlerinize odaklanmaktır. Onları çözerseniz duygusal yeme probleminiz de çözülecektir.